Свържи се с нас

Култура

Вече може да чуете „Песента на камбаните“

снимка: Община Габрово, Архив

Музикалният отзвук на 15-тото издание на международния хоров фестивал „Празник на духовната музика”– диска „Песента на камбаните” е вече готов и може да зарадва неговите почитатели и колекционери.

Високата оценка на публика и специалистите за качеството на изпълненията в двете концертни вечери се отрази и при съставянето на музикалния диск. От тричасовия професионален запис на Българското национално радио бяха подбрани 23 произведения и заедно с 20 минутната традиционна меса от Моцарт, със съпровод на Габровския камерен оркестър, са общо 78 минути полезно време.

Тази година са включени всички седем участници, макар и с различно времетраене на своето изпълнение. С най-много песни от двата концерта са представителките на Московска област от гр. Мытищи. Ансамбъл „Маленкий секрет” се яви с богат и разнообразен репертоар от който са подбрани 8 произведения.

С добър репертоар са представени и сборният габровски хор на храмовете „Успение Богородично” и „Св.Троица”. Изключителното изпълнение на академичния смесен хор „Гаудеамус” от Пловдив в храма и месата в ре мажор от Моцарт в художествената галерия е накарала музикантите направили подбора за диска да включат почти всичко изпято пред публиката.

С две изпълнения е включен и мъжкият хор „Наум Охридски” от София. От изпълненията на Хор „Севтополис” Казанлък в диска намериха място четири произведения, което е добра атестация за качеството и на тяхното пеене.

Характерно за 15-то издание на „Празник на духовната музика” е, че заедно с познатите автори Петър Динев, Добри Христов, Бортнянский, Глинка и напоследък предпочитания Стоян Бабеков, този път бяха застъпени и не толкова познати автори като Леонард Коен, Филантидис, Джорж Рътър, Флегменко и др., което говори за специалната подготовка, която правят участниците за габровския фестивал.

Подготовката за тазгодишното издание на духовния празник започна още през януари и уговорки има за камерен софийски хор с диригент Галя Луканова – председател на Хоровия съюз в България, Великотърновският хор „Търновград”, сборен хоров състав на габровските храмове „Успение Богородично” и женския хор на „Свети Йоан Претеча”.

За изпълнението на традиционната меса, във втората концертна вечер „Тебе поем, господи”, е поканен хорът на Българската академия на науките в София.

Организационният комитет, начело с митрополит Григорий, който включва Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002” тази година се е заел с амбициозната задача да покани за участие, както Академичния хор от Могильов, който не пристигна миналата година поради карантина и хор от Египет.

Вече е изпратена покана за специален хоров състав до Министъра на културата в Египет, където се провежда подобен фестивал за религиозно пеене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Обачи спряхми мелодийти от Градския часовник, щоту бяхъ многу възружденски и русофилски и нъ дразнеха.
  Сига пудготвями подбран букет от чалгии и маанета, който ша ни радва сутрин,обед и вечер!!!

 2. Villager

  16.02.2018 at 14:50

  Пиша ви от педерастичното отделение. Много съм доволен от смяната на пехливаните с манафи. Цяла нощ се правя, че бягам, а т ме хващат и ме наказват хахахаха.

 3. Шорош мумията

  16.02.2018 at 18:56

  Понеже дядовцити ни взривяваха църкви пък ний доносничехми кой ходи на църква, погребението на ГРОБ шай без камбани. Ша звучи „Партизан за бой се стяга“ и ша ни заровят до НАТО и TTIP. Върху трапа ша има две заковани летви без имена, като на х’@ мериланските наемници в Донбас и Сирия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровските шеги оживяват музеи чрез холограми

Актьори от Габровския театър оживяват музейни пространства чрез холограмни инсталации.

Приключиха снимките по проекта на Габровския драматичен театър „Хуморът – живото наследство“, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Проектът представя по нов, нестандартен начин прочутите габровски шеги чрез средствата на съвременното театрално изкуство и холографската техника. Партньори са три местни музея ЕМО „Етър“, Дома на хумора и сатирата и Интерактивния музей на индустрията, които се превръщат в сценични площадки. Габровските актьори, с помощта на 3D видео заснемане и чрез холограмна прожекция, ще се появяват изненадващо в най-посещаваните часове на музеите и ще разиграват анекдоти пред посетителите.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Инсталацията ще бъде отворена в последната седмица на септември в ЕМО „Етър“. От 1 до 6 октомври ще бъде изложена в Дома на хумора и сатирата, а от 7 до 11 октомври – в Интерактивния музей на индустрията в Габрово. Любопитното е, че във всеки музей ще се представят различни габровски шеги, а холограмните инсталации ще бъдат достъпни за посетителите и след приключването на проекта.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Сценарист и режисьор на видео материала е Светослав Славчев – актьор от ДТ „Рачо Стоянов“, а оператор е Емил Михов. Той подготвя монтажа на заснетите шеги и превръщането им в холограми. Участват габровските актьори Илия Костадинов, Силвия Боева, Магдалена Славчева, Живко Гущеров и тринайсетгодишния Валентин Петров, познат на публиката от постановката „За Първото българско царство: Отшелника“ на режисьора Петринел Гочев.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Новият културен продукт ще придаде оригиналност на музейните пространства, ще подсили тяхната идентичност и е подходящ за всякакъв вид зрители.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Той ще допринесе за развитието на туристическия сектор в региона, а основната му цел е публиките в избраните музеи да се докоснат до живото европейско културно наследство.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Общата стойност на финансовата помощ, получена от Министерство на културата, е 12 570 лв., а средствата за съфинансиране на дейностите по проекта, са осигурени от бюджета на Габровския театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър представя спектакъла „Жана д’Арк“

„Жана д’Арк“ се завръща на театралната сцена

Веднага след откриването на 74-я театрален сезон с комедията „Свекърва“, Габровският театър ще представи една от най-мащабните си продукции – „Жана д’Арк“. Представлението ще се състои на 25 септември, сряда, от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

снимка: Росина Пенчева

През април тази година то беше възобновено в програмата на театъра, поради големия зрителски интерес. Постановката на режисьора Петринел Гочев е направена по пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, текстове от „Орлеанската дева“ на Шилер и „Преуспели жени“ на Керъл Чърчил, както и авторски текстове на актьорите и режисьора.

снимка: Росина Пенчева

Сценографията и костюмите са дело на Рин Ямамура. Музиката е написана от Ян Руменин, а снимките от спектакъла са на фотографа Росина Пенчева. В главните роли отново ще видим Гергана Змийчарова – актриса от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ и Ивайло Драгиев – познат на публиката от филмите „Летовници“, „Тилт“ и „Шестият ден“, както и от софийската театрална сцена. Останалите артисти са от трупата на Габровския театър – Димо Димов, Петко Петков, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Магдалена Славчева.

снимка: Росина Пенчева

Новите лица в постановката Любомир Кръстев, Адриана Димова и Тони Христова заменят част от предишния състав – Елизабет Попова, Кристияна Ценкова и Цветелин Бранков. Младите актьори също са от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“.

След представянето на габровска сцена, спектакълът ще гостува в Карлово на 7 октомври. Вече пет години той е част от актуалната програма на Габровския театър.

Премиерата му беше през 2015 г. Заради ролята си като Жана д’Арк, Гергана Змийчарова е номинирана за втори път за театралните награди „Икар“ през 2016 г. в категория „водеща женска роля“.

През 2014 г. тя получи първата си номинация за „Икар“ в категория „дебют“ за ролята на Жулиета от спектакъла „Ромео и Жулиета“ на режисьора Петринел Гочев.

В тази постановка композиторът Ян Руменин за първи път работи с Петринел Гочев, а от тогава до днес съвместното им партньорство е намерило изява в спектаклите „За Първото българско царство: Отшелника“ и „Свекърва“ от Антон Страшимиров.

снимка: Росина Пенчева

Освен актьорската игра, критиката оценява положително сценографията и костюмите на „Жана д’Арк“, изработени от японката Рин Ямамура. Тя завършва специалност „Сценография за куклен театър“ през 2006 г. в НАТФИЗ. Като творец е многократно награждавана и номинирана за „Икар“ и „Аскеер“.

снимка: Росина Пенчева

Билети за представлението на 25 септември може да закупите от касата на театъра, всички каси ИзиПей/EasyPay в страната или онлайн.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива сезона

Още една пиеса, по любима детска приказка, добави в репертоара си Габровският куклен театър.

Историята за Червената шапчица, разказана и публикувана за пръв път от Шарл Перо в края на XVІІ век, а години по –късно и от Братя Грим, ще оживее пред очите на малките зрители чрез персонажите от познатия сюжет.

Премиерният спектакъл ще въвлече малчуганите в един приказен свят, в който вълкът не винаги е лош, а пред майките и бащите – също зрители, ще постави темата за отговорността, обяснява режисьорът Теменужка Коларова.

Историята на малкото момиченце, оставено само, провокира размисъл за грижата на родителите към децата, а също така и към възрастните в семейството. В посланието се акцентира на тези важни в съвремието въпроси, без поучаване и размахване на пръст, продължава режисьорът.

Спектакълът по приказката за Червената шапчица следва познатата сюжетна линия, с известна интерпретация и изненадващ край. Представлението със сигурност ще забавлява, убедени са актьорите Ивет Сотирова и Атанас Филипов.

Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето. И тъй като историята е излязла измежду кориците преди стотици години, в тази пиеса героите са осъвременени и излизат от представите, които оригиналният текст задава.

Нито вълкът, нито ловецът са същите, а бабата е забавна със своите си странности. Куклите и сценографията в новата пиеса са дело на Наталия Гочева. Музиката, която ще звучи в представлението, е композирана от Георги Гарчов.

Премиерата на новото заглавие от афиша е в петък, 20 септември, от 18 часа. Следващото представление на „Червената шапчица“ е в неделя, 22 септември, в 11 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица