Свържи се с нас

Любопитно

Гости от Лапландия, коледни концерти, театър и изложби очакват севлиевци

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

И през месец декември Община Севлиево се е погрижила да осигури богата културна програма, изпъстрена с разнообразни събития.

На 1 декември от 17:30 ч. севлиевци ще станат част от истинска „Коледна магия”, когато на пл. „Свобода“ тържествено ще бъде посрещнат Дядо Коледа и ще бъдат запалени коледните светлини на града. Дългоочакваният от всички деца беловлас старец, носещ радост и безброй подаръци за послушните малчугани, се очаква да пристигне с помощта на магия, безброй усмивки и празнично настроение. Миналата година Дядо Коледа изяви писмено желание да получи севлиевско жителство, докато успее да раздаде всички подаръци, а разрешителното му беше връчено официално от община Севлиево. А какво ще се случи тази година – ще разберем до броени часове.

Любителите на театралното изкуство ще могат да се посмеят с прекрасна комедия на ситуациите „Един Джаксън в повече“ от Артър Хюфийлд, в която еротиката и смехът вървят ръка за ръка. Постановката на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово ще бъде представена на 5 декември от 19:00 ч. в НЧ „Развитие-1870”. На сцената ще видим: Велислава Маринкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Димо Димов, Васил Грънчаров и Мартин Властанов.

Две изложби и един концерт ще зарадват севлиевци на 7 декември. Изложбата „Балканският лъв“, посветена на 125-та годишнина от рождението на легендарния борец Дан Колов ще бъде открита от 16:00 ч. в Хаджистояновото училище. От 17:00 ч. в Народното читалище „Развитие-1870“ ще започне Коледният концерт на класа по народно пеене и Севлиевската духова музика. Галерия „Видима“ ще бъде домакин на изложбата-живопис на бесарабския българин Александър Телалим. Художникът, чието творчество се възприема като мост между Изтока и Запада, завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия, София. Негови творби са излагани в България, Германия, Австрия, Полша, Франция, Испания и в родната Украйна. Официалното откриване ще бъде в 17:30 ч.

На 12 декември от 17:30 ч. в ГХГ „Асен и Илия Пейкови” ще усетим празничната атмосфера с традиционната Коледна изложба на севлиевските художници и приложници.

С Коледен концерт ще отпразнуват 15-годишния рожден ден на ДГ „Радост“ децата от детската градина. Те ще очакват своите гости в Дома на културата „Мара Белчева“ на 13 декември от 17:30 ч.

Същият ден учениците от СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ „Ген. Ив. Бъчваров“ ще се включат във възстановка на народния обичай „Бъдни вечер“, която всички желаещи ще могат да видят от 14:30 ч. в „Табахана”

Между два концерта ще могат да избират севлиевци на 18 декември. От 18:00 ч. в НЧ „Развитие -1870” ще има Коледен концерт на детските художествени състави при читалището, а в Дома на културата „Мара Белчева” Руслан Мъйнов и Плевенската филхармония ще зарадват публиката с „Любими руски песни”. Билетите са вече в продажба на касата на ДК „Мара Белчева”.

На 19 декември на пл. „Свобода“ ще бъде открит и традиционния Коледен базар, който ще продължи до 22 декември и ще предостави на посетителите богат избор от коледна украса и подаръци. В същия ден, 19 декември, от 17:30 ч., любимият на поколения българи Веселин Маринов ще повдигне градуса на празничното настроение с Коледен концерт.

Отново на 19 декември в 17:30 ч., в Градската художествен галерия „Асен и Илия Пейкови” ще бъде открита изложбата-акварел на Иван Гайдаров. Роденият в Казанлък автор, освен с акварел, работи и с дърво, метал, мрамор, гранит, бронз, инокс. Негови творби се намират в частни колекции в България, Дания, Унгария, Индия, Гърция, Австрия и САЩ.

На следващия ден от 18:30 часа в Дома на културата „Мара Белчева” ще има събитие за почитателите на българската народна музика и танци – съвместен Коледен концерт на Фолклорните ансамбли „Развитие” – Севлиево, „Трявна”, „Балкан”-Дряново и „Сивек” – Габрово.

Кулминацията на декемврийската програма е запазена за 31 декември, когато с много музика, танци и добро настроение ще изпратим 2017 г., за да посрещнем Новата 2018 г. Празничните илюминации ще огреят небето над Севлиево в 00:15 ч. на площад „Свобода“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Арбористи работиха по ясен в Градинката с мечето (снимки)

Published

on

снимка: Община Габрово

Днес, 4 юни, арбористи работиха в Габрово и направиха пълна диагностика на един ясен в Градинката с мечето, съобщиха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Те предадоха част от своите знания на специалистите от отдел „Озеленяване“ към Общинско предприятие „Благоустрояване“ и дадоха съвети за още няколко дървета в градска среда.

снимка: Община Габрово

Арбористът е специалист, който поддържа и се грижи за дърветата в градска среда. Често използва алпинистко оборудване, което му позволява да достигне до много високите части, да огледа добре короната и да диагностицира евентуални проблеми.

снимка: Община Габрово

Арбористите разчитат езика на дърветата и със специална техника – резистограф и импулсен томограф, която им помага при диагностицирането на болести, дефицит на химични елементи, наличие на паразити, гниене и други.

снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Асоциацията на арбористите гостува в Габрово с демонстрация

Published

on

В четвъртък, 4 юни, представители на Асоциацията на арбористите в България (ААБ) ще гостуват в Габрово.

ААБ обединява професионалистите в сферата на работата по дървета – арбористи и експерти.

В организацията влизат и хора, които обичат дърветата в градовете около нас и искат за тях да се полага правилна грижа.

На терен ще бъде извършена презентация – обследване на дървета, които представляват сложни казуси и изискват допълнителна експертна оценка.

Професионалната демонстрация в Габрово ще се състои в Градинката с мечето и ще започне в 10.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица