Новини, Общество|10.11.2017 9:42

Още един маркиран мечок обитава Балкана

снимка: НП „Централен Балкан“

Още една маркирана с GPS-GSM нашийник мечка обитава Балкана. Във вторник – 7 ноември, призори, екип от Сдружението за дива природа „Балкани“, в района на Априлци попада на едра мечка и я подготви за маркиране. Животното е мъжки екземпляр, тежащ над 200 килограма и на възраст 7 – 8 години. Наред с GPS-GSM нашийника, мечокът се сдоби и с име.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Сдружение за дива природа „Балкани“, в рамките на проект „Продължаване на дейностите на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, при маркиране на индивиди с GPS-GSM нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки“. Проектът се подкрепя от дирекцията на НП „Централен Балкан“.

снимка: НП „Централен Балкан“

Екип, воден от Владимир Тодоров, улови и маркира през м. г. три мечки – две млади женски, кръстени Иванка и Спаска, и около 6-7 годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано мече е Джими, освободен на 7 юни т.г. от служители на парковата дирекция и експерти от Сдружението за дива природа „Балкани“ от бракониерска примка.

Снабдените с GSM предаватели мечки „сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни се определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • И все пак как се казва мечокът?

  • Абе хора оставете животните на спокоиствие. На нито едно от тях не му е нужен този GPS оставете ги да се размножават и живеят свободно докато ги има все още.
    След 10 години ще ги гледаме само в музея или на детските книжки.

Напиши коментар