Култура, Новини|01.12.2017 9:35

Бяла царевица и нахут за гостите и майсторите на „Етър“-а!

снимка: ЕМО „Етър“

На 30 ноември, Андреевден, обичай е да се варят бобови и царевични зърна. Идеята е, че те набъбват, което прави годината пълна. На Андреевден денят започва да нараства „с едно житно зърно”, вярват хората в миналото.

Спомняте ли си какъв е вкуса на бялата царевица?

Не на онази, която продават от топлите витрини във все повече градове на страната. Не на онази, която е замразена и се налага да бъде размразена преди консумация.

Бялата царевица, която мнозина в Габровско са чували бабите си да наричат папур, след сваряване е мека, разпуква се и дори да не й добавиш подправки е вкусна. До 80-те години на миналия век много хора по селата в Габровско отглеждаха точно такава царевица.

С бяла царевица и нахут бяха почерпени днес гостите на Етнографски музей на открито „Етър”.

Да намериш бяла царевица, която както казахме нашите баби и дядовци наричаха папур, се оказа трудно в днешно време. Но не и невъзможно.

Нахут за гостите на ЕМО „Етър” предостави Минка Андреева, собственик на „Вернада България”, фабриката за производство на хумус, в който освен тахан, основна съставка е нахут.

Екскурзоводът в ЕМО „Етър” Даниела Недялкова раздаде от варивата – царевица и нахут, не само на гостите, но и на майсторите в музея, за да им е пълна годината.

Андрея е от Португалия и в ЕМО „Етър” научи, че в България днес се чества нейния имен ден.

Детска градина „Радост“ отвори врати за група учители от Португалия, които са в Габрово по програма Еразъм, с изпълнение на дейност на тема „Училището, което имам и училището, което искам“.

Тук Андрея не само учи, но и научи. В „Етър”-а разбра за един от празниците, чествани от българския народ. Ако беше българка, днес тя щеше да черпи, за да е здраво името й.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар