Свържи се с нас

Новини

70 години училище „Цанко Дюстабанов“

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

70 години от основаването си чества днес, 10 ноември, габровското училище „Цанко Дюстабанов“. Преди 70 години в габровския квартал „Падало“ врати отваря ново основно училище, което поема част от учениците от началните училища „Пенчо Ралчев“ и „Петър Падалски“ и от Първа прогимназия „Радион Умников“. Решено е училището да носи името на войводата на Габровската чета през Априлското въстание от 1876г. – Цанко Дюстабанов.

ОУ „Цанко Дюстабанов” е средищно и осигурява целодневен режим на обучение. Открито е през 1947г. и разполага с два корпуса-стар и нов. През 2011 г. е проектирана и изградена мълниезащитна инсталация, покриваща периметъра на цялото училище и прилежащите му дворни площи.

Училището разполага с най-големия физкултурен салон, в който се провеждат ученическите игри и различни общински спортни прояви и състезания. През 2005 г. е оборудван компютърен кабинет и е обособено помещение „Игротека“ за осъществяване на дейности по интереси за полуинтернатните групи в начален етап на основна образователна степен. Училището работи по проекти и програми, насочени към повишаване качеството на образование и социализация на деца от различни етноси.

Летописната книга разказва:

1940-лятото-Започва строителството на сградата на Основно училище „Ц.Дюстабанов”

1947, 11 ноември- Започва първата учебна година.Учениците се отделят от тогавашните начални училища”Пенчо Ралчев” и Падалското и от първа прогимназия „Радион Умников”. Паралелките в началните четири класа са по една, а в прогимназията – по две. Открита е и детска градина, която се настанява в апартамент за живеене, поради липса на специално помещение за нея.

1948, 18 април- Освещава се училищното знаме.

1961– януари-Започва строителство на пристройка към лицевата страна на сградата.

1962-1963– Предадено е новото крило с 10 класни стаи и 5 кабинета.Пуснато е парното отопление.Броят на учениците достига 1101, разпределени в 12 начални паралелки, 19 прогимназиални, 2 занимални и полудневна детска градина.

1972-1973-Учиището е обявено за базово по научно-техническо творчество.Отборите по клуба ТНТМ печелят І място в състезанието ,,Пътешествие в Техноград”и І място по радиозасичане.

1976-1977-Тържествено е отбелязан 30-годишният юбилей на училището.Двеста и петдесет наши ученици са прехвърлени към новооткритото ХІ основно училище.

1986-1987– Тържествено е отбелязана 40- годишнината на училището с изложба „Ученическо творчество” в Дома на културата и тържествен концерт.

1987, 13 май- Открит е барелеф на Цанко Дюстабанов във фоайето на училището.Училищният хор, с ръководител Румяна Малева ,завоюва званието „Първенец” и златна значка.Същите награди печели и естрадно- сатиричният състав с ръководител Николай Колев.

1993-1994– Разкрита е паралелка І клас с разширено изучаван на музика.Тържествено честваме 150- годишнината от рождението на Цанко Дюстабанов чрез много разнообразни прояви.На 13 май 1994 г. се провежда градско състезание на тема: „Безсмъртният подвиг на априлци”- нашият отбор заема І място.Учители и ученици се срещат с живи родственици на патрона ни.Издаваме книга по случай празника.

Отборът по екология печели І място в републиканска надпревара с проект за отпадъчни продукти.

В „Почетната книга за дарования и постижения” на Габрово са вписани нашите ученици Йоана Цанева, Мария Матева, Христина Савова, Ивайло Станев , Радослав Маринов и Боян Даскалов.

В „Почетната книга”е вписано и ІІІ основно училище- за постигнати значителни резултати в учебно- възпитателната работа. Ученичките Ирина Дакева и Грета Атанасова получават „Почетни грамоти” от Министерството на образованието и културата на Чехия- за успешно участие в конкурс за рисунки в гр. Лидице.

Училищният хор, изграден от ученици от паралелките с разширено изучаване на музика, с художествени ръководители Бистра Мамулева и Елена Назърова през годините ежегодно участва в редица общински изяви- тържества, благотворителни концерти.Възпитаници на тези паралелки са приети в музикалните училища в град Стара Загора и град Плевен.

2000-2003– ученици от училището получават награди от различни конкурси за рисунка:”Малък Битолски Монмартър 2000”/Македония/,Национален конкурс „Децата на Европа”/2002г./,Международен конкурс „Европа в училще”/2003г./;

В областния кръг на олимпиадата по български език и литература отлично и много добре се представят Десислава Давидова, Ивета Радичкова, Милена Казакова и Надежда Цветанова, с учител Марияна Александрова.

2005-2006– Деница Миланова- първо място в „Математическо кенгуру”, второ място в областния кръг на олимпиадата по математика;

Отборът по тенис на маса с ръководител Георги Ангелов става областен първенец и участва в зоналните състезания в гр.Свищов; Владимира Костова- пето място с диплом на Държавно първенство по спортна акробатика,второ място със сребърен медал на Международен турнир по батут, второ място с грамота и сребърен медал на Държавно първенство по батут в гр. София.

2006-2007-спечелен обществен проект”Да бъдем заедно” към Общинското училищно настоятелство и Обществения дарителски фонд; сформирано е театрално студио с ръководител Ирина Стоянова;

Мартин Бабатов – второ място в математическото състезание „Цвятко Салабашев” и „Черноризец Храбър”; Анелия Илиева , Александрина Бончева – много добро представяне в математическите състезания „Иван Салабашев” и „Черноризец Храбър”, с учители Анелия Бабатова, Татяна Иванова, Стефка Петрова.

Станислав Божков- пето място с диплома в Национално състезание по карате; Тони Илиева – второ място,сребърен медал на Международно състезание по спортна акробатика в Германия

2007-2008– Училището работи по проект за извънкласни дейности „Бащино огнище”, клуб „Родолюбие”;

На олимпиада по БЕЛ- областен кръг с ръководител Мариана Александрова се класират двама ученици;

Областен кръг по история и цивилизация- с ръководител Красимир Григоров се класира един ученик;

Общинско първенство по баскетбол – І място момичета, ІІ място момчета; І място момичета –футбол в зала, ръководители: Ренета Кънева, Георги Ангелов

2008-2009- За областен кръг на олимпиада по математика се класира Анелия Илиева;олимпиада по история и цивилизация -областен кръг- 5 ученици;

Отборите по бадминтон, баскетбол, тенис на маса, шахмат стигат до областно представяне, ръководител Г.Ангелов

Боряна Съръгерова- І място за рисунка в конкурса „Мисия – спасител”; Михаела Христова стига до общински кръг с рисунка.

2009-2010– Разработка на два проекта: по модул „Ритуализация на училищния живот”-„Изработване на училищна униформа” от национална програма „Училището- територия на учениците”; по модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”;

Г- жа Лиляна Метева участва с учителска разработка в ХVІІІ Национален ученически конкурс „България- европейска самоличност и специфична духовност”, организиран от Национален клуб „Родолюбие”.

2010-2011– Училището работи по различни проекти: „Мога”; проект по национална програма „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване на допълнително обучение на ученици за повишаване на нивото и постиженията им по математика- V-VІІ клас”, ръководители Валентина Данаджиева и Радослава Цанева;

Въведе се целодневно обучение в І клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Валери

    10.11.2017 at 10:15

    Хубав и малко тъжен юбилей. От 1100 ученици, сега са по-малко от 100. И вероятно ще бъде следващото закрито училище. Чака се санирането на сградата, защото няма как да се усвояват средства от закрито училище. Но празникът си е празник. Здраве и успех на настоящите и бившите учители и ученици на училището.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Внимание: Новите светофари в Габрово заработиха!

Новите светофарни уредби, изградени и монтирани съвсем скоро на кръстовището на ул.“Юрий Венелин“ с ул.“Априловска“ и това на бул.“Априлов“ с ул. „Райчо Каролев“ (Козирката) в Габрово, заработиха.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За щастие те не успяха да предизвикат транспортен хаос, но работата им далеч не започна по най-добрия и безопасен начин.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Оказа, че много от участниците в движението, както автомобилисти, така и пешеходци, изобщо не се съобразяват със светлинната сигнализация, вероятно поради изградените си с годините навици на преминаване през посочените места, което крие опасности.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Това видя репортер на „Габрово Нюз“, извършил проверка на място след читателски сигнал. Свирене с клаксон и подвиквания от отворените прозорци на колите, с призив към някой водач да потегля, често пъти съпровождаха днешната работа на въведените в експлоатация нови светофари в Габрово.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Тези, изградени в района на Двата моста, регулиращи автомобилния трафик и потока от пешеходци, предизвикаха далеч повече ситуации и на моменти напрежение.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Често пъти се случваше шофьорите по ул. „Юрий Венелин“ да стоят неподвижни при „зелен“ сигнал на светофара, давайки предимство на чакащите да пресекат пешеходци по „Априловска“, за които при този режим на работа на уредбата не е разрешено преминаването.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Други водачи пък, вероятно не следящи пътната обстановка, направо си преминаваха на „червен“ светофар през кръстовището, оглеждайки се за пресичащи хора. Неправилно пресичащи пешеходци също не липсваха.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Не такава бе ситуацията на кръстовището между бул.“Априлов“ и ул.“Райчо Каролев“, по-известно за габровци като кръстовището пред Козирката. Тъй като булевардът е широк и видимостта е добра, водачите далеч по-стриктно спазваха подаваните от светофарите сигнали и се съобразяваха с тях.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Мненията за двата нови светофара в Габрово са двуполюсни сред местните. Едни подкрепят осигурената необходима безопасност на движение, с цел предотвратяване на конфликтни ситуации, а други считат, че чрез светофарните уредби ще бъде допълнително натоварен автомобилният трафик в града.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Какъвто и имидж занапред да си изградят двете нови придобивки за нашия град, призоваваме участниците в движението да спазват правилата и да се предвижват с повишено внимание, с цел не допускане на опасни ситуации с материални и нематериални щети.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Припомняме, че изграждането на новите светофарни уредби и осъвременяването на съществуващите се извършва в изпълнение на проекта за развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово. По него бяха подменени светофарите и на кръстовището, свързващо улиците „Юрий Венелин“, „Скобелевска“ и „Брянска“, в района на моста Игото.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Правителството даде съгласие за новата болница в Габрово

Правителството прие Решение, с което одобрява създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Това е първото лечебно заведение за болнична помощ, което се създава с Решение на Министерски съвет, в съответствие с промените в Закона за лечебните заведения.

Тригодишният бизнес план за развитие на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД предвижда лечебно заведение да разполага със 107 легла и да изпълнява медицински дейности в обхвата на медицинските специалности по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

Съгласно оценката на потребностите, изготвена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ въз основа на Националната здравна карта, в област Габрово напълно са изчерпани възможностите за разкриване на нови легла по специалностите гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, както и непрофилирани вътрешни легла, а за нови легла по специалностите кардиология, нефрология, пневмология и фтизиатрия, физикална и рехабилитационна медицина в областта, са ограничени.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което е нецелесъобразно увеличаване финансирането на лечебните заведения за болнична помощ в област Габрово за заплащане на дейности, които се изпълняват от съществуващите лечебни заведения.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg, Архив

С оглед това Министерският съвет реши да одобри създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД, която да осъществява медицински дейности по следните специалности, за които е установена потребност съгласно Националната здравна карта: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

Съгласно нормативните изисквания с решението е определен срок от три месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение по чл. 47 от Закона за лечебните заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Невнимателен шофьор блъсна баба

85-годишна жена пострада при пътнотранспортно произшествие. Тя е получила контузна рана на подбедрицата и е била настанена за лечение в общинската болница в Севлиево, след като невнимателен шофьор я блъсна в село Шумата.

Пътният инцидент се е случил вчера сутринта, около 07.55 часа, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Пристигналият на мястото на произшествието автопатрулен екип на „Пътна полиция“ установил, че при извършване на маневра „завиване на ляво“, водачът на лек автомобил – мъж на 41 години от Севлиево, ударил с предна дясна част на автомобила движещата се по пътното платно 85-годишна пешеходка.

В резултат от удара, жената получила разкъсно – контузна рана на подбедрицата. Тя е била транспортирана и настанена за лечение в общинската болница, за щастие без опасност за живота.

Водачът на автомобила бил проверен за употреба на алкохол с техническо средство, като пробата му била отрицателна. Издаден му е акт за установяване на административно нарушение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица