Новини, Общество|07.02.2018 16:23

Вандали посегнаха на Голямата чешма в Баевци

Голямата чешма в село Баевци, Кметство Зелено дърво, стана жертва на вандалско посегателство, алармираха до редакцията на „Габрово Нюз“ местни жители. В резултат на неправомерните и злонамерени действия преди дни са изтръгнати символите на каменната чешмата.

По думите на хората всяка година Голямата чешма, намираща се на пътя за Узана, е обект на посегателство, бивайки разбивана, след което възстановявана за сметка на местното население със собствени труд и средства.

„Чешмата е основен водоизточник. От нея се захранват къщите с вода. Дори хора от града често пъти идват да си наливат от нея, тъй като водата има добри качества и годна за пиене. Посещаващите Узана туристи също си наливат от нея.

Голямата чешма е от регионално историческо значение за Габрово. Този път откраднаха символите на чешмата“, заяви пред репортер на „Габрово Нюз“ жител, определил вандалският акт като терористичен акт.

Според местните хора извършителите ясно трябва да осъзнават, че са посегнали не само на историята, но и на изворите на живот, както и на силния дух на хората, потомци на баевчани. Баевци е свързано с Руско-турската освободителна война.

„През месец март, по повод 140-годишнина от Руско-турската освободителна война, ще пристигнат много хора, свързани с военната история на България, дали чест и достойнство за страната ни. Какво дават на страната тези, които са безчинствали?“, запита риторично жител на Кметство Зелено дърво.

Хората изпитват огромното чувство на гняв заради вандалския акт, но са категорични че няма да оставят нещата така. Новинарският портал за „Габрово Нюз“ изразява надежда, че извършителите на вандалския акт ще бъдат разкрити и те ще понесат своята отговорност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

Напиши коментар