Свържи се с нас

Новини

Кметът обяви кампания за завършването на новия храм в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова обяви началото на благотворителна кампания за завършването на новия храм в кв. „Младост“, наречена „ДА БЪДЕ новият храм на Габрово!“ Новина съобщиха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Христова съобщи, че Община Габрово подкрепя Габровското архиерейско наместничество в усилията му за завършване на храма, като към помощта, получена до сега от дарители, ще бъдат добавени инициативи и събития, чрез които ще се търси подкрепата на цялата габровска общественост.

Първото събитие беше благотворителен базар, проведен на 15 декември, в рамките на Коледния прием на кмета.

Вещите и предметните, предложени на него бяха дарени от фирми и организации.

Средствата, събрани от продажби и дарените пари без покупка са обща на стойност 15 366 лева.

По време на събитието, Таня Христова благодари специално на г-н Лальо Метев, за подаръка, които направи на габровци, дарявайки най-сериозния дял от средствата за църквата и на българското правителство за финансовата подкрепа, която се оказа изключително навременна и важна за обекта в навечерието на зимата.

„За всички нас остана, да опитаме, до 25 март, заедно да съберем парите, с които да продължат довършителните работи, за да се превърне строежът в кв. „Младост“ в завършен дом на вярата, в средище за социални каузи и в място за неделно училище!“, добави Таня Христова, като припомни, че от 117 години в Габрово не е строен храм.

снимка: Община Габрово

Новият храм в кв. Младост се нарича „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“.

Идеята за него се роди през 90-те години на миналия век, когато квартал Младост се разрасна и жителите му поискаха свой православен дом. Зад тази идеята застана Община Габрово, която предостави безвъзмездно терена. Първата копка беше през октомври 2010г.

През 2016 г. стартираха строителните работи, положени бяха основите и изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта. Със силна кампания по набиране на средства през тази година, Габровско архиерейско наместничество успя да събере парите за строителството до покрива, но са нужни още дарения.

Ако днес пишем историята на храма там ще стои този списък:

– Лальо Метев – 217 400 лв.
 – Министерски Съвет на Република България – 180 000 лв.
 – Юридическо лице от Бургас – 100 000 лв.
 – Юридическо лице от Габрово – 60 000 лв.
 – Фирма „Алфрида Пеев“ – 50 000 лв.
 – Физически и юридически лица с труд и по-малки суми – 24 710 лв.
 – арх. Иван Николов – дарил архитектурния проект
 – инж. Богомил Белчев – дарил техническия проект

Общо: 632 110.00 лв.

Не достигат: 400 000 лв.

Това са дарителите, които до днес помогнаха за храма. Сега можем с невидимо мастило да продължим този списък с нашите имена!

Дарения за новостроящия се храм “Св. Дамаскин, Онуфрий и всех мучеников Габровских” се приемат и по:

Банкова сметка: BG84STSA93000004960128
В банка ДСК, нова църква – кв. Младост.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

6 коментара

6 Comments

 1. Бойко Методиев

  18.12.2017 at 12:56

  Ще помоля моя приятел Реджеб Тайип да даде още един милион лири и ще преустроим строежа в джамия.
  Все пак, за мен е най- важен етническия мир, а не бъдещето на България.

 2. Поп Генчо

  18.12.2017 at 17:04

  Танчето ако дари един милион от откраднатите от проектите и църквата е готова.
  Може тогава и Господ да и прости греховете.
  Ех, мечти, мечти…

 3. Ви-лъжеР

  18.12.2017 at 17:47

  Цветомир Михов каза чи шъ дъри за църквата защото е гербераст. Много добре му вървял бизнеса със скъп метан от газстанцията и 1000 000 бълха го ухапала.
  Защото сме сороспии!!!

 4. Пак нито 1 смислен коментар.
  Обръщам внимание – сайта е gabrovonews, а не сивлиу нещо си…

 5. Бойко Тиквата

  18.12.2017 at 20:29

  Ние сме богата дръжава, не сме бедняци като Матушка Рус.
  Тая година мангалите потрошиха 81 влака с камъни, ама ние не ги търсим,щото тъпото население ще ги плати от джоба си и пак ще ни преизбере.
  Ашколсун!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Ятаганът на Цанко Дюстабанов и каракулакът на Ильо Петков в изложба

„…Пък каквото сабя покаже“

Published

on

Ятаганът на войводата Цанко Дюстабанов и каракулакът на четника Ильо Петков са представени в изложба от оръжия на над 40 борци за свобода. Двете културни ценности са част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

каракулакът на Ильо Петков

Изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ е представена в РИМ – Шумен и в нея могат да се видят сабите, камите и други хладни оръжия, принадлежали на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Раковски, Захарий Стоянов, Панайот Хитов, Филип Тотю, Велчо Атанасов-Джамджията, Цанко Дюстабанов и други борци за свободата на България.


Ятаганът на Цанко Дюстабанов

Изложеното оръжие е от колекциите на културни институции от цялата страна – Национален военноисторически музей – София, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Плевен, Сливен, Враца, Варна, Търговище, Смолян и Шумен, историческите музеи в Панагюрище, Дряново, Елена, Батак, Лом и Севлиево, както и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Публиката може да разгледа изложбата „…Пък каквото сабя покаже“ до 30 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Няма случай на коронавирус в Габровско

Италианец е настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с грипоподобни симптоми. Взети са му проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Published

on

До момента на територията на област Габрово няма доказан случай на пациент с коронавирусна инфекция. В инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е настанен гражданин на Република Италия с грипоподобни симптоми. Взети са проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Това стана известно след проведено днес, 27 февруари, заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово, във връзка със заболяването COVID – 19 – инфекциозно заболяване предизвикано от коронавирус 2019.

снимка: Областна администрация – Габрово

На заседанието в Областната администрация – Габрово присъстваха областният управител Невена Петкова, директорът и представители на РЗИ- Габрово, директори и управители на лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ от област Габрово, както и председателят на съюзът на стоматолозите.

На проведената среща беше докладвано за окомплектоването на лечебните заведения с лични предпазни средства и консумативи, както и за възможностите за разкриване на допълнителни легла за лечение на болни с усложнения, при необходимост.

Разгледани бяха алгоритмите на поведение при извършване на преглед на пациенти с грипоподобни симптоми и оплаквания.

снимка: Областна администрация – Габрово

След обсъждане на ситуацията в страната и областта, Съветът за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово дава следните препоръки:
1. Всички граждани, които пристигат от страните: Континентален Китай, Макао, Тайван, Хон Конг и Италия и са със грипоподобни оплаквания и симптоми като висока температура, кашлица, ставно – мускулни болки и отпадналост и затруднено дишане, да се обърнат по телефона към личните си лекари, а не да отиват на място в техните кабинети или спешна или неотложна помощ. Това се налага във връзка с предпазване от разпространение на вируса сред други пациенти и обслужващия медицински персонал.
2. Всички, които са се завърнали от горепосочените страни и нямат никакви оплаквания, също следва да информират своя личен лекар незабавно. Същите остават на 14-дневна доброволна домашна карантина.
3. Всички останали пациенти, които не са завръщащи се от засегнатите от вируса страни, посещават личните си лекари с цел уточняване на здравния им статус.
4. Препоръчва се през следващите седмици до затихване на разпространението на вируса в световен мащаб, да се ограничат посещенията на места, където има струпване на големи групи от хора, особено на закрито.

снимка: Областна администрация – Габрово

Напомняме най – лесните предпазни мерки, против разпространение на вируса:
• Често миене на ръцете
• Избягвайте докосването на вашата уста/нос/очи
• Избягвайте хора, около вас, които са със симптоми на грип
• Потърсете ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
• Покривайте устата и носа си при кашляне или кихане
• Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
• Не тръгвайте на път ако имате температура или кашлица

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пандизчията, обрал магазин 3 дни след излизане от затвора, остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа рецидивистът, извършил поредната си кражба само три дни след като бил освободен от затвора и веднага след което се укрил, напуснайки страната. За разкритото му престъпление ви информирахме по-рано днес, 27 февруари.

Прокуратурата е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на опасния рецидивист. При завръщането му в страната той бил арестуван и задържан с постановление на наблюдаващ прокурор за72 часа до довеждането му пред съда.

Бандитът, с инициали Б.Б., е привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 22.00 ч. на 2 януари т.г. до 05.00 ч. на 3 януари в Габрово, от каса в помещение на магазин, при условията на опасен рецидив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, отнел сумата от 5000 лева, от владението на дружеството, без съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Прокуратурата счита, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицето.

Обвинението по настоящото дело е за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до петнадесет години. Това престъпление е извършено при условията на опасен рецидив, след като е осъждан 16 пъти за кражби, което го определя като извършител на престъпления с висока обществена опасност.

Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и за опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, аргументират се от Прокуратурата.

Последната кражба е била извършена само три дни след като е бил освободен от Затвора в Ловеч, а непосредствено сред това той се е укрил, като напуснал страната. Задържан е бил веднага при връщането му в Република България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица