Свържи се с нас

Новини

Управляващите отхвърлиха „културния чек“ на левицата

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предложението на БСП – Габрово, наречено „културен чек“, даващо възможност младите хора в Габрово в рамките на година напълно безплатно да посетят избрани от тях общински културни събития, не беше подкрепено от общинските съветници на ГЕРБ в местния парламент.

Това информира на пресконференция общинският съветник и областен председател на левицата Николай Григоров, коментирал пред медиите приетия по време на последното заседание на Общинския съвет Бюджет 2018 на Габрово.

По думите му предложението на левицата за „културен чек“ е било добре прието и получило пълна подкрепа в залата на местния парламент, но при изразяването на вота е било отхвърлено.

„Културният чек е предназначен за всички деца, родени в Габрово през 2000 г. и предвижда те да получат ваучер, на стойност 50 лв., с който да могат да посещават културни институции, развиващи дейност на територията на община Габрово, за да може поне няколко пъти в годината да посетят събития“, обясни идеята Григоров.

Целта на „културния чек“ е всички 18-годишни да получат достъп до културните институции и да се възпитава у тях вкус към такива ценности. Според Николай Григоров Габрово е изпуснало шанса да бъде първата Община в България, в която такъв чек действа. Средствата от Бюджета на Габрово за реализиране на предложението на левицата възлизат на 27 400 лв.

„Предложението ни получи пълна подкрепа в зала. Всички приветстваха инициативата. Започнаха да се дават идеи как и по какъв начин да се осъществи на практика, но накрая мнозинството я отхвърли. Нямам обяснение какъв е този инат, продължаващ да обладава управляващите, всичко предложено от опозицията да бъде отхвърлено, само защото сме го предложили ние“, коментира Николай Григоров.

Според него предложението било отхвърлено с аргумента, че не било внесено по надлежния ред, в комисии и било недогледано. Той определи действията на управляващите в Габрово като „заяждане на дребно“, в ущърб на младите хора.

„Изпускаме шанс да приложим нещо, което нито струва много пари, нито ще ощети или наруши Програма Култура. Ние категорично ще продължим да настояваме за случването на „културния чек“, защото смятаме, че това е една хубава инициатива, която си заслужава каузата“, сподели още Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Затварят временно ул.“Чардафон“ заради новото кръгово

Published

on

Във връзка с извършване на изкопни работи по новата пътна връзка между ул. „Скобелевска” и ул. „Емануил Манолов“, на 29 и 30 октомври, в рамките на работния ден, ще бъде ограничено движението на МПС по ул.“Чардафон“ в една лента за движение, с пропускане на насрещно движещото се превозно средство.

Пропускането превозните средства ще бъде извършвано от сигналисти, уточниха от администрацията на кмета.

Община Габрово призовава да се спазва поставената временна организация на движение и при възможност да се използват алтернативни маршрути.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха готовността за зимата

Published

on

Днес, в зала „Възраждане“, се проведе работна среща с представители на дружества и фирми за проверка на готовността им за предстоящия зимен сезон, съобщиха от Община Габрово.

Според представените доклади всички образователни, детски заведения, културни институти и социални услуги на територията на общината са извършили профилактика на отоплителните си системи.

Машините на ОП „Благоустрояване“ и Областно пътно управление са приведени и окомплектовани за зимен режим на работа, осигурени са първоначални количества от инертни материали за почистване и опесъчаване.

Почистването на КК „Узана“ ще се изпълнява от фирма „Димас“, а в почивните дни спасителният отряд на Планинската спасителна служба ще дава дежурства.

Кметствата и кметските наместничества на територията на общината ще получат допълнителни количества от инертни материали за ръчно опесъчаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Федерацията по лека атлетика ще достави оборудването за новата писта на ст.“Хр. Ботев“

Published

on

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов и и.д. президент на Европейската централа по този спорт (ЕА) се срещна с кмета на Габрово Таня Христова.

Дни след като министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновения терен с изкуствена трева и пое ангажимент за ремонт на лекоатлетическата писта на стадион „Христо Ботев“, президентът на Федерацията обеща да достави необходимото оборудване за нея, информираха от адмистрацията на кмета.

Пистата, която ще разполага със шест коридора ще бъде изпълнена и сертифицирана по всички стандарти за провеждане на лекоатлетически турнири. На нея ще могат да се провеждат дисциплините бягане – спринт, средни и дълги дистанции, щафети и бягане с препятствия, ще бъде обособен сектор за хоризонтални и високи скокове.

Обсъдени бяха възможностите за включване на училищата и детските градини към програмите на Федерацията за развитие на детската атлетика.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица