Свържи се с нас

Икономика

ОИЦ – Габрово представи възможностите за финансиране през 2018г.

Published

on

снимка: ОИЦ – Габрово

Възможностите за финансиране по програмите финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България през 2018 година представи ОИЦ – Габрово на 21 и 22 ноември в Трявна и Севлиево.

Събитията събраха заедно разнообразна аудитория от настоящи и бъдещи бенефициенти на програмите – представители на общинските администрации, неправителствения сектор, бизнеса, медиите. Присъстващите бяха запознати с проект на Индикативни годишни работни програми на програмите за 2018 г. и възможностите, които предстои да бъдат отворени за кандидатстване.

снимка: ОИЦ – Габрово

Най-голям интерес в участниците предизвика мярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ по Програмата за развитие на селските райони, насочена към създаването на микропредприятия в сферата на туризма, машиностроенето, информационните технологии, производството на метални изделия, както и създаването на различни видове услуги.

През 2018 г. повторен прием ще има и за мярка 7.6 за възстановяване, реставрация и реконструкция на сгради с религиозно значение, което ще допринесе за запазването на духовния живот и културната идентичност на населението в селските райони.

снимка: ОИЦ – Габрово

Ориентираната към бизнеса оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще предложи през 2018 година процедури за повишаване на ресурсната ефективност на предприятията, внедряване и сертифициране на системи за управление на качеството и за разработване и въвеждане на базирани ИКТ системи и приложения за управление на бизнеса.

Другата многоочаквана процедура за бизнеса е за създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни за страната ни сектори, съгласно Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г.

снимка: ОИЦ – Габрово

Възможност за коопериране на предприятия от един бранш или в един производствен цикъл, с цел развитие на споделена инфраструктура и достигане на нови международни пазари ще даде процедура „Развитие на иновационни клъстери“.

По оперативна програма „Региони в растеж“ Община Севлиево е директен бенефициент по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони 2“ , чрез която се дава възможност за обновяване на публични и жилищни сгради чрез мерки за енергийна ефективност.

А по процедурата „Развитие на туристическите атракции“ и двете общини Трявна и Севлиево са с намерения да кандидатстват за съхранение и популяризиране на своите обекти от национално значение.

Реализацията на дуалното образование ще бъде подкрепена чрез процедура по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя ще даде възможност на учениците да придобият практически опит, включително в реална работна среда, което ще ги направи по-конкурентни на пазара на труда и ще улесни техния преход от образование към устойчива заетост.

Събитията в Трявна и Севлиево се проведоха с цел информираност и насърчаване на местната общност за възможностите за развитие с европейско финансиране. Положителен акцент от събитията бе участието на млади хора, завърнали се от чужбина, които желаят да реализират малък частен бизнес и се установят по родните си места.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Европейско финансиране за бизнеса в Трявна

Published

on

На 14 април, сряда, от 10.00 часа, екипът на Областен информационен център – Габрово организира онлайн събитие за представяне на възможностите за европейско финансиране, насочени към бизнеса от Трявна, през програмния период 2021-2027 г.

По време на срещата ще бъдат представени проектите на програмите, чрез които бизнеса от Трявна може да постигане иновации и растеж, да получи средства за насърчаване на мерките за енергийна ефективност и прехода към кръгова икономика, да се създадат партньорства между работодателите и образованието, да се насърчи заетостта и развият уменията на работниците и служителите и др.

Онлайн информационната среща на ОИЦ – Габрово с бизнеса от община Трявна ще се проведе в платформата ZOOM, със следните параметри: https://zoom.us/j/92984688018?pwd=THNzOC8rMlc0VmI0eksyc2p3aCs0Zz09

Meeting ID: 929 8468 8018
Passcode: 713021

Участието в събитието е безплатно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Фестивалът „Семе българско“ ще се проведе в средата на май

Published

on

По традиция национален фестивал „Семе българско“ винаги се е състоял на Лазаровден и Цветница, но поради пандемията от КОВИД-19 тази година седмото му издание ще се състои на 15 и 16 май в Севлиево и „Казармите“.

Посланието на инициативата е за съхраняване на българския род и природа, преодоляване на демографския срив чрез възвръщането на изконните български добродетели и ценности, една от които са децата.

Домакин и партньор на събитието е Община Севлиево, а идеята и организацията на фестивала са на рекламна агенция „Елмазови” ООД.

На 15 и 16 май за седма поредна година парк „Казармите“ в Севлиево ще събере на едно място пазителите на българското в рамките на националния фестивал „Семе българско“.

Всички участници и инициативи ще обявим в следващи публикации.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Изтича срокът за декларацията на вида и размера на авансовите вноски за 2021 г.

Published

on

На 15 април изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година, информират от габровския офис на НАП. От тази година е променен редът за деклариране на авансовите вноски.

Това става с подаване на декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/В Габровска област задължени да подадат такива декларации са 848 дружества. До този момент такива са подали 468 дружества.

Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, и от физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

Декларация не подават лицата, които са освободени от авансови вноски и не са избрали да правят такива съгласно чл. 83, ал. 3 от ЗКПО.

Това са:

  • лицата, чиито нетни приходи от продажби за годината преди предходната година (2019 година) не превишават 300 000 лв.;
  • новоучредените през 2020 година и през 2021 година данъчно задължени лица, с изключение на новоучредените в резултат на преобразуване по Търговския закон.

Декларация се подава и ако прогнозният данъчен финансов резултат е отрицателна или нулева величина, но лицето е задължено да извършва авансови вноски. Декларацията се подава само по електронен път (чрез портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с електронен подпис).

На 15 април изтича и срокът за внасяне на месечните авансови вноски за корпоративния данък за януари, февруари, март и април и на тримесечните авансови вноски за първо тримесечие за корпоративния данък по ЗКПО за 2021 година.

Най-бързо и лесно внасяне на суми към бюджета, без такси, се извършва чрез виртуален ПОС-терминал в портала за електронни услуги на НАП.

Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в офиса на НАП Габрово на ул. „Радецка“ №11.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица