Любопитно, Новини|26.01.2018 10:51

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме“, смята операторът Добрин Кашавелов

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Този уикенд, 27 и 28 януари, Габрово ще бъде домакин на Фестивала „Здравей, Здраве“. Лектори от цялата страна ще споделят с габровци своите знания в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. С лекции и практики ще бъде показан пътят към постигане на здраве, щастие и свобода, чрез методите на нетрадиционната медицина. В рамките на събитието на 27-ми януари, събота, от 18.00 ч. в зала „Възраждане“ ще бъде показан филмът „Човек на Вярата“, посветен на Алекс Орбито, признат за най-големия лечител на ХХI век. Оператор на продукцията е габровецът Добрин Кашавелов, с когото е и нашият разговор.

Вие сте от Габрово и сте операторът на този уникален филм – „Човек на вярата“ – за големия филипински учител – Алекс Орбито, сниман цели четири години. Защо габровци трябва да го гледат?

– „Човек на вярата“ е документален филм за филипинския лечител Алекс Орбито. Това е филм е колкото за Алекс, толкова и за всеки човек. Всеки един човек от нашия екип работи сърдечно през тези години и знам, че филмът може да докосне сърцето на много хора, независимо дали са от Габрово или от Ню Йорк.

Благодарен съм, че не направихме филма за по-малко време, защото нямаше да е това, което е. Този период от четири години, в които се случиха много неща, както с нас, така и с хората, които бяхме снимали, ни помогна да разграничим кое е по-важното. Когато си в този процес, си мислиш, че това няма да има край, а всъщност е безкрайно нужно, за да станат нещата по-добре.

Кое Вас Ви впечатли най-много в Алекс Орбито? И кое е най-ценното, което промени гледната Ви точка – на човека Добрин и на оператора Добрин?

– В началния период на работа по филма, бях впечатлен от възможностите на Алекс на чисто повърхностно ниво. По време на снимките разбрах, че Алекс е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас. Мислех си, че човек не може да изпитва такава самота или тъга, след като помага на толкова хора. Видях, че той е много топъл и сърдечен човек, уязвим като дете. Алекс ни помогна да отворим повече сърцата си.

Гледната ми точка като човек е гледната ми точка и като оператор. В началото на снимачния процес подходих по обратния ред и всичко ми се разминаваше. След това осъзнах, че, ако искам да стане нещо, трябва да се оставя да бъда воден от неизвестното, да се доверя и да бъда търпелив.

Като оператор на филма, имаше ли моменти, в които да изпитате емоции, непознати за Вас досега? Споделете ни, моля.

– В професионален план имаше много моменти, в които се чудих какво да направя. Алекс усещаше това и доста често се случваше да ми прочете мислите и да повтори някоя операция или да ми даде съвет. Краят на филма завършва с кадри на Алекс Орбито, който играе Паневритмия в България, на Рила.

Каква е връзката на лечителя и българската практика?

– Това не е първото му посещение на Рила. През 2015 година, той имаше възможност да се качи на Рила и тогава поиска да играе Паневритмия, която много му хареса и каза, че усеща хубава енергия от мястото и хората.

Алекс много обича България и всеки път във Филипините не пропускаше да каже, че има гости българи. Според мен Алекс се чувства добре навсякъде, където хората се опитват да живеят в мир и единомислие.

Завършили сте Национална Априловска гимназия. Кажете ни няколко думи за Вас и Вашия професионален път. И не на последно място – посланието Ви към габровци.

– Завърших Национална Априловска гимназия, в която имах весели спомени със съучениците си, както и случих на добри учители. След гимназията станах студент по операторско майсторство в НБУ, който и до днес не съм завършил. Започнах работа като фоторепортер като успоредно през годините съм снимал и като оператор в различни проекти.

На габровци пожелавам всеки сам да бъде промяната, която иска и чака от толкова време. Да не се затварят вкъщи пред телевизори и компютри, а да излизат сред природата и да знаят, че всичко е живо, разбира и може да им помогне.

Филмът за лечителя Алекс Орбито ще бъде излъчен в събота, 27.01.2018 г., от 18:00 ч., в зала „Възраждане“ в Габрово.

Билети днес може да закупите на касата на Драматичен театър – Габрово. Утре, събота, билети ще се продават по време на фестивал „Здравей, Здраве!“, както и непосредствено преди прожекцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар