Свържи се с нас

Култура

Вече може да чуете „Песента на камбаните“

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Музикалният отзвук на 15-тото издание на международния хоров фестивал „Празник на духовната музика”– диска „Песента на камбаните” е вече готов и може да зарадва неговите почитатели и колекционери.

Високата оценка на публика и специалистите за качеството на изпълненията в двете концертни вечери се отрази и при съставянето на музикалния диск. От тричасовия професионален запис на Българското национално радио бяха подбрани 23 произведения и заедно с 20 минутната традиционна меса от Моцарт, със съпровод на Габровския камерен оркестър, са общо 78 минути полезно време.

Тази година са включени всички седем участници, макар и с различно времетраене на своето изпълнение. С най-много песни от двата концерта са представителките на Московска област от гр. Мытищи. Ансамбъл „Маленкий секрет” се яви с богат и разнообразен репертоар от който са подбрани 8 произведения.

С добър репертоар са представени и сборният габровски хор на храмовете „Успение Богородично” и „Св.Троица”. Изключителното изпълнение на академичния смесен хор „Гаудеамус” от Пловдив в храма и месата в ре мажор от Моцарт в художествената галерия е накарала музикантите направили подбора за диска да включат почти всичко изпято пред публиката.

С две изпълнения е включен и мъжкият хор „Наум Охридски” от София. От изпълненията на Хор „Севтополис” Казанлък в диска намериха място четири произведения, което е добра атестация за качеството и на тяхното пеене.

Характерно за 15-то издание на „Празник на духовната музика” е, че заедно с познатите автори Петър Динев, Добри Христов, Бортнянский, Глинка и напоследък предпочитания Стоян Бабеков, този път бяха застъпени и не толкова познати автори като Леонард Коен, Филантидис, Джорж Рътър, Флегменко и др., което говори за специалната подготовка, която правят участниците за габровския фестивал.

Подготовката за тазгодишното издание на духовния празник започна още през януари и уговорки има за камерен софийски хор с диригент Галя Луканова – председател на Хоровия съюз в България, Великотърновският хор „Търновград”, сборен хоров състав на габровските храмове „Успение Богородично” и женския хор на „Свети Йоан Претеча”.

За изпълнението на традиционната меса, във втората концертна вечер „Тебе поем, господи”, е поканен хорът на Българската академия на науките в София.

Организационният комитет, начело с митрополит Григорий, който включва Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002” тази година се е заел с амбициозната задача да покани за участие, както Академичния хор от Могильов, който не пристигна миналата година поради карантина и хор от Египет.

Вече е изпратена покана за специален хоров състав до Министъра на културата в Египет, където се провежда подобен фестивал за религиозно пеене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица