Новини, Политика|22.01.2018 10:03

Образователната система се нуждае от млади педагогически специалисти

снимка: Областна администрация – Габрово

„Най-голямото предизвикателство в дългосрочен план е да се обезпечи системата с млади педагогически специалисти“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на среща с директори и учители от област Габрово. В нея участие взеха и кметът на община Габрово Таня Христова, народният представител Николай Сираков, областният управител Невена Петкова, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Пред тях министърът сподели направеното до момента по отношение на образователната политика, акцентира върху намаляването на административната тежест, оптимизацията на нормативни документи, промяната в разпределението на средствата в системата.

По думите му сред основните задачи трябва да бъде мотивирането на младите хора да се включат в педагогическата професия. Според министър Вълчев образованието ще е добро, ако е на ниво във всички общини и ако всички деца имат равен достъп до качествено учение.

снимка: Областна администрация – Габрово

Основен момент в изказването на министъра беше професионалното образование. Той сподели, че е доволен от видяното в Габрово и Дряново по отношение на дуалното обучение, а така също че предимство за региона ни трябва да бъде и наличието на Технически университет.

Онова, което предстои е разумно увеличаване на приема в професионалните училища, обясни още министърът и допълни, че развитието на обучението в техническо направление ще води до развитие и на икономиката в регионите. Остава обаче проблемът с нагласите на родителите и учениците и трябва да се положат усилия в това отношение.

По време на срещата бяха дискутирани въпроси, поставени от представителите на училищната общност, свързани с финансиране на различни дейности, продължаване изпълнението на програми и проекти, здравословното хранене на децата, дигитализацията на учебните програми и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар