Култура, Новини|16.02.2018 10:20

ДХС посвещава събота на изложбите за Кристо и Жан-Клод

снимка: Дом на хумора и сатирата

Традиционно съботният ден в Дома на хумора и сатирата се посвещава на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти”, „Роден в Габрово”. Част от съпътстващата програма към тях са екскурзоводните беседи и филмовите прожекции. От началото на годината се провеждат и творческите ателиета за деца „Завържи” и „Пейзаж-кола”.

Тази събота 17 февруари от 11:00 часа. Денят ще започне с творческото ателие „Пейзаж-колаж”, в което децата експериментират с художествената техника колаж. Преди да се отправят към залата с художествени материали, те имат възможността да разгледат изложбите и да съберат впечатления и нови знания.

От 14:00 ще се състои екскурзоводна беседа, а от 14:30 в Залата на жирафите ще бъдат излъчени филмите на Евгения Атанасова от 2010 година – „Пътяът към портите“,2005 и „Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“ от 2016г.

снимка: Дом на хумора и сатирата

„Физическото построяване на портите отне дни, но пътят към тях отне точно 26 години. През 1976 година Кристо прави първите скици на проекта, тогава наречен „1000 врати“. В началото на 80те артистите получават твърд отказ от градската управа (на Ню Йорк), но това не ги обезкуражава.“– с тези думи Евгения Атанасова ни въвежда през „Портите“ и тяхната история. Какво още се крие зад това ефирно произведение на изкуството, разбираме от интервюта с най-приближените на Кристо и Жан-Клод, от случайно преминаващите през парка нюйоркчани, от членове на семейството Явашеви.

снимка: Дом на хумора и сатирата

„Опаковането на Райхстага – 20 години по-късно“ е филм, разказващ за един от най-мащабните „политически“ проекти на Кристо и Жан-Клод, подготовката и реализацията на които продължила близо 24 години. Всичко започва от една картичка, изпратена от Берлин до Ню Йорк, в която пишело „Какво мислите за това?“ Подателят е американският историк и автор на книга за Райхстага проф. Майкъл Кълен, впоследствие станал част от основния екип, работещ за реализацията на проекта. Разрешение за опаковането на историческата сграда се иска не само от разделена Германия, но и от още четири държави, участнички във Втората световна война – Америка, Франция, Великобритания и Русия.

От 14:00 часа, непосредствено преди прожекцията, Музеят „Дом на хумора и сатирата” организира екскурзоводна беседа в залата на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”. Беседата ще въведе посетителите в идеите и начина на работа на Кристо и Жан-Клод и ще ги ориентира в мащабите и историята на проектите им. „Капсулата на времето,“ изложбата „Роден в Габрово“ ще ги пренесе в ранните години от живота на Христо и семейство Явашеви в Габрово. Разглеждането на изложбата предлага сетивно и естетическо преживяване, различно от това на киното и заедно с последващите прожекции ще даде по-пълна представя за историята на Кристо и Жан-Клод и тяхното изкуство.

Със заплащането на входна такса посетителят може да се включи в екскурзоводния тур, да гледа филмите и да разгледа целия музей.Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец на ротационен принцип ще бъдат показвани различни документални филми посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. Ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно следете програмата и да планирайте да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота преди обед, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Следващата събота, 24 февруари, от 14:00 часа ще видим заглавията „Мост към Кристо” автор Евгения Атанасова, автор Евгения Атанасова-Тенева, 2016.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар