Културни ценности на НМО – Габрово в нови учебници за 6-ти клас

снимка: НМО – Габрово

С визуални материали от Националния музей на образованието – Габрово издателска група „Просвета“ илюстрира текстове в два нови учебника по литература за 6-ти клас.

В учебника на Албена Хранова, Лъчезар Бояджиев и Тина Велева, темата за Иван Вазов и откъсът „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ са илюстрирани със снимки от експозицията и фонда на Музея – училищна камбана от Възраждането, дивит с перо за писане и съвременен урок във възстановката на Първото новобългарско училище.

Заглавната страница на раздел III в учебника започва със снимка на Взаимоучителната метода в Габровското училище (от барелефа върху паметника на Васил Априлов в Габрово).

снимка: НМО – Габрово

В другия нов учебник по литература – на Весела Михайлова и Любов Шишкова, е включена снимка от възстановка на килийно училище и съвременен урок по Взаимоучителната метода. Докато в първия учебник снимковият материал показва как най-новите ученици стоят на първите чинове и пишат върху пясък, във втория е илюстриран моментът на преминаване на по заден чин – напредналите вече ученици пишат с калем върху табли.

В главата „Урок по география“ из „Автобиография“ на Бранислав Нушич е показана част от експозицията на НМО с глобуса на Неофит Рилски.

Издателство „Просвета“ изпрати екземпляри от новите учебници по литература и благодарствено писмо до НМО, в което главният редактор Кина Андрева изразява „своята признателност на екипа на Националния музей на образованието за визуалните материали, предоставени безвъзмездно за публикуване в изданията ни.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар