Свържи се с нас

Новини

Нови автобуси в Габрово и информационни табла по спирките

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Чисто нови, четиринадесет на брой, автобуси ще бъдат доставени за нуждите на обществения градски транспорт на Габрово. Освен тях по спирките на областния град ще бъдат монтирани електронни табла, информиращи гражданите в реално време за графика на всички автобуси, движещи се по улиците.

Това ще стане възможно след реализацията на проекта, свързан с развитието на устойчив градски транспорт, обяви заместник – кметът на Габрово Климент Кунев, по време на представянето на мащабната инвестиция, която ще допринесе за по-добрия облик на града.

Новите транспортни средства ще попълнят състава на „Общински пътнически транспорт“. Шест от тях е предвидено да бъдат 12-метрови, напълно модерни, с платформи за трудно подвижни лица и противохлъзгащи подове, с накланяне към спирките. Три от шестте автобуси ще се движат на сгъстен природен газ, а останали 3 ще бъдат напълно електрически.

Ще бъдат изградени и 3 броя зарядни станции за електрическите превозни средства. По проекта ще бъдат доставени и 8 автобуси, с дължина 7-8 метра, като първоначално в обществената поръчка е заложено те да бъдат също електрически. В случай, че не бъдат намерени такива автобуси, с нужните характеристики, доставените превозни средства ще са на природен газ.

В Габрово ще продължат да се движат и познатите досега превозните средства от обществения транспорт с разликата, че старите „Икаруси“ ще бъдат изведени от експлоатация.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На 104 от автобусните спирки е предвидена доставка и монтаж на електронни табла, даващи информация на пътниците след колко време пристига желаното от тях превозно средство от масовия градски транспорт.

„По този начин пътниците ще имат по-голяма сигурност в градския транспорт и предвидимост. Ще осигурим и с останала част от системата, предвиждаща изграждане на диспечерски център и монтирането на бордови компютри във всичките 57 бр. автобуси, които се използват в градския транспорт.

Ние целим да създадем условия за едно точно спазване на транспортната схема и възможността за пряк контрол от страна на диспечерите върху качеството на обслужване на линиите в града“, съобщи заместник – кметът Климент Кунев.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общата стойност на инвестицията 1 063 291 лв. без ДДС. Обявена е обществената поръчка. До няколко месеца ще има избран изпълнител, информира още Климент Кунев.

Той изрази надежда, че още в рамките на следващата година всички превозни средства от обществения транспорт на Габрово ще бъдат снабдени с бордови компютри, а спирките – с информационни електронни табла. Очаква се новият автопарк на ОПТ – Габрово да бъде въведен в края на следващата година, или най-късно в началото на 2019 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

  1. viktoriq

    24.11.2017 at 14:44

    tova se govori ot sumata i vreme oshte ot minalata godina i oshe nishto nee storeno

  2. Наталия Радева

    24.11.2017 at 21:14

    А за Боровото ще има ли ново разписание? Там е като на село- автобусът минава през час и половина…?!?!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица