Свържи се с нас

Новини

Габрово ще модернизира уличното си осветление

Общинският съвет одобри поемането на дълг за модернизиране на уличното осветление

снимка: Борис Петков, фоторепортер на „Габрово Нюз“

На последното си заседание Общински съвет – Габрово прие с 28 гласа „за“ предложението за поемане на дългосрочен дълг, в размер на 3 милиона лева, за финансирането на пилотния проект „Внедряване на енергоспестяващи мерки, модернизация и ремонт на уличното осветление на град Габрово“ чрез сключването на договор с гарантиран резултат.

Нямаше гласували „против“, а само трима „въздържали се“. Проектът ще даде възможност да се подобри енергийната ефективност и да се модернизира уличното осветление в града.

Продължителността му е до 12 години, в рамките на които ще се осъществят подготвителната фаза – избор на изпълнители, реализацията на инвестиционните дейности на терен и изплащането на инвестицията.

Предвид времето, необходимо за провеждане на процедура за избор на изпълнител, се предвижда сключването на договора, реалното изпълнение на проекта и поемането на дълга да стане през 2018 г.

Изплащането на дълга ще се осъществи от реализирани икономии от годишните разходи за електрическа енергия, поддръжка и експлоатация, в резултат на направената инвестиция.

Проектът ще повиши качеството на живот в Габрово и ще подобри екологичната среда.

Конкретните му цели са: да бъдат изпълнени съвременните нормативни изисквания за осветеност; реализиране икономия на електрическа енергия в размер на минимум 1 100 847 kWh /годишно; спестени емисии на СО2 – 902 тона/годишно; да се повиши сигурността в градската среда за жителите и гостите на Габрово и да се повиши привлекателността на града.

Предвидените основни дейности са свързани с проектиране и внедряване на енергоспестяващи мерки за модернизация и ремонт на уличното и парково осветление, както и въвеждането на интегрирана интелигентна система за контрол, наблюдение и управление.

Индикативната стойност на договора с гарантиран резултат, чрез който ще се реализира проекта, възлиза на 3 800 000 лв. От тях 2 991 600 лв. са за предвидените основни проектни дейности, а останалата сума от 808 400 лв. ще обезпечи очакваните разходи за поддръжка, управление и мониторинг на уличното осветление и системата за неговото управление след въвеждане на модернизацията на уличното осветление в експлоатация.

Финансирането на стойността на договора ще се осигури чрез участието на Общината в инвестицията с предоставена безвъзмездна субсидия от НДЕФ (Национален Доверителен Екофонд) в размер на 800 000 лв. (т.е. 25% от стойността на проекта), а останалата част от инвестицията ще се изплати от реализираните икономии от разходите за поддръжка и експлоатация.

При договорите с гарантиран резултат експлоатацията и поддръжката на системата е ангажимент на изпълнителя по договора. Предлагат се най-добри технически и инженерни решения, като гарантирания резултат се измерва ежегодно. Отговорността за постигане на заложените резултати в проекта (енергийни спестявания и нормативна осветеност) е задължение на изпълнителя. Общината няма ангажимент по търсене и осигуряване на финансиране и не носи финансов риск. Плащането на дълга е разсрочено, без допълнителни разходи.

Предложението за проекта бе публично представено пред габровската общност на 26 септември 2017 г.

Като извънредна точка от дневния ред, общинските съветници разгледаха и одобриха „ДКЦ І Габрово“ ЕООД да подаде две проектни предложения за финансиране от НДЕФ.

Те са за ремонт, модернизация и внедряване на енергоспестяващи мерки в първа и втора база на здравното дружество. Своето съгласие дадоха 28 общински съветници, „против“ нямаше, един гласува „въздържал се“.

Общата стойност на проектите е, съответно: за „ДКЦ І Габрово“ ЕООД – обект първа база – 1 млн. 319 хил. 324, 21 лв. с ДДС, а за „ДКЦ І Габрово“ ЕООД – обект втора база – 982 хил. 043, 12 лв. с ДДС. Основната им цел е да се осигури общинска здравна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност и комфорт за пациентите.

Въведените мерки за енергийна ефективност ще доведат до намаляване на енергопотреблението, намаляване на разходите за поддръжка и експлоатация на сградния фонд, намаляване на вредни емисии на СО2. Ще се създадат благоприятни условия за провеждане на медицински прегледи.

Енергоспестяващите мерки, предвидени в рамките на проектите, включват подмяна на дограма, топлоизолация на сградите, ремонт на отоплителните, вентилационните и котелна инсталации, въвеждане на енергоспестяващо осветление, инсталиране на БГВ слънчеви колектори.

С прилагането на тези мерки сградите ще бъдат приведени в съответствие с клас А по скалата за енергийните характеристики и ще отговарят на нормативните изисквания за енергийна ефективност.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Villanatovec

    14.11.2017 at 17:12

    НАТО отиде в анала на Соломон Паси!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Затвор за шофьора на ТИР, помел бус с работници край Габрово

При зверската катастрофа загина мъж от Габрово, а други 7 бяха тежко ранени.

С присъда по наказателно дело от общ характер обявена от състав на Окръжен съд – Габров, бе осъден мъж от севлиевското село Крушево на лишаване от свобода и лишаване от правоуправление за причинена смърт и телесни повреди при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна Я.Б. за виновен в това, че на 26 юни миналата година, на път III-4403 в община Габрово, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Атего“, нарушил правилата за движение, като предизвикал пътнотранспортно произшествие с автобус „Пежо Карсан“, при което по непредпазливост причинил смъртта на мъж от Габрово и средни телесни повреди на седем лица, пътували в буса, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.

За извършеното престъпление шофьорът на ТИР-а бе осъден на 4 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

С оглед събраните по делото доказателства съдът призна Я.Б. за невинен в това, да е извършил горното престъпление, нарушавайки правилата за движение по чл.27, т.2 от ЗДвП, както и да е осъществил състава на по-тежко наказуемото престъпление по чл.343 ал.4 във вр. с ал.3, буква”б” във вр. с ал.1 във вр. с чл.342 ал.1 от НК, за което подсъдимият бе предаден на съд.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

снимки: Деян Иванов, Архив

Ще припомним, че осъденият работеше като шофьор на товарен автомобил в ЕТ „М.“- Севлиево. На 26.06.2018 г. управлявал товарния автомобил, като пътувал от Пловдив за Севлиево. Пътят между Габрово и Севлиево, който по това време беше в ремонт, обвиняемият според указанията, минал по обходния път.

Непосредствено преди кръстовището между пътя Габрово – с.Рязковци и северния обходен път, за движещите се по пътя на обвиняемия бил поставен пътен знак „Б1“ – „Пропусни движещите се по пътя с предимство“.

В кръстовището имало пътен остров, като обвиняемият следвало да премине от неговата дясна страна и след острова да завие на ляво по път за Севлиево. Вместо това обвиняемият завил наляво, като навлязъл от лявата страна на острова в платното, което било предназначено за МПС, движещи се от с.Рязковци към Габрово за включване в северния обходен път.

По същото време по пътя в посока с.Рязковци – Габрово пътувал бус „Пежо Карсан“, който превозвал работници на „Пътстрой“АД-Габрово, като в него пътували 8 работници. В района на км.3+870 управляваният от обвиняемия товарен автомобил навлязъл в път III-4403.

Забелязвайки товарния автомобил шофьорът на автобуса реагирал, като го отклонил наляво. В същия момент, забелязвайки автобуса, обвиняемият реагирал с натискане на спирачки. Въпреки това между двете МПС-та последвал удар.

След катастрофата обвиняемият установил, че в автобуса имало пострадали хора и сигнализирал на тел.112. На мястото пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалите били откарани в Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово, но по пътя един от ранените починал в линейката.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен концерт на Саня Табакова в Севлиево

Във вторник, 19 ноември, в Севлиево ще се проведе безплатен концерт на Саня Табакова.

снимка: Галерия Видима

Събитието ще се състои в залата за съвременно и модерно изобразително изкуство в Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима, ет.3, от 18:00 часа. Организатори на концерта са Галерия Видима и Община Севлиево, със съдействието на Русофили Севлиево.

снимка: Галерия Видима

Саня Табакова е родена в Плевен. Завършила е специалност философия в СУ „Кл. Охридски”. Асистент по философия във Висшия медицински университет – Плевен (1984-1989). Специалист в Окръжния съвет за култура – Плевен (1980-1990). Дългогодишен редактор, преводач и книгоиздател.

снимка: Галерия Видима

Издателството й „Леге Артис”, създадено през 1999 г., издава книги от областите на философия, психология, психоанализа, автобиографична и художествена литература. От 6 години Саня Табакова концертира самостоятелно с китара, български и най-вече руски песни – романси, фронтови и социални. Реализирала е повече от 50 концерта в София, Плевен, Социално-оздравителне комплекс „Камчия”, Стара Загора, Горна Оряховица, Ахтопол и други селища.

снимка: Галерия Видима

През 2013 г. печели трета награда на Третия Международен фестивал-конкурс на руския класически и съвременен романс „Балканская романсиада” в РКИЦ в София.

През 2016 г. Излиза нейният CD албум „Романсы от души”.

Саня Табакова пише стихове, композира песни по свои и по руски текстове. Нейната песен (текст и музика) „Пясък” стига до финала на „Бургас и морето“, друга песен, „Буквите” влиза в учебника на Министерство на образованието за четвърти клас.

Руският документален филм за децата на концлагеристите „Украденное детство” е озвучен с нейна песен по стихове на Дмитрий Зинченко.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Знам.бе“ гостува в ДГ „Дъга“

Представители на образователното турне „Знам.бе“ гостуваха в ДГ „Дъга“ – Габрово. Те представиха пред децата видовете професия, а информацията беше много полезна и близка до малчуганите.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Обратно получиха задълбочени и точни отговори за разнообразието от професии на родители и любими за тях такива, дори и за бъдещето.

Децата имаха възможност да си изберат стикери от различни желани от тях професии, предоставени от гостите и са в очакване на бъдещите нови срещи.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

На 13 октомври стартира образователното турне „Знам.бе“, което ще посети 30 училища в 30 от градовете на България. Турнето ще продължи два месеца, а представителите на организацията ще изминат 5000 километра с кемпер.

„Знам.бе“ вярват, че образованието трябва да е достъпно за всички в България и всичко, което правят те е с цел да повиши общата грамотност на населението. Тяхната мисия е да предоставят актуални за времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

За да бъдат максимално полезни на всяко дете в България от „Знам.бе“ създават анкета, която ще покаже потенциалния път на развитие на всяко дете. В основата си анкетата стъпва на пет-факторния психологически модел (Big-5) за личностни черти и взима предвид рамката на Европейската комисия (ЕК) за ключовите компетентности на бъдещето. По тази начин анкетата насочва децата към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица