Свържи се с нас

Култура

Вече може да чуете „Песента на камбаните“

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

Музикалният отзвук на 15-тото издание на международния хоров фестивал „Празник на духовната музика”– диска „Песента на камбаните” е вече готов и може да зарадва неговите почитатели и колекционери.

Високата оценка на публика и специалистите за качеството на изпълненията в двете концертни вечери се отрази и при съставянето на музикалния диск. От тричасовия професионален запис на Българското национално радио бяха подбрани 23 произведения и заедно с 20 минутната традиционна меса от Моцарт, със съпровод на Габровския камерен оркестър, са общо 78 минути полезно време.

Тази година са включени всички седем участници, макар и с различно времетраене на своето изпълнение. С най-много песни от двата концерта са представителките на Московска област от гр. Мытищи. Ансамбъл „Маленкий секрет” се яви с богат и разнообразен репертоар от който са подбрани 8 произведения.

С добър репертоар са представени и сборният габровски хор на храмовете „Успение Богородично” и „Св.Троица”. Изключителното изпълнение на академичния смесен хор „Гаудеамус” от Пловдив в храма и месата в ре мажор от Моцарт в художествената галерия е накарала музикантите направили подбора за диска да включат почти всичко изпято пред публиката.

С две изпълнения е включен и мъжкият хор „Наум Охридски” от София. От изпълненията на Хор „Севтополис” Казанлък в диска намериха място четири произведения, което е добра атестация за качеството и на тяхното пеене.

Характерно за 15-то издание на „Празник на духовната музика” е, че заедно с познатите автори Петър Динев, Добри Христов, Бортнянский, Глинка и напоследък предпочитания Стоян Бабеков, този път бяха застъпени и не толкова познати автори като Леонард Коен, Филантидис, Джорж Рътър, Флегменко и др., което говори за специалната подготовка, която правят участниците за габровския фестивал.

Подготовката за тазгодишното издание на духовния празник започна още през януари и уговорки има за камерен софийски хор с диригент Галя Луканова – председател на Хоровия съюз в България, Великотърновският хор „Търновград”, сборен хоров състав на габровските храмове „Успение Богородично” и женския хор на „Свети Йоан Претеча”.

За изпълнението на традиционната меса, във втората концертна вечер „Тебе поем, господи”, е поканен хорът на Българската академия на науките в София.

Организационният комитет, начело с митрополит Григорий, който включва Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и НЧ „Габрово-2002” тази година се е заел с амбициозната задача да покани за участие, както Академичния хор от Могильов, който не пристигна миналата година поради карантина и хор от Египет.

Вече е изпратена покана за специален хоров състав до Министъра на културата в Египет, където се провежда подобен фестивал за религиозно пеене.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Обачи спряхми мелодийти от Градския часовник, щоту бяхъ многу възружденски и русофилски и нъ дразнеха.
  Сига пудготвями подбран букет от чалгии и маанета, който ша ни радва сутрин,обед и вечер!!!

 2. Villager

  16.02.2018 at 14:50

  Пиша ви от педерастичното отделение. Много съм доволен от смяната на пехливаните с манафи. Цяла нощ се правя, че бягам, а т ме хващат и ме наказват хахахаха.

 3. Шорош мумията

  16.02.2018 at 18:56

  Понеже дядовцити ни взривяваха църкви пък ний доносничехми кой ходи на църква, погребението на ГРОБ шай без камбани. Ша звучи „Партизан за бой се стяга“ и ша ни заровят до НАТО и TTIP. Върху трапа ша има две заковани летви без имена, като на х’@ мериланските наемници в Донбас и Сирия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиканти от Симфониета Враца се срещнаха с габровски ученици

Published

on

В рамките на образователната програма „Фортисимо в клас“ Наташа Узунова /флейта/ и Петко Тотев /обой/ гостуваха на четвъртокласните от ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, НУ „Васил Левски“ и СУ „Райчо Каролев“.

снимка: Община Габрово

С много топлина и всеотдайност двамата музиканти запознаха децата със специфичните особености на дървените духови инструменти – флейта, блокфлейта, обой и английски рог.

снимка: Община Габрово

Изящните мелодии, които звучаха в класните стаи, любопитните факти за произхода на инструментите, легендите за божества, нимфи и вълшебства, превърнаха учебните часове в истински празник на музикалното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица