Новини, Общество|05.01.2018 11:35

Богоявление в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 6 януари Богоявление (Йордановден) в Габрово ще бъде извършен ритуалът по потапяне на Светия богоявленски кръст във водите на река Янтра. Това ще стане в района на моста „Игото“ около 12.00 часа.

Преди това, около 11.30 ч., на площад „Първи май 1878“ ще бъде извършен традиционният Велик богоявленски водосвет, който ще бъде отслужен от Великотърновския митрополит Григорий и габровското свещеничество.

Същият ден ще бъде отбелязан и храмовият празник на църквата „Свето Богоявлние“ в ЕМО „Етър“, където по традиция също се извършва ритуалът по потапяне на кръста.

Според православния календар празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника. На Йордановден се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

Вярва се, че ако на този ден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърления във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Според народното поверие в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

2 коментара

  • Всички от герп като един ще се пишем в третия пол.
    Само така ще спрем Путин и русофилите!
    Никой не иска да окупира страна, населена с третополови…
    Напред с ГЕйРБ към светлото педро_атлантическо бъдеще!!!!

Напиши коментар