Свържи се с нас

Новини

Габровска улица като трасе за офроуд. Хората искат спешен ремонт!

Габровска улица се е превърнала в идеалното трасе за офроуд. Павираната пътна настилка по нея на места липсва, заради некачествен ремонт, а преминаването по кварталната артерия е желателно да се осъществява посредством високопроходими автомобили.

Достъпът до домовете за живеещите на улица „Бисер“ в квартал Дядо Дянко е истински кошмар, още повече при зимни условия. Улицата е била разкопана преди повече от 10 години от ВиК – Габрово, заради ремонтни дейности на канализационната мрежа, но положението вече започва да става нетърпимо за хората, чиито достъп до домовете е силно затруднен.

Въпреки подаваните подписки и молби до Община Габрово за рехабилитиране на въпросната улица досега резултат няма. Това алармираха до редакцията на „Габрово Нюз“ жители на засегнатата улица, с молба да бъде дадена гласност на тормозещия ги от дълги години насам инфраструктурен проблем.

„Проблемът с инфраструктурата на ул. „Бисер“ е с давност повече от 10 години и за съжаление се задълбочава с всяка изминала. Още при първия мандат на управление на ГЕРБ, когато се даде заявка за видими резултати за Габрово, жителите на улицата са подавали жалба относно лошата пътна настилка с отговор , че няма средства. Търпеливото изчакване на хората обаче не води до никакви резултати.

​Януари 2017г. замръзна водопроводната мрежа на живущите около ул.“Бисер“. И без това силно компрометираната пътна настилка беше допълнително влошена от ВиК дружеството за размразяване на замръзналите участъци“, пише в писмото, изпратено на електронната ни поща.

​Оказало се обаче, че седем години след първата жалба, в началото на 2017г. към настоящия момент, до кмета Таня Христова била подадена нова жалба, подписана от повече от 40 човека, живущи в квартала, с апел да бъде отремонтирана улицата.

​“Отговор е получен от ВиК дружество, с признание цитат: „Водопроводът по улицата е положен на недостатъчна дълбочина още при неговото изграждане …“ .

Въпросите защо това изобщо е допуснато, имало ли е санкционирани служители, как е прието подобно изпълнение на проект, оставяме настрана.

Факт е, че ВиК възстанови настилката само по участъците, разкопани при отстраняване на авариите от изминалата зима. А другите?

​Състоянието на улицата е видно от снимките. В навечерието на зимата сме. Теренът е от такова естество, че при зимни условия при такова качество на настилката е невъзможно придвижването с автомобил, съответно на линейка.

Може би предвид признанието на ВиК, че тръбите са положени на недостатъчна дълбочина, обезсмисля в плановете на Община Габрово каквито и да е ремонтни дейности по този участък, с мотив, че тази зима пак може да замръзне водопроводът и пак да се наложи да се разкопава“, пише още в сигнала до „Габрово Нюз“.

​“От 2016 г , данъците са „невисоко“ увеличени, с 50 %, с мотив събиране на средства за решаване на инфраструктурни проблеми, особено в отдалечените от центъра квартали и в селата. Според изчисления на местната администрация в общинската хазна ще постъпят допълнително 300 000 лв.

​Всички ние, живущи на ул. “Бисер”, напълно разбираме , че годината не е предизборна, но все пак отправяме пореден апел към Община Габрово за осигуряване на относително нормални условия за живот на своите граждани.

За цялостен ремонт на улицата не можем и да мечтаем, остава ни да се надяваме за един малък ремонт по запълване на дупките по ул.“Бисер“.

И ако дупки, с дълбочина 20 см., не са достатъчно сериозни за Община Габрово, то нека същата издаде ръководството за гражданите от каква дълбочина нагоре можем да я търсим за съдействие!“, гневят се жителите на засегнатата улица.

Какво ще последва оттук нататък и дали ще бъде обърната внимание на проблема, предстои да разберем. Ако и Вие желаете да ни покажете Вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.bg, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост и нашата аудитория.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

11 коментара

11 Comments

 1. Много ви е добре улицата!!!
  Искате да отделя от 30-те хиляди, дето съм си ги заделила да си фръцкам дупенцето целия свят ли?
  Нали разбирате, че няма как да стане 😉
  НАХАЛНИЦИ!

 2. Villager

  27.11.2017 at 21:16

  Ама като ядохте кюфтетата и гласувахте за ГЕРП ви беше хубаво, нали???

 3. Ала Бала

  27.11.2017 at 22:14

  Снимайте от улица Варовник до Интеграла ще се чудите в коя дупка да влезете първо

 4. анонимен

  28.11.2017 at 10:32

  Варовник-Интеграла е направо кошмар.След всяко минаване на снегорини зимно време,на пролет картината става още по лоша.В участък от 50 метра има над 30 дупки,като по голямата част са направо ями от 10-15 см дълбочина.Разминаването в този участък често е рисково

 5. От ГЕРБ и Танчиту

  28.11.2017 at 10:44

  Важното е, че си гласувахме 30 000лв. за самолетни екскурзии!
  Вие да го дух@те.

 6. Мима

  28.11.2017 at 10:57

  Ууууу, много лошо,много! Ами да попитам какво направи зам.- областната от БСП по този въпрос, като даже живее и на тази улица?!Ааа, сетих се купи си джип! 🙂

  • Проверявайте си информацията! Зам. областната е от Трявна сега,да не се бъркате с нейния джип?
   Иначе бившата зам. областна няма нито джип, нито книжка.

 7. бивш гражданин

  28.11.2017 at 11:11

  На Вниманието на кметският наместник на село герпово а.к.а Танчето Екскурзиянтката
  От селяните от махала Тлъчници
  На 30.11. изтича срока за приключване на етап 1 от подмяната на вик тръбите и въстановяване на изтърбушата пътна настилка.
  Ако не бъде спазен този срок какви неустойки ще получи кметството а.к.а оВЦЕната?
  Как ще бъдат компенсирани жителите/селяните/ от въпросното място за това,че се използани за депа за инертни материали на всякаква копеща паплач?
  Как ще се компесира съсипването на МПС-тата ни,за които оВЦЕната прибира данъци ?
  Защо се снощи беше почистена единстено само улицата без име по която се стига до един блок обитаван от две-три семейства,а ул.“Осми март“ изобщо не беше чистена?Кой сексуално симпатичен на някой общински търтей живее там,че така царски да му чистят пътя?
  Защо едни данъкоплатци/много повече на брой/ са дискриминирани за сметка на други???
  Колко трябва да съберем в брой и накого да ги дадем ,за да ги мотивираме да чистят зимата ,а колкото до данъците – ще имат да вземат.
  С огромно НЕуважение и погнуса от ваш`та персона,
  Бивш гражданин ,по настоящем принудително селянин

 8. бодил

  28.11.2017 at 11:19

  Танче,въведи пътен данък и за пешеходците от догодина!И без друго зимата тротоари няма и всички ползват за придвижване пътното платно!Така ще имаш по-голям бюджет да си развяваш гениталиите по света!!

 9. Цялата налична техника е мобилизирана за почистване на пътя към Комплекс Гиргинипалас на Др.Цв.Тъпото.
  Сега му разширяваме и пътя Янковци – Гербово.
  Задругите- един голям и крив…

 10. шанс

  28.11.2017 at 15:03

  Съселяни,да съберем пари за еднопосочен билет до Бали на плевенската … ,че друг път я избухне вулкана,я не…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Деца от подготвителна група преживяха вълнуващи моменти в НМО – Габрово

Деца от подготвителна група „Калинка“ на ДГ „Младост” – Габрово преживяха днес, 11 декември, вълнуващи моменти в библиотеката на Националния музей на образованието.

снимка: НМО – Габрово

Посещението на децата бе по покана на Националната Априловска гимназия и Музея, във връзка с Националната седмица на четенето.

снимка: НМО – Габрово

Целта на инициативата бе по забавен начин да се засили интересът на подрастващите към книгите като източник на знания и информация.

снимка: НМО – Габрово

С голям интерес бъдещите първокласници разгледаха детски книжки и списания от миналия век – „Детска радост“, „Светулка”, „Детски другар“, „Първи стъпки“, „Детски свят”, „Житен клас”, „Чавдарче“, „Славейче“, „Дружинка“ и други.

снимка: НМО – Габрово

Единадесетокласници от Национална Априловска гимназия прочетоха на децата приказки и стихотворения, и ги зарадваха с подаръци.

снимка: НМО – Габрово

Националната седмица на четенето е годишна кампания на Министерството на образованието и науката в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014-2020 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата „Създаваме заедно“ и наградиха участници в нея

Във вторник, 10 декември, в галерия „Арт Зона“ в Севлиево официално беше открита изложбата „Създаваме заедно“, посветена на 85 години Идеал Стандарт – Видима. В изложбата вземат участие 85 художници от цялата страна, всеки представен с по едно свое произведение, избрани от общо 171 картини, изпратени за участие в конкурса.

снимка: Галерия „Видима“

Една голяма част от тях присъстваха и на самото откриване. Сред гостите на събитието бяха представители от ръководството на Идеал Стандарт.

снимка: Галерия „Видима“

Началото беше поставено в 17.30 ч. от Сава Христов, като с кратко приветствие той поздрави всички участници в изложбата и благодари на ръководството на компанията за безусловната подкрепа.

снимка: Галерия „Видима“

След встъпителната реч, пред публиката излезе др. Николина Джановска, член на журито, която сподели своите впечатления от изложбата, а след това връчи сертификати и подаръци на номинираните в изложбата участници, а трите големи награди и наградата за млад автор бяха връчени лично от г-н Емил Гатев, директор на завода за санитарна арматура.

снимка: Галерия „Видима“

Г-н Гатев също приветства художниците, сподели възхищението си от красотата! Всички гости си взеха за спомен и специално напечатан за изложбата албум.

снимка: Галерия „Видима“

Наградата за млад автор получи Наташа Ноева, Първо място бе присъдено на Мариета Конова, второ на Цветан Казанджиев, а трето – Антон Гошев.

снимка: Галерия „Видима“

Картините в изложбата могат да бъдат разгледани в Галерията всеки вторник от 11 до 13.00 ч. и всеки четвъртък от 13 до 15.00 ч. до 30 април 2020 г. Картините в изложбата се продават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Цените на електронните винетки за 2020 г. остават непроменени

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и през 2020 г., информираха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Собствениците или водачите на леки коли ще може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична – за 15 лв., месечна – за 30 лв., тримесечна – за 54 лв. или годишна – за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г.

Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв.

За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната – 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV – седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната – 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната – 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната – 134 лв.

Е-винетки могат да бъдат купени по няколко начина, предлагани от АПИ – чрез сайта bgtoll.bg, чрез мобилното му приложение, както и на пунктове за продажба – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта.

снимка: АПИ, Архив

Гишета има на ГКПП „Калотина“, „Капитан Андреево“, „Кулата“, „Дунав мост“ – Русе и „Дунав мост“ – Видин, „Станке Лисичково“ и „Силистра“, както и в 27 Областни пътни управления в цялата страната.

Валидността на вече купена е-винетка може да се провери на сайта bgtoll.bg. От бутона „Проверка на винетка“, чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран той, всеки може да получи информация за крайния срок, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни начална дата на валидност. Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ – https://social.api.bg. Бутонът е с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“.

Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица