Свържи се с нас

Любопитно

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме“, смята операторът Добрин Кашавелов

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас“, смята операторът на филма Добрин Кашавелов

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Този уикенд, 27 и 28 януари, Габрово ще бъде домакин на Фестивала „Здравей, Здраве“. Лектори от цялата страна ще споделят с габровци своите знания в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. С лекции и практики ще бъде показан пътят към постигане на здраве, щастие и свобода, чрез методите на нетрадиционната медицина. В рамките на събитието на 27-ми януари, събота, от 18.00 ч. в зала „Възраждане“ ще бъде показан филмът „Човек на Вярата“, посветен на Алекс Орбито, признат за най-големия лечител на ХХI век. Оператор на продукцията е габровецът Добрин Кашавелов, с когото е и нашият разговор.

Вие сте от Габрово и сте операторът на този уникален филм – „Човек на вярата“ – за големия филипински учител – Алекс Орбито, сниман цели четири години. Защо габровци трябва да го гледат?

– „Човек на вярата“ е документален филм за филипинския лечител Алекс Орбито. Това е филм е колкото за Алекс, толкова и за всеки човек. Всеки един човек от нашия екип работи сърдечно през тези години и знам, че филмът може да докосне сърцето на много хора, независимо дали са от Габрово или от Ню Йорк.

Благодарен съм, че не направихме филма за по-малко време, защото нямаше да е това, което е. Този период от четири години, в които се случиха много неща, както с нас, така и с хората, които бяхме снимали, ни помогна да разграничим кое е по-важното. Когато си в този процес, си мислиш, че това няма да има край, а всъщност е безкрайно нужно, за да станат нещата по-добре.

Кое Вас Ви впечатли най-много в Алекс Орбито? И кое е най-ценното, което промени гледната Ви точка – на човека Добрин и на оператора Добрин?

– В началния период на работа по филма, бях впечатлен от възможностите на Алекс на чисто повърхностно ниво. По време на снимките разбрах, че Алекс е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас. Мислех си, че човек не може да изпитва такава самота или тъга, след като помага на толкова хора. Видях, че той е много топъл и сърдечен човек, уязвим като дете. Алекс ни помогна да отворим повече сърцата си.

Гледната ми точка като човек е гледната ми точка и като оператор. В началото на снимачния процес подходих по обратния ред и всичко ми се разминаваше. След това осъзнах, че, ако искам да стане нещо, трябва да се оставя да бъда воден от неизвестното, да се доверя и да бъда търпелив.

Като оператор на филма, имаше ли моменти, в които да изпитате емоции, непознати за Вас досега? Споделете ни, моля.

– В професионален план имаше много моменти, в които се чудих какво да направя. Алекс усещаше това и доста често се случваше да ми прочете мислите и да повтори някоя операция или да ми даде съвет. Краят на филма завършва с кадри на Алекс Орбито, който играе Паневритмия в България, на Рила.

Каква е връзката на лечителя и българската практика?

– Това не е първото му посещение на Рила. През 2015 година, той имаше възможност да се качи на Рила и тогава поиска да играе Паневритмия, която много му хареса и каза, че усеща хубава енергия от мястото и хората.

Алекс много обича България и всеки път във Филипините не пропускаше да каже, че има гости българи. Според мен Алекс се чувства добре навсякъде, където хората се опитват да живеят в мир и единомислие.

Завършили сте Национална Априловска гимназия. Кажете ни няколко думи за Вас и Вашия професионален път. И не на последно място – посланието Ви към габровци.

– Завърших Национална Априловска гимназия, в която имах весели спомени със съучениците си, както и случих на добри учители. След гимназията станах студент по операторско майсторство в НБУ, който и до днес не съм завършил. Започнах работа като фоторепортер като успоредно през годините съм снимал и като оператор в различни проекти.

На габровци пожелавам всеки сам да бъде промяната, която иска и чака от толкова време. Да не се затварят вкъщи пред телевизори и компютри, а да излизат сред природата и да знаят, че всичко е живо, разбира и може да им помогне.

Филмът за лечителя Алекс Орбито ще бъде излъчен в събота, 27.01.2018 г., от 18:00 ч., в зала „Възраждане“ в Габрово.

Билети днес може да закупите на касата на Драматичен театър – Габрово. Утре, събота, билети ще се продават по време на фестивал „Здравей, Здраве!“, както и непосредствено преди прожекцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ния Вичева е в Топ 5 на конкурса Мис BGathletic.com 2019, нуждае се от подкрепа

Чаровната състезателка на АК „Орловец 93“ Ния Вичева намери място сред петте претендентки за титлата Мис BGathletic.com 2019, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

На 15-ти август приключи първата фаза от конкурса за най-красивите след българските лекоатлети и вотът на гласувалите определи петте момичета и момчета, които ще спорят за първото място в решителната финална фаза.

Номинациите бяха направени от читателите на BGathletic.com и от екип на ЕС МЕДИА АД, който е организатор на конкурса. В него участват само картотекирани състезатели в Българска федерация по лека атлетика на възраст над 16 години.

снимка: sport-gabrovo.com

Изборът на Мис и Мистър BGathletic.com 2019 ще продължи до 23:59 часа на 25 септември. Според гласуването на читателите на BGathletic.com ще бъдат оформено класирането в Топ 5.

За всеки етап гласовете се нулират, така че Ния се нуждае отново от подкрепа. Можете да дадете гласа си за съчетаващата в себе си интелект, красота и талант габровска лекоатлетка на интернет платформата оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

SmartyKids – Габрово обявява игра с награди

*Публикация, съгласно договор*

SmartyKids – Габрово обявява игра с награди, на тема „В час със SmartyKids“.

Една ученическа раница Gabol, един несесер Gabol и „Малкият принц“ на Антоан Дьо Екзюпери, очакват своите притежатели.

Играта ще приключи на 6 септември, петък.

На следващия ден, 7 септември (събота), на случаен принцип ще бъдат изтеглени имената на трима печеливши от всички, взели участие.

Ето какви са условията:
1. Да сте харесали страницата на SmartyKids – Габрово и тази публикация;
2. Да отбележите поне един човек, който прецените, че би проявил интерес към играта;
3. Да се регистрирате за безплатен Демонстрационен урок, заедно с Вашето дете на: https://smarty-kids.bg/gabrovo/

В промоцията могат да участват лични профили (с некомерсиална цел); Играта се провежда само за територията на #България;

Споделете поста, за да разберат повече хора.

Пълните условия за провеждане можете да намерите оттук.

SmartyKids – Габрово е първият в Габрово детски център по ментална аритметика от веригата у нас. Той се намира на ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6. Повече информация можете да откриете на официалния сайт на SmartyKids – Габрово, по телефона на +359 897 970 400, или във фейсбук страницата.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица