Свържи се с нас

Новини

Започна форумът, срещащ в Габрово парламентите и регионите

снимка: Община Габрово

Започна конференцията „Науката среща парламентите и регионите“, която се организира от Община Габрово в партньорство с Генерална дирекция „Съвместен изследователски център“ на Европейската комисия, Представителството на Европейската комисия в България, Комитета на регионите на ЕС и ТУ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Предвидени са три тематични панела, по време на които ще се обсъди необходимостта и осъществяването на ефективно партньорство между науката и регионите като фактор за интелигентна специализация. Събитието се провежда в библиотеката на университета в Габрово.

снимка: Община Габрово

Кметът на община Габрово Таня Христова откри форума и благодари на присъстващите за интереса им. По думите й „трябва да направим връзката между науката и регионите наистина здрава, защото двете страни са ангажирани към гражданите да създадат условия за работа и живот на всички заедно“. Според нея целта на днешната дискусия е да даде възможност за среща на местните власти и хората, които са посветили живота си на науката, като е изключително важно изказаните днес мнения да бъдат превърнати в конкретни ангажименти, за чието реализиране да се осигурят механизми за финансиране.

Кметът Таня Христова сподели, че резултатите от днешната дискусия ще бъдат представени пред Европейския парламент – на 28 ноември, и пред Комитета на регионите на ЕС – на 29 ноември, където ще присъстват много еврокомисари и евродепутати.

снимка: Община Габрово

Целта е те да се запознаят с тях, за да се постигне ефективното им осъществяване. По време на тези представяния ще бъде споделен опитът не само от днешната дискусия в Габрово, но и от други градове на Европа, където са проведени подобни събития.

снимка: Община Габрово

Участниците в първия панел ще търсят отговори на въпроси, свързани с политиките и стратегиите за интелигентна специализация в развиващите се региони, възможностите за финансиране, ролята на местните власти, висшите учебни заведения и науката, както и развитието на изследователски, иновационен и предприемачески потенциал в различни региони на България.

снимка: Община Габрово

Темата на втория панел е фокусирана върху науката като фактор и партньор за устойчивото развитие на градовете и регионите, изследователската дейност на университетите, които освен като висши образователни центрове, са и място за стимулиране на иновации, променящи градовете.

снимка: Община Габрово

В третия панел ще се представят интелигентни решения за градовете като географските информационни системи, изграждане на физическа инфраструктура чрез създаване на единна информационна точка, която ще осигури безплатен интернет за европейците, урбанистично проектиране в диалог с градовете, енергоефективни мерки в съвременното градско осветление, интелигентни зарядни станции за електромобили.

снимка: Община Габрово

Участници във форума са представители на местните власти от градовете в Северен централен район като Габрово, Дряново, Трявна, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, както и от София, Плевен и Ловеч, областният управител на Велико Търново, представители на Медицински университет – Плевен, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Русенския университет „Ангел Кънчев“ , УАСГ – София, ТУ – Габрово, на БАН, Фондация за приложни изследвания и комуникации и Фонда на фондовете.

Специални гост-лектори на събитието са Елиза Джеруси и Джон Едуардс от Съвместния изследователски център – Севиля.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бюлетините за местния вот пристигнаха в Габрово

Днес, 18 октомври, в Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, информираха от администрацията на губернатора.

снимка: Областна администрация – Габрово

Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община.

снимка: Областна администрация – Габрово

За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново – 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха габровски наркодилър с над половин кило марихуана

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок от 72 часа мъж, държал в дома си наркотични вещества.

В хода на разследването, с постановление от 17 октомври, мъж с инициали Ц. И. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на същата дата в къща в Габрово, държал без надлежно разрешително високорискови наркотични вещества – канабис, с тегло 560 грама.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат за обосновано предположение за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той е привлечен като обвиняем за извършено тежко умишлено престъпление, ще бъде направено искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Под ръководството на Района прокуратура – Габрово действията по разследването продължават.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Справедливост и сигурност

*Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

снимка: Местна коалиция „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД, СДС)

Справедливост и сигурност
Програма на МК „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД, СДС) за управление и развитие на гр. Габрово:

1. Стимулиране и привличане на инвестиции в града и общината. Създаване на подходяща бизнес среда за всички предприемачи и пълно съдействие за реализация на техните проекти.

2. Създаване на сигурна и безопасна градска среда. Ред, дисциплина и контрол за спазването на наредбите и законите от всички граждани, без толериране на някои групи от тях.

3. Габрово – средище на единение, духовност, знание и традиции и същевременно център на високо технологична индустрия и дигитална икономика.

4. Местни референдуми и допитвания до гражданите по въпроси от значим обществен интерес. Диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението.

5. Нулева толерантност към корупцията на всяко ниво. Отговорност и прозрачност в действията на общинската администрация.

6. Качествено образование в дух на родолюбие, национално достойнство и съхраняване на българщината и професионално съобразено с изискванията на съвременното технологично развитие.

7. Чувствително увеличаване на бюджета и реална подкрепа за спорт, култура, отдих и туризъм, фолклорни традиции, както и поддържането и опазването на културните, историческите и архитектурните паметници в Общината.

8. Водене на справедлива социална политика и социална защита, ефективно и гарантирано здравеопазване.

9. Бързи и улеснени административни процедури. Подобряване и дигитализация на услугите. Чувствително повишаване на компетентността на администрацията на Община Габрово.

10. Разработване и реализация на проекти за развитие и подобряване на градската среда, общинската инфраструктура, транспорта и благоустройството на града. Пълен контрол по качеството на изпълнението на обществените поръчки.

11. Засилване на взаимодействието на всички нива между местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и гражданите.

12. Национална и международна реклама на Габрово и популяризирането на града като място за развитие на различни видове туризъм. Участие в държавни и Европейски програми за археологически проучвания и разкопки.

*Публикуваният материал е предоставен от МК „ВМРО – БНД“ (ВМРО – БНД,СДС). Местни избори 2019. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица