Култура, Новини|14.11.2017 10:02

Портрет на Априлов е акцент в Художествената галерия през ноември

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Фондът на Художествена галерия „Христо Цокев” включва художествени произведения на редица изявени български творци като Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златьо Бояджев, Иван Мърквичка, Давид Перец, Цанко Лавренов и други.

Опазването и съхраняването на това наследство е една от основните задачи на Галерията. През тази година са дадени за реставрация 8 картини (творби на Георги Кашев, Петър Димчев, Никола Николов, Гатю Миневски, Иван Захариев и други).

Една от реставрираните творби е „Портрет на Априлов”, платно с маслени бои, от неизвестен автор. Реставрирана е от Стефко Аенски, председател на секция „Реставрация” към Съюза на българските художници.

Интересна е историята на картината. Тя е поръчана през 1889 г. в Одеса от душеприказчитите на Априлов – Н. Х. Палаузов и В. Н. Рашеев. Поводът е 100 години от рождението на Васил Евстатиевич. Била е предназначена за подарък на Габровската реална гимназия.

Не е случаен и изборът за акцент през месец ноември. През тази година отбелязваме 170 години от смъртта на Васил Ев. Априлов (21.07.1789 г. – 2.10.1847 г.) и 120 години от пренасяне на мощите му от гр. Галац в Габрово.

На 1 ноември чествахме Деня на народните будителите, а Априлов е едно от имената, които най-точно описват тази думата.

Личността му ще остане в съзнанието на всеки габровец и на много българи – като благодетеля и основател на първото светско взаимно училище в Габрово, като стопански, книжовен и просветен деец, историограф, етнограф, нумизмат и дарител.

Неговото завещание е своеобразен завет към потомците и израз на неговата най-съкровена надежда и в идващите времена да не секва стремежът към знание, просвета, наука, към все по-голямо богатство и извисяване на духа.

Картината е разположена на първия етаж в ХГ „Христо Цокев” и ще може да се види до края на месец ноември.

От Галерията напомнят на почитателите на изкуството, че всеки вторник е ден без входна такса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар