Новини, Политика|25.01.2018 17:51

Левицата поиска „главата“ на Даниела Василева

снимка: Община Габрово, Архив

БСП – Габрово поиска Даниела Василева, директор дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, незабавно да подаде оставка и да бъде освободена от длъжност. Мотивът за искането на левицата е скандалният случай на насилие и тормоз в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Това стана ясно днес (25 януари) по време на първото за 2018 г. редовно заседание на Общински съвет – Габрово. Пред местния парламент Николай Григоров, общински съветник от БСП, открито заяви, че трябва да се поеме отговорност за случилото се, визирайки общински служители, пряко отговарящи за Центъра „Хризантема“.

Според него, ако кметът на Габрово Таня Христова иска да покаже, че има желание да се справи с проблема, трябва да се разграничи от своите подчинени и да поиска оставките освен на директора дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева и тази на заместник – кмета Нела Рачевиц, отговаряща за ресор „Социално – икономическо развитие“.

„Настояваме категорично за поемане на отговорност, чрез незабавна оставка на пряко отговорните за този скандален случай служители на Община Габрово, от горе до долу по йерархията, така както е по структура и длъжностни характеристики“, заяви в зала общинският съветник от БСП.

Пред медиите Николай Григоров бе категоричен, че ръководството на Община Габрово е знаело за случая на насилие в Центъра за настаняване още през месец октомври 2017 г., но по някакви причини е проявило безхаберие. Като доказателство за думите си общинският съветник от левицата посочи писмо до омбудсмана, изпратено до Мая Манолов през октомври м.г.

Григоров коментира и изказването на досегашната ръководителка на Центъра Маринела Лазарова, обявила днес, че над директора дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева има политически чадър, определяйки думите на Лазарова като „всеизвестен факт“.

„В крайна сметка ние не говорим за политически чадър. Говорим за професионални задължения – това кой как се справя. Служител на Общината или държавен служител на работното си място трябва да бъде политически неутрален“, допълни още пред журналисти Николай Григоров.

В отговор на исканата от БСП – Габрово оставка на Даниела Василева, кметът на Габрово Таня Христова каза пред Общинския съвет, че ще бъде безкомпромисна, предприемайки и инициирайки всички действия, свързани с пропуски в работата и грижата, поети като ангажимент към децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип.

Потърсена за коментар ще подаде ли своята оставка, директорът дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово Даниела Василева заяви пред медиите, че ще помисли дали да я депозира.

„Искам да кажа, че съм отговорен човек. Работя от дълги години за държавата и смятам, че си спазвам основните задължения. Колкото до въпроса дали ще подам оставка. Мога да кажа само – ще помисля“, коментира Даниела Василева. Директорът дирекция „Образование и социални дейности“ отхвърли твърденията, че е знаела за случаи на насилие в Центъра „Хризантема“ още от 2016 г.

По думите й узнала, че в Центъра „Хризантема“ имало случай на насилие едва на 15 януари 2018 г. след като била повикана за среща при кмета Таня Христова, получила кадрите със случаи на насилие. Временно изпълняващ длъжността на Центъра сега е Тихомир Георгиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

7 коментара

  • Нямам спомен в зала да са споменавани конкретни имена за искана остаВКА. пРОСТО МЕДИЯТА ВИ НЕЩО НЕ Е РАЗБРАЛА ИЛИ МАНИПУЛИРА . Поискана бе отговорност за всички които са виновни, но имена не са споменавани !

  • Ало пичовете от БСП, Борисов уволни шеф на агенция за да спаси кметицата ,жертва царица за местен офицер , ама на вас мисленето не ви си е отдавало никога. Нямате здрави гащи да поискате оставка на главните виновници, кметицата , заместник кметицата по социалните дейности ,която скриха от началото на случая ! Дребна партия, дребни цели ,можеше да поискате оставката на чистачката и победоносно да се смятате за велики !

  • Тя пък една глава, та дрънка….

  • Кога ще се потърси отговорност от Социалните в Габрово? Пълно безхаберие от тяхна страна, замазват проблемите и ги неглижират!
    Братованова осигурява перфектна ,скъпо ктруваща социална услуга на частен терен в с. Яворец, а държавните услуги – кучета ги яли!

  • В тези торбички под очите ли събира парите от проектите.

  • Aluuuuu, другари заместник кмета по социалните дейносто явно ваш човек ! То ваште глави бива да вземе некой , ама на за кво са !

Напиши коментар