Свържи се с нас

Любопитно

Фестивал „Здравей, Здраве!“ гостува в Габрово

Лектори от цялата страна ще споделят с габровци своите знания в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. С лекции и практики ще бъде показан пътят към постигане на здраве, щастие и свобода, чрез методите на нетрадиционната медицина.

Организатори на фестивала са клуб „Озарение“, Йога Център-Габрово, и Национална образователна програма „Билкария“.

В програмата на събитието, което ще се проведе на 27 и 28 януари в ХГ „Христо Цокев“, са предвидени лекции, свързани със здравословния начин на живот във всички негови аспекти – физически, емоционален, духовен, ментален.

Специалисти в областта на хомеопатията, астрологията, аюрведата, философията, псилогоията, билколечението, паневритмията, йогата, евритмията и тангритизмът, богомилството и Фалун Дафа, ще дадат на гостите на фестивала отговор на въпроси, свързани със здравето и красотата, начините за самоусъвършенстване, постигане на хармония, правото на избор и възможностите за лично „намиране“.

„Фестивалът е безплатен за всеки, който иска да научи нещо ново или да добие опит в нещо не толкова познато. Подбрали сме теми, според търсенето и интереса на посетителите. В неделя, например, от 11:00 ч., практика, свързана с ползите от носенето на бебето в слинг, ще представи Мария Петкова. Практиката е наречена „Обгърнати с нежност“. Ще разговаряме за ползите от кърменето, за избора на многократни пелени при отглеждането на бебето. Искрено препоръчвам на бъдещите и настоящи майки да дойдат и научат нещо много практично и полезно, което гарантира не само спокойствието на бебето, но и връзката между майката и него.“, сподели един от организаторите на фестивала – Ивелина Елмазова.

В същия ден ще има практика, свързана с дервишките танци – за хората, които искат да научат за тези древни танци и да разберат дълбокия им смисъл. В продължение на миналогодишното издание, практиките по йога и паневритмия ще предложат нови възможности за знания и опит, с лекторите Николай Сираков, Ива Кирова, д-р Светла Балтова и доц. Людмила Червенкова.
В събота фестивалът ще стартира с лекция на Емил Елмазов на тема „Здравето е свобода“, в която известния лечител и билкар ще даде отговор на въпроса как в условията на социална потиснатост Духът да оцелее. По същото време ще стартират и първата практика – йога на смеха.

„Първото издание на фестивал „Здравей, Здраве! в Габрово събра над 1000 посетители. Надяваме се сега броят на гостите да е много по-голям, надяваме се хората да се доверят на своето любопитство и да станат част от идеята – да знаеш, да избираш и споделяш!“, каза още Елмазова.

В рамките на тазгодишното събитие са предвидени повече практики и демонстрации, тъй като желанието на организаторите е фестивалът да е по-многоспектърен, в сравнение с неговото първо издание.

Тази година са предвидени и работилници за деца, в които те ще могат, играейки, да научат нови и полезни неща. А мама, татко или баба да се посветят на избраната от таях практика или да отидат на еко базара, посветен на здравето и красотата, на вкусните и здравословни храни.
„Комплимент за нас е, че „Списание 8“ гостува със своя филм „Човек на Вярата“, посветен на Алекс Орбито, признат за най-големия лечител на ХХI век. След прожекцията в София, Варна и Бургас, филмът гостува и в Габрово.

Филмът ще се излъчи на 27 януари, от 18 часа в зала „Възраждане“. Всъщност, за тези, които не знаят, Алекс Орбито е излекувал близо милион човека, като голяма част от заболяванията са били неизличими.

Неслучайно посланието на фестивала е „Свобода е да знаеш – щастие е да си здрав!“ Истината е, че този фестивал няма аналог и в неговата концепция е заложена възможността всеки да знае повече за своето физическо, духовно и ментално здраве.“, сподели Елмазова.

Фестивал „Здравей, Здраве!“ се реализира ежегодно в 13 града в България и е причина хиляди хора да намерят истинските за тях пътища към един по-смислен и здравословен начин на живот на всички нива, убедена е Елмазова.

Според нея пътищата за постигане на това са много. По думите й, целта на организаторите е да бъде показано на хората, че всеки има право да избира какво да прави в своя живот.

В рамките на двата фестивални дни, от 10 до 18 ч., в ХГ „Христо Цокев“ ще бъде организиран и базар, на който ще се предлага специализирана литература, еко и био продукти на изложители от цялата страна, които ще покажат, разкажат и предложат на търсещите алтернатива за здраве и красота.

В Габрово ще бъдат хора, които ще предложат революционни за нашето време технологии, свързани с човешкото здраве, което със сигурност си струва да се види, а защо не и да се опита!

Повече за лекциите и практиките, може да откриете на фейсбук страницата на фестивал „Здравей Здраве“, където е поместена цялата програма на събитието, както и допълнителна информация за прожекцията на филма за лечителя Алекс Орбито.

„Свобода е да знаеш – щастие е да си здрав!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Инфо

    15.01.2018 at 22:12

    За любознателните габровци Ники Шнура ще покаже как да глътнете шнур през носа, а през устата ви да започнат да излизат евро банкноти от еврофондовете!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана“ край Габрово

От 30 август до 1 септември, край Габрово ще се проведе Осмият национален Фолксваген Фолклорен събор „Узана“. Събитието от празничния календар на България, превърнало се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели, се организира от Клуб на привържениците на Фолксваген в България (vwclub.bg).

За първи път Съборът се провежда през 2012 година и оттогава досега, времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

снимка: vwclub.bg

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Нищо случайно няма в избора на място. Популярната туристическа местност над Габрово е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник.

Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете традиционно се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

снимка: vwclub.bg

Всяка следваща година Съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции.

Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места.

снимка: vwclub.bg

Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите.

За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат.

И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции.

снимка: vwclub.bg

Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си.

За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат.

И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

снимка: vwclub.bg

През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно.

В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“.

снимка: vwclub.bg

Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Повече можете да научите и следите на специално създадената за събитието фейсбук група за събора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Google Street View обновява картата на България

Това лято колите на Google отново ще обиколят улиците и пътищата на България, за да отразят в Google Maps вечно променящата се инфраструктура и пейзаж. При това заснемане и обновление ще се включат и кадри, заснети от пешеходци, така наречените – трекери.

Street View е популярна функция на Google Maps, която в момента е налична в повече от 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на него потребителите могат да гледат 360 ° изображения на различни улици и културно и национално наследство. Той е достъпен и в Google Earth и в мобилната версия на Google Maps. Google осъзнава необходимостта от постоянни актуализации поради непрестанното развитие на инфраструктурата.

Редовното актуализиране на данните от Street View помага на потребителите да се ориентират по-добре и улеснява планирането на пътуванията. Зашеметяващите гледки от Рилските езера и Белоградчишките скали, исторически монументи като Античен театър Пловдив и крепостта Царевец, емблематични сгради като Национален театър Иван Вазов и Етнографски музей в Пловдив са само част от вече включените в Google Maps забележителности от нашата страна. Разходки из морската градина на Бургас или до нос Калиакра също са на един клик разстояние за желаещите да пътешестват онлайн.

Street View Trekker, с каквито ще се добавят нови изображения от България, е специална раница, с фотооборудване, чиито камерите са монтирани на върха ѝ. Трекерът се носи от оператор, който обикаля пешеходните зони и автоматично събира снимки по пътя си. Операторът с раницата е свободен да се движи и заснема зони, които са недостъпни за автомобилите. Кадрите, както от колите, така и от пешеходните трекери се монтират в 360 градусови панорами, които днес виждате в Google Maps.

До момента трекерите са обиколили някои от спиращите дъха природни забележителности като Големия каньон, Тадж Махал, Ангкор Ват и Гала̀пагоските острови, както и исторически пешеходни маршрути във Венеция. Това е част от усилията на Google Maps да направи достъпни за всички световните забележителности и елементи на културното ни наследство.

Google street view от години помага да туристите да планират пътуването си, посещението на различни забележителности, както и да изберат най-подходящото място за настаняване.

В България трекери ще обиколят 15 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен,Хасково и Благоевград, като за първи път на картата, заснети с трекер ще се появят Перник, Сливен, Пазарджик и Ямбол.

Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина.

Както винаги, Google се стреми да защити поверителността, като същевременно позволява на всички потребители да се възползват от Street View. Събраните изображения не се различават от това, което всеки човек може да заснеме и види, ако се разхожда по улицата.

Преди всяка публикация изображенията преминават през процес на обработка по специална технология. Замъгляват се лицата на хората и регистрационните табели, така че те не могат да бъдат идентифицирани, като по този начин се защитава тяхната поверителност.

Street View предлага допълнителна функция за премахване на изображения. Потребителите могат да използват бутона „Подаване на сигнал за проблем“ в долния десен ъгъл на всяко изображение. Повече информация за Street View и подробна информация за това къде се движат автомобилите в момента, можете да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица