Свържи се с нас

Култура

Отключването на светлината с Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: За мен най-важен е Човекът!

То се случи на 10 декември в Габрово. Първо по рода си, обединяващо в концептуален проект три формата: „България пее“, среща–разговор с идеолога на събитието – световно известния магьосник – диригент Йордан Камджалов и изпълнението на Ансамбъла на Музикалната Лаборатория за Човека.

Три събития, осъществени на три различни етажа на Художествена галерия „Христо Цокев, всяко от които надграждаше предходното, за да се стигне до крайната цел – съпреживяването, сливането с космическото звучене на българските песни.

Първото впечатление беше от светлинките по стъпалата към първия етаж. Те мамеха и обещаваха тайнство и магия. Второто беше изненадата от празната зала. Един обръч от столове я опасваше, но те бяха твърде малко за нахлуващите посетители. Екран, озвучителна уредба и миниатюрен подиум даваха повод за предположения.

После, почти невидимо, отнякъде се появи Маестрото. Фин, ненатрапващ се, един от нас. Събра всички погледи, обедини мислите, превърна множеството в инструмент. И започна да го настройва. Оформи колони като струни, които тропаха и пляскаха в зададената от него последователност. Накара всеки да се вслушва в себе си и в съседа. Синхронизира ни. Подчини ни с плавните движения на ръцете си.

Най-удивителното беше, когато тези хора, случайно събрани заедно, запяха и магията се получи – повече от сто души пееха една от най-съкровените български песни – „Хубава си, моя горо“. Никой не се възпротиви, никой не пожела да напусне залата, пеехме пак и пак, обединени от една обща цел – да изпеем песента възможно най-добре.

Следващото ниво на преживяване беше разговорът с Маестрото. Допусна ни до своите разбирания за света, до надеждите си за едно ново Възраждане, до вярата в човека и в неговите безкрайни възможности. Почувствахме огорчението му от охолството, в което живеем, от неизползваната свобода, с която разполагаме. Разказа ни за началото на своя път и ни изпълни с любовта и благодарността си към своите родители. Пося в нас усещането, че всеки е неразделна част от цялото и специален поотделно. Накара ни отново да се преклоним пред героите на България и пред нейните будители и ни припомни, че трябва не да осъждаме, а да ценим.

И отново никой не си тръгна, никой не напусна залата… С пречистени мисли се отправихме на последния етаж, където столовете, обособени в три сектора, оформяха кръг с три лъча. В полумрака светеха светлинките по пода. И постепенно въздухът от всички страни започна да вибрира, пространството се насити със звук, сякаш таванът се отвори и се превърна в купол.

Добавиха се гласове, като шепот, наслагващи се и интерфериращи един с друг. И уж това бяха познатите на нас песни „Хубава си моя горо“ и „Притури се планината“ и не бяха – защото по-важно беше звученето, което резонираше в нас самите и ставахме част от гората, от планината и сякаш получавахме свише отговор на изпятата молитва „Отче наш“. И ни изпълваше благоговение, умиротворение, удивление от случващото се.

Да, Маестро Камджалов отключи предколедно в нас светлината и станахме „на Космоса с трептенето в единен съвършен синхрон“.

Остава само да си пожелаем нашият град да бъде не само началото на пътя, а пресечната точка на пътищата на Ансамбъла на Музикалната Лаборатория за Човека, защото е важно да се връщаш там, откъдето си тръгнал.

И да благодарим на Фондация „Камджалов“, на организатора Народно читалище „Будителите-2017“, на спомоществователите Рекламна агенция „Елмазови“, клуб „Фотоплейс“, хотел „МАК“, „М Прес“, ресторант „РЕСТ“, вестник „100 вести“, „Габрово Нюз“, център „Озарение“, както и на включилите се доброволци за безвъзмездната им помощ.

Автор: Росица Кънева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Психиатър

    12.12.2017 at 14:16

    Да си на 10 и да вярваш в Дядо Коледа е прекрасно.
    Да си на 40 и да вярваш в Бойко Борисов е тежък клиничен случай.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровци промениха играта в Нощта на театрите

За втора поредна година Габровският театър отвори вратите си за публиката в европейската „Нощ на театрите“, която се проведе на 16 ноември 2019 г. в 18 български града и общо в 11 европейски държави. Тази година мотото на инициативата беше „Tи променяш играта. Играта променя теб“, което насърчи малки и големи да се включат в програмата от събития, организирани в Габрово.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

С „Ден на отворените врати“ беше даден старт на „Нощта“. Зрителите имаха възможност в три различни часа да посетят пространствата на ДТ „Рачо Стоянов“ и да се запознаят с работния процес в театъра преди представление. Гид на посетителите беше актьорът от габровската трупа Любен Попов, познат от много театрални постановки, както и от малкия екран с нашумелия сериал „Пътят на честта“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Той им разказа за постановката „Свекърва“, разведе ги зад кулисите и на сцената по време на изграждането на декора. Отговори на въпросите на най-любопитните защо декорът трябва да бъде мобилен, как се изгражда сценографията на даден спектакъл, как се подбират и създават костюмите, които също се съобразяват цветово с декора, какво отличава актьорската игра в спектаклите на различните режисьори. Най-запалените фенове се престрашиха да влязат в ролята на свекървата Костанда. За начало пробваха само част от костюма ѝ.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Централното събитие в габровската „Нощ на театрите“ беше най-новият хит на ДТ „Рачо Стоянов“ – „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Няколко дни по-рано постановката взриви публиката в Народен театър „Иван Вазов“ и покори сцените в Ловеч, Русе и Карнобат. Специално за инициативата от габровския театър бяха подготвили макет в човешки ръст на плаката на постановката с възможност зрителите да се снимат като главната героиня. Оказа се, че не само бъдещи свекърви се увековечиха с лика си на плаката, но и много бъдещи снахи и зетьове. Атракцията привлече мъже и жени на всякаква възраст, момичета и момчета.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Като допълнително съпътстващо събитие беше организиран благотворителен базар в подкрепа на „Съюза на слепите в България“, на който бяха изложени предмети, създадени от напълно незрящи хора. Акцията беше и в подкрепа на пострадалите от катастрофата край Микре преди две години.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово

Във вторник, 19 ноември, писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово. Събитието се организира от литературния сайт TetraDkaTa.com, в уютната обстановка на ресторант REST. То ще започне в 19.00 часа. На чаша вино габровската публика ще има възможност да се запознае с най-новите книги и проекти на автора.

Калин Терзийски е роден през 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната боница в Курило – „Свети Иван Рилски”. От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува нещата си в периодичния печат – списанията „SAX”, „Егоист”, „Едно”, „Найт лайф”, „Ева”, „Клуб М”, вестниците на „Труд”.

Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: „Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“. Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През 2006-та е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб Литература Диктатура, в която членува и брат му, писателят Светослав Терзийски. През 2009 написва романа си „Алкохол”, в който прави дълбок разрез на съвременното българско общество. В периода 2007 – 2012 е издал дванайсет книги – шест сборника с разкази, три стихосбирки и три романа.

19 ноември, 19.00 часа Ресторант „Рест“

Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време” (разкази), „Сурови мисли със странен сос” (поезия), участия в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”, „Има ли кой да ви обича” (разкази, изд. Жанет 45, 2009), „Любовта на 35 годишната жена” (разкази, изд. Жанет 45, 2010), „Алкохол” (2010), „Имен ден за добрия човек” (разкази, Жанет 45, 2011), Лудост (2011), „Ной дава последни указания на животните (2012)“, Войник или Упование за обезсърчените (2012), “Разкажи ми“ (2018), „Мечката и други разкази“ (2018), „Моите неща“ (2019), „Вълнения“ (2019). Стилът на произведенията на Калин Терзийски може да се определи като нов героичен реализъм.

Романът му „Алкохол” е награден през 2010 г. с наградата „Цветето на Хеликон” – като най-продаваната книга на годината. Пет пъти е номиниран за литературната награда „Хеликон”. През 2011 г. е награден с първата за България Европейска награда за литература – за сборника „Има ли кой да ви обича”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица