Култура, Новини|16.02.2018 13:11

Вече може да чуете „Песента на камбаните“

снимка: Община Габрово, Архив

Музикалният отзвук на 15-тото издание на международния хоров фестивал „Празник на духовната музика”– диска „Песента на камбаните” е вече готов и може да зарадва неговите почитатели и колекционери.

Високата оценка на публика и специалистите за качеството на изпълненията в двете концертни вечери се отрази и при съставянето на музикалния диск. От тричасовия професионален запис на Българското национално радио бяха подбрани 23 произведения и заедно с 20 минутната традиционна меса от Моцарт, със съпровод на Габровския камерен оркестър, са общо 78 минути полезно време.

Тази година са включени всички седем участници, макар и с различно времетраене на своето изпълнение. С най-много песни от двата концерта са представителките на Московска област от гр. Мытищи. Ансамбъл „Маленкий секрет” се яви с богат и разнообразен репертоар от който са подбрани 8 произведения.

С добър репертоар са представени и сборният габровски хор на храмовете „Успение Богородично” и „Св.Троица”. Изключителното изпълнение на академичния смесен хор „Гаудеамус” от Пловдив в храма и месата в ре мажор от Моцарт в художествената галерия е накарала музикантите направили подбора за диска да включат почти всичко изпято пред публиката.

С две изпълнения е включен и мъжкият хор „Наум Охридски” от София. От изпълненията на Хор „Севтополис” Казанлък в диска намериха място четири произведения, което е добра атестация за качеството и на тяхното пеене.

Характерно за 15-то издание на „Празник на духовната музика” е, че заедно с познатите автори Петър Динев, Добри Христов, Бортнянский, Глинка и напоследък предпочитания Стоян Бабеков, този път бяха застъпени и не толкова познати автори като Леонард Коен, Филантидис, Джорж Рътър, Флегменко и др., което говори за специалната подготовка, която правят участниците за габровския фестивал.

Подготовката за тазгодишното издание на духовния празник започна още през януари и уговорки има за камерен софийски хор с диригент Галя Луканова – председател на Хоровия съюз в България, Великотърновският хор „Търновград”, сборен хоров състав на габровските храмове „Успение Богородично” и женския хор на „Свети Йоан Претеча”.

За изпълнението на традиционната меса, във втората концертна вечер „Тебе поем, господи”, е поканен хорът на Българската академия на науките в София.

Организационният комитет, начело с митрополит Григорий, който включва Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002” тази година се е заел с амбициозната задача да покани за участие, както Академичния хор от Могильов, който не пристигна миналата година поради карантина и хор от Египет.

Вече е изпратена покана за специален хоров състав до Министъра на културата в Египет, където се провежда подобен фестивал за религиозно пеене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

  • Обачи спряхми мелодийти от Градския часовник, щоту бяхъ многу възружденски и русофилски и нъ дразнеха.
    Сига пудготвями подбран букет от чалгии и маанета, който ша ни радва сутрин,обед и вечер!!!

  • Пиша ви от педерастичното отделение. Много съм доволен от смяната на пехливаните с манафи. Цяла нощ се правя, че бягам, а т ме хващат и ме наказват хахахаха.

  • Понеже дядовцити ни взривяваха църкви пък ний доносничехми кой ходи на църква, погребението на ГРОБ шай без камбани. Ша звучи „Партизан за бой се стяга“ и ша ни заровят до НАТО и TTIP. Върху трапа ша има две заковани летви без имена, като на х’@ мериланските наемници в Донбас и Сирия.

Напиши коментар