Новини, Общество|04.12.2017 13:10

Одобриха втори електромобил за Габрово, ще го ползва ЕМО „Етър“

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Националният доверителен екофонд одобри проекта на Община Габрово по втората покана за насърчаване употребата на електромобили с финансиране чрез Инвестиционната програма за климата.

След като през юни месец тази година Община Габрово прибави към автопарка си електрически автомобил за нуждите на администрацията, сега ще бъде купен още един, който ще обслужва Етнографския музей на открито „Етър“, информира Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

По схемата се отпуска безвъзмездно субсидиране от 20 000 лв. за изцяло електрически превозни средства. На заседанието си от 28 септември 2017 г. Общински съвет – Габрово подкрепи закупуването на електромобила и даде съгласие за осигуряване на собственото съфинансиране от 45 000 лв. от бюджета на музея за 2018 г.

Екологичното возило ще се ползва ежедневно от служителите на ЕМО „Етър“, както и за специалните гости на музея. Взета е предвид отдалечеността на комплекса от центъра на града и нуждата от транспорт при изпълнение на съвместни инициативи с институции и читалища на територията на областта. Към момента за тези цели се ползва амортизиран 15-годишен дизелов автомобил.

Условие за сключване на договора за финансиране е да бъде избран доставчик по реда на Закона за обществените поръчки. Минималните изисквания към превозното средство са пробег с едно зареждане – минимум 100 км, максимална скорост – минимум 80 км/ч, не по-малко 2 000 цикли на заряд и разряд, капацитет на батерията – минимум 15 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години. Новият електромобил е с очакван годишен пробег от около 22 000 км.

Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Те са освободени от данъци, а от 15 юни 2016 г. екотаксите при закупуването им са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

 • Правилно, нали затова​глупавите селяни си плащат огромните данъци, за да се возят гербо-мажоретките на електромобили.
  Не 80, а 99 % дебили живеят в Гербово, и затова​ ще печелим винаги!!!

 • Вместо да купим още един ефективен и произвеждащ евтин ток реактор и българските граждани и фирми да имат нормални цени на тока, ще източим още 16 милиарда нови кредити, които ще окрадем за циркаджийски проекти и курвомобили. Ама нали ще ги връщате вие, децата ви, внуците ви и правниците ви, на нас кво ни пука? Важното е да се наядем!

  • Ще купим реактор ,обача х’@ мерикански, ьащото трябва да печелят нашите господари от Козяк.
   И самолети ще купим, трета употреба, но пак пиндостански.
   Няма значение, че няма да могат да летят .

Напиши коментар