Свържи се с нас

Новини

70 години училище „Цанко Дюстабанов“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

70 години от основаването си чества днес, 10 ноември, габровското училище „Цанко Дюстабанов“. Преди 70 години в габровския квартал „Падало“ врати отваря ново основно училище, което поема част от учениците от началните училища „Пенчо Ралчев“ и „Петър Падалски“ и от Първа прогимназия „Радион Умников“. Решено е училището да носи името на войводата на Габровската чета през Априлското въстание от 1876г. – Цанко Дюстабанов.

ОУ „Цанко Дюстабанов” е средищно и осигурява целодневен режим на обучение. Открито е през 1947г. и разполага с два корпуса-стар и нов. През 2011 г. е проектирана и изградена мълниезащитна инсталация, покриваща периметъра на цялото училище и прилежащите му дворни площи.

Училището разполага с най-големия физкултурен салон, в който се провеждат ученическите игри и различни общински спортни прояви и състезания. През 2005 г. е оборудван компютърен кабинет и е обособено помещение „Игротека“ за осъществяване на дейности по интереси за полуинтернатните групи в начален етап на основна образователна степен. Училището работи по проекти и програми, насочени към повишаване качеството на образование и социализация на деца от различни етноси.

Летописната книга разказва:

1940-лятото-Започва строителството на сградата на Основно училище „Ц.Дюстабанов”

1947, 11 ноември- Започва първата учебна година.Учениците се отделят от тогавашните начални училища”Пенчо Ралчев” и Падалското и от първа прогимназия „Радион Умников”. Паралелките в началните четири класа са по една, а в прогимназията – по две. Открита е и детска градина, която се настанява в апартамент за живеене, поради липса на специално помещение за нея.

1948, 18 април- Освещава се училищното знаме.

1961– януари-Започва строителство на пристройка към лицевата страна на сградата.

1962-1963– Предадено е новото крило с 10 класни стаи и 5 кабинета.Пуснато е парното отопление.Броят на учениците достига 1101, разпределени в 12 начални паралелки, 19 прогимназиални, 2 занимални и полудневна детска градина.

1972-1973-Учиището е обявено за базово по научно-техническо творчество.Отборите по клуба ТНТМ печелят І място в състезанието ,,Пътешествие в Техноград”и І място по радиозасичане.

1976-1977-Тържествено е отбелязан 30-годишният юбилей на училището.Двеста и петдесет наши ученици са прехвърлени към новооткритото ХІ основно училище.

1986-1987– Тържествено е отбелязана 40- годишнината на училището с изложба „Ученическо творчество” в Дома на културата и тържествен концерт.

1987, 13 май- Открит е барелеф на Цанко Дюстабанов във фоайето на училището.Училищният хор, с ръководител Румяна Малева ,завоюва званието „Първенец” и златна значка.Същите награди печели и естрадно- сатиричният състав с ръководител Николай Колев.

1993-1994– Разкрита е паралелка І клас с разширено изучаван на музика.Тържествено честваме 150- годишнината от рождението на Цанко Дюстабанов чрез много разнообразни прояви.На 13 май 1994 г. се провежда градско състезание на тема: „Безсмъртният подвиг на априлци”- нашият отбор заема І място.Учители и ученици се срещат с живи родственици на патрона ни.Издаваме книга по случай празника.

Отборът по екология печели І място в републиканска надпревара с проект за отпадъчни продукти.

В „Почетната книга за дарования и постижения” на Габрово са вписани нашите ученици Йоана Цанева, Мария Матева, Христина Савова, Ивайло Станев , Радослав Маринов и Боян Даскалов.

В „Почетната книга”е вписано и ІІІ основно училище- за постигнати значителни резултати в учебно- възпитателната работа. Ученичките Ирина Дакева и Грета Атанасова получават „Почетни грамоти” от Министерството на образованието и културата на Чехия- за успешно участие в конкурс за рисунки в гр. Лидице.

Училищният хор, изграден от ученици от паралелките с разширено изучаване на музика, с художествени ръководители Бистра Мамулева и Елена Назърова през годините ежегодно участва в редица общински изяви- тържества, благотворителни концерти.Възпитаници на тези паралелки са приети в музикалните училища в град Стара Загора и град Плевен.

2000-2003– ученици от училището получават награди от различни конкурси за рисунка:”Малък Битолски Монмартър 2000”/Македония/,Национален конкурс „Децата на Европа”/2002г./,Международен конкурс „Европа в училще”/2003г./;

В областния кръг на олимпиадата по български език и литература отлично и много добре се представят Десислава Давидова, Ивета Радичкова, Милена Казакова и Надежда Цветанова, с учител Марияна Александрова.

2005-2006– Деница Миланова- първо място в „Математическо кенгуру”, второ място в областния кръг на олимпиадата по математика;

Отборът по тенис на маса с ръководител Георги Ангелов става областен първенец и участва в зоналните състезания в гр.Свищов; Владимира Костова- пето място с диплом на Държавно първенство по спортна акробатика,второ място със сребърен медал на Международен турнир по батут, второ място с грамота и сребърен медал на Държавно първенство по батут в гр. София.

2006-2007-спечелен обществен проект”Да бъдем заедно” към Общинското училищно настоятелство и Обществения дарителски фонд; сформирано е театрално студио с ръководител Ирина Стоянова;

Мартин Бабатов – второ място в математическото състезание „Цвятко Салабашев” и „Черноризец Храбър”; Анелия Илиева , Александрина Бончева – много добро представяне в математическите състезания „Иван Салабашев” и „Черноризец Храбър”, с учители Анелия Бабатова, Татяна Иванова, Стефка Петрова.

Станислав Божков- пето място с диплома в Национално състезание по карате; Тони Илиева – второ място,сребърен медал на Международно състезание по спортна акробатика в Германия

2007-2008– Училището работи по проект за извънкласни дейности „Бащино огнище”, клуб „Родолюбие”;

На олимпиада по БЕЛ- областен кръг с ръководител Мариана Александрова се класират двама ученици;

Областен кръг по история и цивилизация- с ръководител Красимир Григоров се класира един ученик;

Общинско първенство по баскетбол – І място момичета, ІІ място момчета; І място момичета –футбол в зала, ръководители: Ренета Кънева, Георги Ангелов

2008-2009- За областен кръг на олимпиада по математика се класира Анелия Илиева;олимпиада по история и цивилизация -областен кръг- 5 ученици;

Отборите по бадминтон, баскетбол, тенис на маса, шахмат стигат до областно представяне, ръководител Г.Ангелов

Боряна Съръгерова- І място за рисунка в конкурса „Мисия – спасител”; Михаела Христова стига до общински кръг с рисунка.

2009-2010– Разработка на два проекта: по модул „Ритуализация на училищния живот”-„Изработване на училищна униформа” от национална програма „Училището- територия на учениците”; по модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”;

Г- жа Лиляна Метева участва с учителска разработка в ХVІІІ Национален ученически конкурс „България- европейска самоличност и специфична духовност”, организиран от Национален клуб „Родолюбие”.

2010-2011– Училището работи по различни проекти: „Мога”; проект по национална програма „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване на допълнително обучение на ученици за повишаване на нивото и постиженията им по математика- V-VІІ клас”, ръководители Валентина Данаджиева и Радослава Цанева;

Въведе се целодневно обучение в І клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Валери

    10.11.2017 at 10:15

    Хубав и малко тъжен юбилей. От 1100 ученици, сега са по-малко от 100. И вероятно ще бъде следващото закрито училище. Чака се санирането на сградата, защото няма как да се усвояват средства от закрито училище. Но празникът си е празник. Здраве и успех на настоящите и бившите учители и ученици на училището.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица