Свържи се с нас

Култура

Културен календар за януари

Published

on

снимка: Община Габрово

4 януари

Витрини: 200 години от мъченическата смърт на преподобномъченик Св. Онуфрий Габровски (1786, Габрово – 4.01.1818) – светско име Матей Дечов

170 години от рождението на Христо Ботев, български поет, революционер и публицист (1848 -1876)

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

6 януари

Храмов празник на църквата „Свето Богоявление“

ЕМО „Етър” – вход свободен

14.00 ч. Екскурзоводна обиколка на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”

14.30 ч. Филмова програма: „Изкуството е за двама – Кристо и Жан-Клод“, автор Евгения Атанасова – Тенева, 2010; „Christo от България“, автор Евгения Атанасова – Тенева, 2015 г.

Музей „Дом на хумора и сатирата“

9 януари

17.30 ч. Представителна изложба от фонда на ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев“

13 януари

11.00 ч. Детско ателие – част от образователната програма към изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово” (с предварително записване). Ателието е подходящо за деца над 7-годишна възраст.

„Пейзаж-колаж“

14.00 ч. Екскурзоводна обиколка на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”

14.30 ч. Филмова програма: „Кристо на 75“, 2010 (автор на филма: Тома Томов)

Музей „Дом на хумора и сатирата“

14 януари

11.00 ч. „Принцесата и граховото зърно”

Държавен куклен театър – Габрово

15 януари – 15 февруари

Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан“

„Работилница Майсторете ръчички“ – изработване на мартеници от гайтан, (с предварителна заявка)

ЕМО „Етър” – вход свободен

16 януари

19.00 ч. „Крадецът на праскови“ – гостува ДТ Разград, с участието на Юлиан Вергов

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

18 януари

15.30 ч. „Зимни четения в библиотеката” – четене на народни приказки и приказки от любими писатели, с участие на доброволци

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

20 януари

14.00 ч. Екскурзоводна обиколка на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”

14.30 ч. Филмова програма: „Пътят към Портите“ (2005) и „Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“ (2016) (автор на филмите: Евгения Атанасова-Тенева)

Музей „Дом на хумора и сатирата“

21 януари

11.00 ч. „Хензел и Гретел”

Държавен куклен театър – Габрово

23 януари

17.30 ч. Изложба живопис „Йордан Попов. Отшелникът от Елена”, съвместно с ХГ „Борис Денев” и Музей гр. Елена

Художествена галерия „Христо Цокев“

24 януари

19.00 ч. Концерт на Габровски камерен оркестър „Избрано от публиката“, диригент Иван Стоянов, солисти: Ива Любомирова – флейта, Ангелина Манчева – сопран, Роберта Матели (Италия) – мецосопран. В програмата: произведения от Й. С. Бах, А. Вивалди, В. А. Моцарт, Росини, Бизе, Чайковски, Дворжак, Рахманинов, Димитър Ненов, А. Шнитке, Васил Казанджиев

Художествена галерия „Христо Цокев“

19.00 ч. „Михал Мишкоед”

Драматичен театър „Рачо Стоянов“

26 януари

13.00 ч. „Зимни приказки“ – литературно четене на приказки за зимата

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

26 – 28 януари

Gabrovo Game Jame /ggj.unriddle.it/

Музей „Дом на хумора и сатирата“

26 – 28 януари

Фестивал Здравей Здраве!

Художествена галерия „Христо Цокев“

27 януари – филмова прожекция

Зала „Възраждане“

28 януари

11.00 ч. „Приключения в парка”

Държавен куклен театър – Габрово

30 януари

19.00 ч. „Музика от златните години на суинга“ – концерт на Русенска филхармония и Варна суинг оркестра проджект

Зала „Възраждане“

Още през януари:

Регионален исторически музей – Габрово

Игра-пъзел „Открий съкровището”

Културна ценност за месец януари – Дневник на Георги Бочаров

Витрина на РИМ – Габрово в МОЛ-Габрово – 115 години от смъртта на Георги Попдимитров Бочаров (ок. 1855 г., Габрово – 16.01.1903 г.) – участник в национално-освободителното движение и обществен деец след Освобождението

Национален музей на образованието

Изложба „Неофит Рилски” – по повод 225 години от рождението на първия учител в Габровското училище

Тематичен кът „Учебниците на Неофит Рилски”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Fun Навън Фест 2020 в Трявна

Published

on

В периода 14 – 16 август ще се проведе второто издание на фестивал в градска среда Fun Навън в Трявна.

Фестивалът цели да популяризира разнообразни форми на изкуство и забавления на открито за малки и големи, като същевременно стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък.

Фестивалната програма тази година ще включва: хамачена градина, въздушна йога, музика, танци, театър, сцена за млади таланти, кино край реката, творчески работилници, демонстрации, активни игри за цялото семейство и др.

Вкусна и здравословна храна и студена крафт бира ще допринесат за вашето настроение.

Повече информация можете да намерите на:
Website: http://tryavnafest.com/
Facebook Page: https://www.facebook.com/funtryavna/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/941586402970352/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица