Свържи се с нас

Култура

Портрет на Априлов е акцент в Художествената галерия през ноември

Акцент за месец ноември в Художествена галерия „Христо Цокев”

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Фондът на Художествена галерия „Христо Цокев” включва художествени произведения на редица изявени български творци като Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златьо Бояджев, Иван Мърквичка, Давид Перец, Цанко Лавренов и други.

Опазването и съхраняването на това наследство е една от основните задачи на Галерията. През тази година са дадени за реставрация 8 картини (творби на Георги Кашев, Петър Димчев, Никола Николов, Гатю Миневски, Иван Захариев и други).

Една от реставрираните творби е „Портрет на Априлов”, платно с маслени бои, от неизвестен автор. Реставрирана е от Стефко Аенски, председател на секция „Реставрация” към Съюза на българските художници.

Интересна е историята на картината. Тя е поръчана през 1889 г. в Одеса от душеприказчитите на Априлов – Н. Х. Палаузов и В. Н. Рашеев. Поводът е 100 години от рождението на Васил Евстатиевич. Била е предназначена за подарък на Габровската реална гимназия.

Не е случаен и изборът за акцент през месец ноември. През тази година отбелязваме 170 години от смъртта на Васил Ев. Априлов (21.07.1789 г. – 2.10.1847 г.) и 120 години от пренасяне на мощите му от гр. Галац в Габрово.

На 1 ноември чествахме Деня на народните будителите, а Априлов е едно от имената, които най-точно описват тази думата.

Личността му ще остане в съзнанието на всеки габровец и на много българи – като благодетеля и основател на първото светско взаимно училище в Габрово, като стопански, книжовен и просветен деец, историограф, етнограф, нумизмат и дарител.

Неговото завещание е своеобразен завет към потомците и израз на неговата най-съкровена надежда и в идващите времена да не секва стремежът към знание, просвета, наука, към все по-голямо богатство и извисяване на духа.

Картината е разположена на първия етаж в ХГ „Христо Цокев” и ще може да се види до края на месец ноември.

От Галерията напомнят на почитателите на изкуството, че всеки вторник е ден без входна такса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба на специализирания музей „Трявна в събития и личности“

Published

on

На 08.04.1565 година „по средата на планината… едно място, наречено Тиравна било годно за изграждане на село”.

На този ден Трявна е регистрирана в документите на официалната администрация на Султан Сюлейман I Канунни.

Малкото балканско селище се вписва върху картата на българските земи, за да премине през дълъг път на развитие.

Да преживее радостите и тъгите на българите и да даде своя принос за културно-просветното развитие на народа ни. Днес по повод 456 години от „раждането” на Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство представя на жителите и гостите на града изложбата „Трявна в събития и личности”.

В нея се акцентира върху годишнини от важни дати в регионалната ни и национална история. Мобилната експозиция е реализирана с финансовата подкрепа на г-жа Даниела Денева, на която музеят изказва своята искрена благодарност.

Мобилната експозиция “Трявна в събития и личности” се състои от 10 двустранни табла. Те са разположени в градска среда на площада пред НЧ “Пенчо Славейков 1871”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Христина Георгиева представя втората си самостоятелна изложба

Published

on

Известната севлиевска художничка Христина Георгиева ще представи днес, 6 април, своята втора самостоятелна изложба „Рефлексии“.

Личността на Хриси е добре позната на габровци от събитията с рисуване и вино Art&WineV, в които тя напътства и помага на всички, решили да нарисуват сами картина.

Днес е и един много специален ден за нея, освен изложбата, 6 април е и нейния рожден ден!

Желаем ѝ да е винаги грейнала от щастие и творческо вдъхновение да изпълва дните ѝ!

Всеки, решил да посети и разгледа нейното творчество, може да го направи от днес до 23 април в галерия „Орловска 10“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Маратон на четенето в Габрово

Published

on

От 2 до 23 април за шестнадесети пореден път, в условия на световна пандемия от коронавирус, дистанция и социална изолация Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона, по традиция ще отбележи отново националния „Маратон на четенето“.

Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно – информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

И през 2021 година Маратонът на четенето ще се осъществи чрез средствата и възможностите на глобалната мрежа – изцяло онлайн в съответствие с наложените извънредни мерки във връзка с пандемията от COVID 19 в България, Европа и света.

Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2 до 7 април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване.

Инициативата „Маратон на четенето“ е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23 април е международният ден на книгата и авторското право.

Денят 23 април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

На 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден човечеството отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите като най-важното средство за съхранение и разпространение на знанието. Трудно е да усетим огромното значение на книгите, станали неотделима част от нашия живот – традиционен и виртуален – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора, осигуряват ни надникване в непознати, прекрасни светове.

„В дните от 2 до 23 април каним всички наши приятели и съмишленици да предложат своето участие в читателския онлайн маратон чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и други Ваши идеи, свързани с книгата и четенето!“, сподели Савина Цонева директор на габровската библиотека.

Екипът на РБ „Априлов – Палаузов” поздравява своите читатели с предстоящите празнични дни на книгата и четенето!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица