Свържи се с нас

Новини

Управляващите отхвърлиха „културния чек“ на левицата

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предложението на БСП – Габрово, наречено „културен чек“, даващо възможност младите хора в Габрово в рамките на година напълно безплатно да посетят избрани от тях общински културни събития, не беше подкрепено от общинските съветници на ГЕРБ в местния парламент.

Това информира на пресконференция общинският съветник и областен председател на левицата Николай Григоров, коментирал пред медиите приетия по време на последното заседание на Общинския съвет Бюджет 2018 на Габрово.

По думите му предложението на левицата за „културен чек“ е било добре прието и получило пълна подкрепа в залата на местния парламент, но при изразяването на вота е било отхвърлено.

„Културният чек е предназначен за всички деца, родени в Габрово през 2000 г. и предвижда те да получат ваучер, на стойност 50 лв., с който да могат да посещават културни институции, развиващи дейност на територията на община Габрово, за да може поне няколко пъти в годината да посетят събития“, обясни идеята Григоров.

Целта на „културния чек“ е всички 18-годишни да получат достъп до културните институции и да се възпитава у тях вкус към такива ценности. Според Николай Григоров Габрово е изпуснало шанса да бъде първата Община в България, в която такъв чек действа. Средствата от Бюджета на Габрово за реализиране на предложението на левицата възлизат на 27 400 лв.

„Предложението ни получи пълна подкрепа в зала. Всички приветстваха инициативата. Започнаха да се дават идеи как и по какъв начин да се осъществи на практика, но накрая мнозинството я отхвърли. Нямам обяснение какъв е този инат, продължаващ да обладава управляващите, всичко предложено от опозицията да бъде отхвърлено, само защото сме го предложили ние“, коментира Николай Григоров.

Според него предложението било отхвърлено с аргумента, че не било внесено по надлежния ред, в комисии и било недогледано. Той определи действията на управляващите в Габрово като „заяждане на дребно“, в ущърб на младите хора.

„Изпускаме шанс да приложим нещо, което нито струва много пари, нито ще ощети или наруши Програма Култура. Ние категорично ще продължим да настояваме за случването на „културния чек“, защото смятаме, че това е една хубава инициатива, която си заслужава каузата“, сподели още Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Име ( задължително

    12.02.2018 at 12:34

    Аз изкам фостафката на креватната мажоретка и за нищо друго неставаща освен за анално вагинален секс и двойно проникване Таня Баджова! Експер по присвояване на общински, държавни и европейски средства! Прокуратурата ако се порови ще я осъди на доживотен затвор ( преди 89 такива са ги разстрелвали ) в Сливен!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица