Свържи се с нас

Култура

Отборът на ПМГ спечели Gabrovo Game Jam

снимка: Дом на хумора и сатирата

Играта „Чуждестранна зараза“, на отбора от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, спечели вниманието на журито и взе първа награда в Gabrovo Game Jam 2018, информираха от Дома на хумора и сатирата.

„По някаква причина Пешо се ядосва на хората от Габрово. Решава, че ще отрови котките им. Известно е само, че животинките могат да бъдат спасени, ако им се отрежат опашките. Послепис: Рязането на опашките е стара традиция в Габрово“. Това е краткото описание на играта, станала част от световната платформа на Global Game Jam 2018 и взела първа награда в локалното издание на хакатона.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Играта бе разработена в рамките на Gabrovo Game Jam 2018, състоял се през изминалите почивни дни в Дома на хумора и сатирата.

Учениците от Природоматематическата гимназия Виктор Венков, Адриян Ибовски, Георги Христов и Георги Генков разработиха прототип на игра в няколко нива, целта на която е да бъдат спасени от зараза колкото се може повече габровски котки.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Котка с отрязана опашка не може да се зарази, всяка отрязана опашка на вече заразена котка намалява разпространяването на заразата. С всяко изминало ниво става все по-трудно да намериш къде са заразените и здрави котки, а броят на щракванията на ножицата е ограничен.

Темата, по която работиха всички геймъри по света в десетото юбилейно издание на Global Game Jam, бе transmission. С многозначен превод на български (предаване, предавка, скоростна кутия, радиопредаване, телевизионно предаване), на местно ниво тя бе интерпретирана от участниците в духа на обявената преди дни грипна епидемия в областта и бързото предаване на вируса.

В хакатона се включиха общо 5 отбора, като три от тях се представиха със завършени и работещи игри пред журито в състав: д-р Светослав Косев – зам. декан на Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет, д-р Божидар Станчев – експерт по топология на 3D моделирането и Маргарита Доровска – директор на Дома на хумора и сатирата.

Наградният фонд бе осигурен от главните организатори на събитието – Музей „Дом на хумора и сатирата” в партньорство с местни фирми. Инициатор и координатор на второто издание на хакатона отново е Мартин Русков, а програмистът Любомир Русев от Габрово подпомогна събитието в ролята на ментор на участниците.

снимка: Дом на хумора и сатирата

Състезаваха се и още две игри. „Заразна любов” на Радостин Лефтеров, студент в ТУ-Габрово и Емил Йорданов, режисьор, познат ни от „Малка театрална компания”, се класира на второ място. Играта впечатли с интересната си концепция за „ игра без край”, с направените на ръка рисунки и със записаните на място звуци.

Третият прототип на игра, със заглавие „Предавки”, бе направен само за ден и представи впечатляваща графика и симпатична идея. Играчите трябва да сортират различни видове зъбчати колела според вида на индустрията/техниката, в която могат да се използват.

снимка: Дом на хумора и сатирата

В рамките на Gabrovo Game Jam се проведе и паралелно събитие. В него се включиха деца на различна възраст от детска градина „Явор”. Само за 4 часа заедно с родителите и учителите си те измислиха тема, сглобиха близо 20 компонента и разиграха игра. В нея играчите, движейки се по трасе, се борят с препятствия, оставени от минали преди тях зомбита.

За преодоляване на препятствията е необходимо да се паднат определени комбинации на заровете, с които получаваш карти с различни ресурси (любов, светлина, цветя, дървен материал и т.н.), или възможност да преминеш по друг начин планини, мостове, големи гъби, скали и други.

Следващото издание на хакатона ще бъде през януари 2019.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Късо кино в Севлиево

За първи път в Севлиево гостува Кинематограф.BG. Платформата, създадена от Юлиян Спасов, интегрира в себе си сайта www.kinematograf.bg и позволява гледане, споделяне и подкрепа на най-добрите къси филми от света и България.

Проектът стартира през 2012 г. и бързо се превръща в най-големия сайт за късометражно кино на Балканския полуостров, а днес е сред ТОП 5 в света, предоставяйки над 1 200 филма, свободни за гледане. Представените държави са 64.

Зрителите ще се докоснат до по-малко популярния жанр в киното – късата форма – която обаче предлага много възможности, защото е по-динамична, по-експресивна и не на последно място по-достъпна.

В късото кино най-важна е идеята, историята, която искаш да разкажеш. Това е особено ценно за онези, които имат интерес в областта на киното.

Независимо, че са кратки, филмите, които ще бъдат показани са на световно ниво, носители са на престижни отличия и обещават, че ще провокират въображението ви. При бъдещите гостувания на Кинематограф.BG в Севлиево, ще имате възможността да се докоснете до практиката и да се срещнете с действащи кино активисти – режисьори, кино критици и актьори.

А за завършващите дванайсетокласници, които са избрали да продължат образованието си в София (не само режисура, кинознание и т.н., но и други (не)хуманитарни специалности), Кинематограф.BG може да предложи стаж/практика на онези от тях, които имат интерес в областта на киното.

Севлиевци ще видят 3 български филма и 4 заглавия от Норвегия, Нова Зеландия, Великобритания и Русия. Прожекцията е с вход свободен, а продължителността на събитието е 90 мин.

Галерия Арт-Зона – 3-ти етаж на Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима ви очаква на 29 януари от 18:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отличи най-активните си читатели за 2019 г.

В залата за срещи и събития вчера, 23 януари, директорът на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“ Савина Цонева награди най-активните читатели за отминалата 2019 година.

Наградите „Читател на годината” в една от най-старите български библиотеки, основана през далечната 1861 година, се връчват традиционно и отбелязват началото на новата библиотечна година.

Те се определят на база безпристрастна актуална статистика за четенето чрез автоматизирана библиотечна система за заемане на книги за дома от фондовете на библиотеката – отдел Заемна за възрастни читатели и Детски отдел.

снимка: РБ „Априлов-Палаузов”

Наградите бяха връчени в три възрастови категории – от 6 до 10 г., от 11 до 15 г. и над 15 години. Третата възрастова категория е многобройна и в нея се дават три отличия „Читател на годината” – за първо, второ и трето място.

снимка: РБ „Априлов-Палаузов”

С радост и гордост екипът на Габровската библиотека поздрави своя най-млад читател на годината за 2019 г. – Кристиан Кънев, на 9 години, ученик в III клас на ОУ „Неофит Рилски“. Прочетените от него книги, заети от фонда на Детски отдел в библиотеката са 71 на брой.

Другият млад читател, също спечелил приза „Читател на 2019 година“ е Радост Ганчева, на 13 години, също възпитаник на ОУ „Неофит Рилски“, от VII клас. Заетите и прочетени от нея книги са 34.

снимка: РБ „Априлов-Палаузов”

Спечелилите първо, второ и трето място възрастни читатели са: Румен Стефанов – 269 книги, Иван Димитров – 265 книги и Пенка Станчева – 262 книги.

Разликата в броя прочетени книги за годината от тримата най-активни потребители е много малка, всеки от тях е заел и прочел по над 250 книги, с което са заслужили искрените поздравления на библиотечния екип за страстта им към книгите и четенето.

Те споделят, че Габровската библиотека за тях е едно от най-предпочитаните за пребиваване места в общността, харесват организацията на библиотечните дейности и оценяват високо разнообразните библиотечни услуги и богати библиотечни фондове, които са на разположение на габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър с нова премиера през февруари

Предпремиерно представление на Габровския театър – Орото ламя е

Ден преди премиерата на спектакъла „Òрото ламя е“ Габровският драматичен театър ще отвори вратите си за най-нетърпеливите зрители и заклети театрални почитатели. Те отново ще имат възможност да присъстват на закрита генерална репетиция на най-новата постановка, да я видят преди всички, да изкажат мнението си, да видят изключителни моменти от работния процес по изграждането на спектакъла. Събитието е предвидено за 13 февруари 2020 г, четвъртък, от 19.00 часа, на сцената на театъра. Ще бъдат пуснати в продажба само 50 места.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Всеки, който си закупи билет, може да посети театъра час преди закритата репетиция. От ДТ „Рачо Стоянов“ ще очакват зрителите в 18.00 часа в горното фоайе, където са подготвили допълнителна изненада. Публиката ще се потопи във времето на старите театрални традиции, ще общува помежду си на чаша вино, ще се срещне с част от екипа, за да обсъдят спектакъла. От екипа ще отговарят на въпроси на зрителите.

„Òрото ламя е“ е третата постановка, която режисьорът Васил Дуев прави с габровската трупа. Зрителите добре познават предишните две – „Истината или се осмеляваш“ и „Начало на спектакъла“. Премиерата на най-новия му спектакъл ще бъде в петък, 14 февруари, от 19.00 часа на сцената на театъра. В постановъчния екип влизат художникът Даниела Николчова, която прави сценографията и костюмите, композиторът Стефан Здравески, хореографът Зоя Шопова, вокалният педагог Евгени Господинов и помощник-режисьорът Гинка Дичева. Автор на плаката е Яел Таиг.

Ролите се изпълняват от артистите на Драматичен театър „Рачо Стоянов“: Надежда Петкова, Магдалена Славчева, Тони Христова, Адриана Димова, Силвия Боева, Любен Попов, Димо Димов, Стоян Руменин, Стелиян Желязков и гост-актьорите Моника Иванова, Анатолий Ставрев и Петър Петров, със специалното участие на Валентин Петров и Неда Здравеска.

Драматизацията на спектакъла е на Васил Дуев и е по текстове от сборника „Фолклорен еротикон“ на проф. дфн Флорентина Бадаланова-Гелър. Събраните истории в сборника са предавани от уста на уста на различните поколения и са известни като „блажен фолклор“. Често биват определяни като „еротичен фолклор“ и дълго време остават неизследвана част от българското народно творчество. В тях прозира опитът на българина да си обясни космичните закони за устройството на света чрез това, което познава най-добре – живота, плодородието, кръговрата в природата, обредността и празниците си. Сборникът излиза в два тома през 1993 г. и 1995 г.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Проф. дфн Флорентина Бадаланова-Гелър е почетен научен сътрудник на University College в Лондон, ръководител е на отдел „Славянски бази данни“ в Кралския антропологически институт, Лондон, професор в Свободния университет (Freie Universität) и член на екипа на Центъра за научни изследвания „Topoi Excellence Cluster“ в Берлин. Проф. дфн Бадаланова-Гелър е филолог, антрополог, културен теоретик, теолог, фолклорист и изследовател на фолклорните версии на Писанието (Библията и Корана).

Нейните научноизследователски интереси се фокусират върху паметниците на средновековната славянска и балканска литература и иконография. Работила е със знакови учени от областта на семиотиката и етнолингвистиката като Юрий Лотман, Борис Успенски, Никита Толстой, с известния антрополог и семиотик Елеазар Мелетински. Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Следващото представление на „Òрото ламя е“ ще бъде на 16 февруари, неделя, от 19.00 часа на сцената на Габровския театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица