Свържи се с нас

Култура

Обявиха победителя в конкурса за карнавално лого

Известен е вече новият бранд на Карнавал Габрово

Проект 186, с автор Невена Колева. Снимка: Община Габрово

Известен е вече новият бранд на Карнавал Габрово. Победителят в Конкурса за графичен знак на Карнавал Габрово е проект 186, с автор Невена Колева, обявиха от местната общинска администрация.

Журито на конкурса избра този знак, със следните аргументи: изображението на маска и котка синтезират удачно най-важните послания на карнавала – универсалната идея за уличен празник-маскарад и характерната за събитието котка.

Рисунъкът на изображението е изчистен, донякъде грубоват и в същото време силен, и запомнящ се. В простотата си знакът дава възможност да се надгражда, развива и интерпретира по много и различни начини в бъдеще.

Всички постъпили 220 на брой предложения от творци от страната и чужбина бяха оценявани от жури в състав: Нела Рачевиц, заместник-кмет „Социално-икономическо развитие“ в Община Габрово; проф. Георги Янков, ръководител катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Национална художествена академия; Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата“; Иван Христов-Грога, художник; Борил Караиванов, графичен дизайнер.

По регламент журито присъди и две поощрителни награди. Първата от тях се присъжда на проект 019 с автор Катарина Буржо.

Проектът интерпретира темата с художествен вкус и професионализъм, които умело предават веселото настроение на глъч и суматоха по време на карнавала.

Проект 035 с автор Кристина Маринова. Снимка: Община Габрово

Втората поощрителна награда бе определена за проект 035, с автор Кристина Маринова.

Проектът показва ярко, предизвикателно и смело тълкуване на темата като в същото време запазва традиционна за карнавала символика. Проектът демонстрира модерните тенденции на развитие в областта на визуалната идентичност, но в своята абстрактност надхвърля очакванията на широката публика.

Визуалната идентичност на най-мащабното за Габрово културно събитие е изключително важна за успешната му реклама и промотиране. Припомняме, че мотото на тазгодишния Карнавал е „Габрово-мой малък Брюксел“.

снимка: Община Габрово

За повече информация можете да посетите сайта на Конкурса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

7 коментара

7 Comments

 1. ВиллаДзвер

  16.02.2018 at 13:31

  Логото е лява ръка с мръсни, кирясали нокти, която бърка смело в десния джеб на ЕвроГейския съюз и вади пачки евро.

 2. Шнура

  16.02.2018 at 14:54

  За лого на Парчовци предлагам пръч, обладаващ анално незнаен трол в землянка. На логото ще има и надпис – Парчовската съпротива – най – вярната на партията съпротива.

 3. :)

  16.02.2018 at 14:55

  много грозно лого. почти колкото парчовската подлога.

 4. От Котел

  16.02.2018 at 15:10

  За лого на Мечковица предлагам стилизирано изображение на компютър Правец 8.

 5. Ицо

  16.02.2018 at 15:13

  Какъв е този катил от Парчовци?

 6. Вилъджер

  16.02.2018 at 18:30

  Айде да не се обиждаме на техника!!!
  Правецът ми работи с най-бързата операционна система „Счупен Джам“, версия „Тухла“ 6.0

 7. Обикновен човек

  17.02.2018 at 12:33

  Имаше много по-хубави лога от това. Просто е скандало как може тези правоъгълници да спечелят. Първо и според мене най-важното е, че имаше лозунг, който трябваше да се спази, който трябваше да присъства в дизайна по някакъв начин. Това няма нищо общо с идеята като. Потресен съм от некомпетентността на така наричащо се себе си жури. Дори и да няма нищо общо с лозунга на тазгодишния карнавал имаше други много по-добре направени лога. Това е жалко…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица