Свържи се с нас

Любопитно

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме“, смята операторът Добрин Кашавелов

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас“, смята операторът на филма Добрин Кашавелов

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Този уикенд, 27 и 28 януари, Габрово ще бъде домакин на Фестивала „Здравей, Здраве“. Лектори от цялата страна ще споделят с габровци своите знания в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. С лекции и практики ще бъде показан пътят към постигане на здраве, щастие и свобода, чрез методите на нетрадиционната медицина. В рамките на събитието на 27-ми януари, събота, от 18.00 ч. в зала „Възраждане“ ще бъде показан филмът „Човек на Вярата“, посветен на Алекс Орбито, признат за най-големия лечител на ХХI век. Оператор на продукцията е габровецът Добрин Кашавелов, с когото е и нашият разговор.

Вие сте от Габрово и сте операторът на този уникален филм – „Човек на вярата“ – за големия филипински учител – Алекс Орбито, сниман цели четири години. Защо габровци трябва да го гледат?

– „Човек на вярата“ е документален филм за филипинския лечител Алекс Орбито. Това е филм е колкото за Алекс, толкова и за всеки човек. Всеки един човек от нашия екип работи сърдечно през тези години и знам, че филмът може да докосне сърцето на много хора, независимо дали са от Габрово или от Ню Йорк.

Благодарен съм, че не направихме филма за по-малко време, защото нямаше да е това, което е. Този период от четири години, в които се случиха много неща, както с нас, така и с хората, които бяхме снимали, ни помогна да разграничим кое е по-важното. Когато си в този процес, си мислиш, че това няма да има край, а всъщност е безкрайно нужно, за да станат нещата по-добре.

Кое Вас Ви впечатли най-много в Алекс Орбито? И кое е най-ценното, което промени гледната Ви точка – на човека Добрин и на оператора Добрин?

– В началния период на работа по филма, бях впечатлен от възможностите на Алекс на чисто повърхностно ниво. По време на снимките разбрах, че Алекс е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас. Мислех си, че човек не може да изпитва такава самота или тъга, след като помага на толкова хора. Видях, че той е много топъл и сърдечен човек, уязвим като дете. Алекс ни помогна да отворим повече сърцата си.

Гледната ми точка като човек е гледната ми точка и като оператор. В началото на снимачния процес подходих по обратния ред и всичко ми се разминаваше. След това осъзнах, че, ако искам да стане нещо, трябва да се оставя да бъда воден от неизвестното, да се доверя и да бъда търпелив.

Като оператор на филма, имаше ли моменти, в които да изпитате емоции, непознати за Вас досега? Споделете ни, моля.

– В професионален план имаше много моменти, в които се чудих какво да направя. Алекс усещаше това и доста често се случваше да ми прочете мислите и да повтори някоя операция или да ми даде съвет. Краят на филма завършва с кадри на Алекс Орбито, който играе Паневритмия в България, на Рила.

Каква е връзката на лечителя и българската практика?

– Това не е първото му посещение на Рила. През 2015 година, той имаше възможност да се качи на Рила и тогава поиска да играе Паневритмия, която много му хареса и каза, че усеща хубава енергия от мястото и хората.

Алекс много обича България и всеки път във Филипините не пропускаше да каже, че има гости българи. Според мен Алекс се чувства добре навсякъде, където хората се опитват да живеят в мир и единомислие.

Завършили сте Национална Априловска гимназия. Кажете ни няколко думи за Вас и Вашия професионален път. И не на последно място – посланието Ви към габровци.

– Завърших Национална Априловска гимназия, в която имах весели спомени със съучениците си, както и случих на добри учители. След гимназията станах студент по операторско майсторство в НБУ, който и до днес не съм завършил. Започнах работа като фоторепортер като успоредно през годините съм снимал и като оператор в различни проекти.

На габровци пожелавам всеки сам да бъде промяната, която иска и чака от толкова време. Да не се затварят вкъщи пред телевизори и компютри, а да излизат сред природата и да знаят, че всичко е живо, разбира и може да им помогне.

Филмът за лечителя Алекс Орбито ще бъде излъчен в събота, 27.01.2018 г., от 18:00 ч., в зала „Възраждане“ в Габрово.

Билети днес може да закупите на касата на Драматичен театър – Габрово. Утре, събота, билети ще се продават по време на фестивал „Здравей, Здраве!“, както и непосредствено преди прожекцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Магазин „ЕЛЕНА“ ви очаква!

Published

on

Заповядайте в магазин „ЕЛЕНА“, който е официалният представител на мандра „Елена“ за Габрово. Търговският обект е разположен на Централния Кооперативен пазар, ул.“Отец Паисий“ 11.

В магазин „ЕЛЕНА“ имате възможност да опитате от висококачествени млечни продукти от мандра „Елена“ и мандра „Дестан“, с уникален вкус и качество, различни видове мариновани риби и хайвери, колбаси и деликатеси от различни части на България, както и да се насладят на големите разнообразия от гръцки и турски маслини и зехтини.

Всеки ден в Магазин „Елена“ можете да намерите прясно изпечен селски хляб, както и домашно приготвени кексове и козунаци.

Работно време:
Понеделник – Петък: от 08.00 до 19.00 ч.
Събота: от 08.00 до 14.00 ч.

Телефон за връзка: +359 87 805 6455.

Заповядайте!

Зареди още

Любопитно

Приключи зимният мониторинг на прилепите в България

Published

on

Дейностите по зимния мониторинг на прилепите в България приключиха. Те се осъществиха от ДЗЗД „ЕНВИМОН“ в рамките на изпълнението на проект за анализи и проучвания на видове и природни местообитания.

Експертите посетиха 57 пещери с регионално и европейско значение за прилепите. Сред тях се открояват и няколко изкуствени обекта, които прилепите припознават, като свои местообитания.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Често те носят характеристиките на пещери, по няколко причини: температура, влажност и заплахи/влияния – безпокойство. При сравнителния анализ на данните за числеността на видовете в местата за зимуване се установи, че отделни обекти са с изключителна концентрация на брой индивиди и видове.

Такива са: Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 25-26 000 екземпляра от 6 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида; пещерата Парниците – 2014/2015 г. – 45-46 000 индивида от 4 вида, а през 2019/2020 г. – 88-89 000 индивида от 5 вида; Деветашка пещера – 2014/2015 г. – 14-15 000 индивида от 5 вида, а през 2019/2020 г. – 35-36 000 индивида от 5 вида.

Установено е, че в много от традиционни пещери, в които зимуват колонии от 500 до 5000 индивида, през зимата на 2019/2020 г. липсват прилепи или същите са в много малки числености – 30-100 екземпляра.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Наблюдава се и намаляване на видовото разнообразие в отделни пещери. Причина за направените констатации вероятно са относително по-високите температури на въздуха извън пещерите, а установените стойности са с 1,5 до 3,5 градуса над нормата за сезона в подземното убежище.

Такъв пример е пещерата Иванова вода – през 2014/2015 г. температурата е била 1,5-2 градуса, през 2019/2020 г. е 3,2 градуса. Към тази група влизат и такива обекти, като Гулашката минна галерия, пещера Магурата, пещера Айна ини, пещера Самара, пещера Рупата, пещера Генчова дупка и други.

Повсеместно в типично водните пещери почти липсва вода или тя е с много малък дебит – пещера Парниците, Деветашка пещера, пещера Ледницата, пещера Варкан и други. Вероятна причина са липсата на валежи от дъжд и сняг през есенно-зимния сезон, съчетани с нетипичните относително високи температури в този период.

снимка: ДЗЗД „ЕНВИМОН“

Голяма част от посетените обекти са подложени на редица въздействия и заплахи, като: – безпокойство от хора – иманяри, туристи; палене на огън – на входовете и във вътрешността на пещерите; замърсяване с отпадъци; инвестиционни предложения – предимно кариери за варовик и други подземни богатства; благоустрояване и неправилно управление на обектите, несъобразено с биологията и екологията на видовете прилепи.

Типичен пример са Братановата пещера и Пещерата Юбилейна – поставена метална решетка, която не отговаря на изискванията на EUROBATS. Пещера Зандана/Бисерна – пещерата е благоустроена в пълен разрез с изискванията на EUROBATS, което да гарантира зимуването и размножаването на над 7 вида прилепи. Наблюдава се намаляване числеността на зимуващите прилепи. Горният вход е почти напълно блокиран, а долният е твърде малък, което не гарантира безпрепятствено влизане и излизане на прилепите във всички стадии на развитие на видовете през летните и зимните месеци. Пещера Айна ини, Генчовата дупка и други – иманярски набези и разкопаване във вътрешността на пещерите, вандализъм и категорично безпокойство. За пещера Моровица – пещерата не е благоустроена, но често се посещава от неорганизирани туристи, които посещават Гложенския манастир. Туристи навлизат в пещерата и безпокоят прилепите, но посещението крие и риск за здравето им, тъй като пещерата е опасна за неподготвени, влизащи с маратонки.

Окончателните резултати, сравнителен анализ с данните от предходни години, както и предложения за мерки за намаляване и пълно ограничение на заплахите и въздействията в проблемни пещери, ще бъдат представени в следващите седмици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Габровският фасон през всеки сезон“

Published

on

Изложбата „Габровският фасон през всеки сезон” беше замислена като експозиция на открито, която с усмивка и намигване да подканва габровци и гостите на града, след като я разгледат, да посетят и постоянната експозиция „Градски бит от края на ХIХ до 40-те години на ХХ век”, представена в музеен обект „Дечкова къща”.

Извънредната ситуация, в която се намира страната ни, изправена пред предизвикателството да ограничи разпространението COVID-19, наложи промяна в първоначалната концепция и адаптирането ѝ за представяне във виртуален вариант. В изложбата са включени 28 фотографии от фонд „Етнография” на Регионален исторически музей – Габрово, създадени от края на ХIХ до 40-те години на ХХ век, обособени в два основни раздела – фотографии на открито и студийна фотография. Фотографиите, направени на открито, представят ежедневното облекло на габровци през четирите сезона – пролет, лято, есен, зима.

Особено внимание заслужават студийните фотографии, които освен „огледало” на модните тенденции, които следва габровското общество, свидетелстват за специалното отношение, което тогавашните фотографи имат към декора и студийния реквизит.

снимка: РИМ – Габрово

Социално-икономическите, политическите и културните промени на национално ниво след Освобождението, намират своето отражение в града ни, нещо повече – индустриалното му развитие ги катализира на местна почва. Носители на европейското влияние са индустриалците, търговците, предприемачите, чиновниците, интелигенцията.

Модернизацията променя манталитета на габровци, внася иновации не само в домакинството и интериора на жилищата, а и в облеклото, аксесоарите, бижутата, прическите. Търговско-промишлените контакти, образованието в чужбина, пътуванията са перманентен източник на нови виждания и вкусове, които раздвижват местния обществен живот.

Габровските дами следят модните журнали и държат не само те, а и съпрузите и децата им да бъдат издокарани по европейски маниер. До Габрово достигат първите модни списания: „Мода и домакинство“, „Моден крояч“, „Моден журнал“, „Икономия и домакинство“, „Вестник на жената“, „Домакиня и майка”, „Мода”, „Женско огледало” и др. Популярност добиват френски и немски издания. За всеки сезон габровци създават свой моден фасон и не се отличават от своите съвременници в Париж, Лондон, Виена, Берлин или Рим.

Възприемането и следването на модните тенденции обаче не е само суета и увлечение, а стремеж към промяна и развитие. Доказателство за естетическия вкус, стил и отношението към детайла са колекциите от облекла, бижута, аксесоари и фотографии, съхранени във фондовете на РИМ – Габрово.

Изложбата може да бъде разгледана в сайта на РИМ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица