Свържи се с нас

Новини

Левицата поиска „главата“ на Даниела Василева

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

БСП – Габрово поиска Даниела Василева, директор дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, незабавно да подаде оставка и да бъде освободена от длъжност. Мотивът за искането на левицата е скандалният случай на насилие и тормоз в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Това стана ясно днес (25 януари) по време на първото за 2018 г. редовно заседание на Общински съвет – Габрово. Пред местния парламент Николай Григоров, общински съветник от БСП, открито заяви, че трябва да се поеме отговорност за случилото се, визирайки общински служители, пряко отговарящи за Центъра „Хризантема“.

Според него, ако кметът на Габрово Таня Христова иска да покаже, че има желание да се справи с проблема, трябва да се разграничи от своите подчинени и да поиска оставките освен на директора дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева и тази на заместник – кмета Нела Рачевиц, отговаряща за ресор „Социално – икономическо развитие“.

„Настояваме категорично за поемане на отговорност, чрез незабавна оставка на пряко отговорните за този скандален случай служители на Община Габрово, от горе до долу по йерархията, така както е по структура и длъжностни характеристики“, заяви в зала общинският съветник от БСП.

Пред медиите Николай Григоров бе категоричен, че ръководството на Община Габрово е знаело за случая на насилие в Центъра за настаняване още през месец октомври 2017 г., но по някакви причини е проявило безхаберие. Като доказателство за думите си общинският съветник от левицата посочи писмо до омбудсмана, изпратено до Мая Манолов през октомври м.г.

Григоров коментира и изказването на досегашната ръководителка на Центъра Маринела Лазарова, обявила днес, че над директора дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева има политически чадър, определяйки думите на Лазарова като „всеизвестен факт“.

„В крайна сметка ние не говорим за политически чадър. Говорим за професионални задължения – това кой как се справя. Служител на Общината или държавен служител на работното си място трябва да бъде политически неутрален“, допълни още пред журналисти Николай Григоров.

В отговор на исканата от БСП – Габрово оставка на Даниела Василева, кметът на Габрово Таня Христова каза пред Общинския съвет, че ще бъде безкомпромисна, предприемайки и инициирайки всички действия, свързани с пропуски в работата и грижата, поети като ангажимент към децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип.

Потърсена за коментар ще подаде ли своята оставка, директорът дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово Даниела Василева заяви пред медиите, че ще помисли дали да я депозира.

„Искам да кажа, че съм отговорен човек. Работя от дълги години за държавата и смятам, че си спазвам основните задължения. Колкото до въпроса дали ще подам оставка. Мога да кажа само – ще помисля“, коментира Даниела Василева. Директорът дирекция „Образование и социални дейности“ отхвърли твърденията, че е знаела за случаи на насилие в Центъра „Хризантема“ още от 2016 г.

По думите й узнала, че в Центъра „Хризантема“ имало случай на насилие едва на 15 януари 2018 г. след като била повикана за среща при кмета Таня Христова, получила кадрите със случаи на насилие. Временно изпълняващ длъжността на Центъра сега е Тихомир Георгиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

7 коментара

7 Comments

 1. аз

  25.01.2018 at 19:59

  Нямам спомен в зала да са споменавани конкретни имена за искана остаВКА. пРОСТО МЕДИЯТА ВИ НЕЩО НЕ Е РАЗБРАЛА ИЛИ МАНИПУЛИРА . Поискана бе отговорност за всички които са виновни, но имена не са споменавани !

 2. nashen

  25.01.2018 at 21:25

  Ало пичовете от БСП, Борисов уволни шеф на агенция за да спаси кметицата ,жертва царица за местен офицер , ама на вас мисленето не ви си е отдавало никога. Нямате здрави гащи да поискате оставка на главните виновници, кметицата , заместник кметицата по социалните дейности ,която скриха от началото на случая ! Дребна партия, дребни цели ,можеше да поискате оставката на чистачката и победоносно да се смятате за велики !

 3. Костов

  26.01.2018 at 2:08

  Тя пък една глава, та дрънка….

 4. Габровка

  26.01.2018 at 12:36

  Кога ще се потърси отговорност от Социалните в Габрово? Пълно безхаберие от тяхна страна, замазват проблемите и ги неглижират!
  Братованова осигурява перфектна ,скъпо ктруваща социална услуга на частен терен в с. Яворец, а държавните услуги – кучета ги яли!

  • Да бе

   26.01.2018 at 14:38

   Формално услугата се осигурява от дъщеря ѝ.

 5. ???

  26.01.2018 at 14:40

  В тези торбички под очите ли събира парите от проектите.

 6. Sofiata

  26.01.2018 at 16:48

  Aluuuuu, другари заместник кмета по социалните дейносто явно ваш човек ! То ваште глави бива да вземе некой , ама на за кво са !

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Помагач на измамници отнесе 4 „календара“ пандиз

Пратиха „на топло“ габровски помагач на телефонните измамници, правещи се на полицаи, участвал в 20 схеми за почти 180 000 лв.

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена вчера, 1 юни, състав на Районния съд осъди мъж от Габрово на 4 години лишаване от свобода за извършени телефонни измами.

Съдът призна подсъдимия габровец, с инициали К.В., за виновен в това, че периода 11 юли 2018 г. – 1 февруари 2019 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, поддържал заблуждение у двадесет лица от Габрово, Трявна, Севлиево и други населени места в областта, че участват в полицейска операция по залавяне на измамници, че е необходима спешна операция на техен роднина или че трябва да заплатят определена сума за получаване на пратка.

С това той им причинил имотна вреда в размер на общо 178 984,60 лева, като измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Видно от доказателствата по делото, според указания, давани му по телефона, подсъдимият вземал предоставени от пострадалите пари и ценности, и ги откарвал до определени места в България или Румъния, като малка част от паричните суми задържал за себе си.

За горепосоченото престъпление безскрупулният схемаджия от Габрово бе осъден на 4 години лишаване от свобода. Съдът уважи и предявените от част от пострадалите граждански искове, като осъди К.В. да им заплати обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди, в размер на общо 160 045,60 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция – по чл.371 т.2 от НПК, като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно Закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 6 години „лишаване от свобода“ с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово почете Ботев и героите за Свободата и Независимостта на България

Published

on

С поднасяне на цветя днес, 2 юни, габровци почетоха паметта на големия революционер и поет Христо Ботев, и загиналите герои за Свободата и Независимостта на България.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Общоградското поклонение в Габрово се проведе пред паметника на Никола Войновски, военен командир в Ботевата чета.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Представители на габровския клон на НД „Традиция“ организираха почетен караул, а граждани, организации, представители на политически партии, държавни и общински институции изразиха своето уважение.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Под неспирния дъжд своята признателност засвидетелстваха народният представител Кристина Сидорова, областният управител Невена Петкова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.-кметът на Габрово Нела Рачевиц, общински съветници, представители на Държавен архив – Габрово, РИМ – Габрово, общественици и граждани.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Точно в 12.00 часа сирените в продължение на две минути оповестиха отдаването в цялата страна на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

С  цветя и под съпровода на оркестър Габрово, присъстващите изразиха своята признателност към подвига на участника в Ботевата чета.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Така Габрово почете днес Деня на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

За първи път 2 юни се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално обаче Денят за всенародна почит към героите започва през 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна е даден на 2 юни 1948 г. Датата е обявена за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с решение на Министерски съвет от 31 май 1993 г.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете и самолетите, следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Таня Христова: Общинският енергиен мениджмънт ни помага в планирането

Published

on

снимка: Община Габрово

„За да имаме успешни инвестиционни концепции и планове в сферата на енергийната ефективност, трябва да разполагаме с достатъчно надеждни данни и информация, които да ни помогнат съвместно с новите технически решения да въведем онези мерки, които ще доведат до удължаване живота на сградите и ефективната им експлоатация.“

Това коментира кметът на Габрово и председател на Управителния съвет на „ЕкоЕнергия“ Таня Христова по време на онлайн семинар по темата „Енергиен мениджмънт и инструменти за разработване на общински инвестиционни концепции“, който се проведе в края на миналата седмица.

В събитието се включиха повече от 50 представители на общините, бизнеса, институции на централно, регионално и местно ниво. Срещата акцентира върху новаторските финансови инструменти, енергийното планиране и новата уеб базирана система за енергиен мениджмънт.

Първите тестове на новосъздадената от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ общинска енергийна информационна система бяха проведени в Габрово. По думите на кмета Таня Христова въвеждането ѝ ще позволи на общините да участват в интегрирани проекти, да изготвят анализи за управление на енергийната политика, както и да работят в синхрон с изискванията на Закона за енергийна ефективност.

„Инструментът не просто събира данни за характеристиките на сградите, но позволява вземането на решения да бъде обосновано и базирано на конкретни показатели. Системата показва и какви са ефектите върху общността след въвеждането на различни енергийно ефективни мерки.“, поясни Христова.

Електронната система е създадена изцяло за нуждите на общините – членки на ОМЕЕ „ЕкоЕнергия“, и представлява интуитивен инструмент за съхранение, обработка и управление на информацията за енергийното потребление на обекти от общинския сграден фонд.

Тя разчита автоматично данните от енергийните обследвания на сградите и дава възможност за генериране на годишни отчети към Агенцията за устойчиво енергийно развитие, както и представяне на резултати от предприетите мерки пред заинтересованите страни и потенциалните инвеститори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица