Свържи се с нас

Новини

70 години училище „Цанко Дюстабанов“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

70 години от основаването си чества днес, 10 ноември, габровското училище „Цанко Дюстабанов“. Преди 70 години в габровския квартал „Падало“ врати отваря ново основно училище, което поема част от учениците от началните училища „Пенчо Ралчев“ и „Петър Падалски“ и от Първа прогимназия „Радион Умников“. Решено е училището да носи името на войводата на Габровската чета през Априлското въстание от 1876г. – Цанко Дюстабанов.

ОУ „Цанко Дюстабанов” е средищно и осигурява целодневен режим на обучение. Открито е през 1947г. и разполага с два корпуса-стар и нов. През 2011 г. е проектирана и изградена мълниезащитна инсталация, покриваща периметъра на цялото училище и прилежащите му дворни площи.

Училището разполага с най-големия физкултурен салон, в който се провеждат ученическите игри и различни общински спортни прояви и състезания. През 2005 г. е оборудван компютърен кабинет и е обособено помещение „Игротека“ за осъществяване на дейности по интереси за полуинтернатните групи в начален етап на основна образователна степен. Училището работи по проекти и програми, насочени към повишаване качеството на образование и социализация на деца от различни етноси.

Летописната книга разказва:

1940-лятото-Започва строителството на сградата на Основно училище „Ц.Дюстабанов”

1947, 11 ноември- Започва първата учебна година.Учениците се отделят от тогавашните начални училища”Пенчо Ралчев” и Падалското и от първа прогимназия „Радион Умников”. Паралелките в началните четири класа са по една, а в прогимназията – по две. Открита е и детска градина, която се настанява в апартамент за живеене, поради липса на специално помещение за нея.

1948, 18 април- Освещава се училищното знаме.

1961– януари-Започва строителство на пристройка към лицевата страна на сградата.

1962-1963– Предадено е новото крило с 10 класни стаи и 5 кабинета.Пуснато е парното отопление.Броят на учениците достига 1101, разпределени в 12 начални паралелки, 19 прогимназиални, 2 занимални и полудневна детска градина.

1972-1973-Учиището е обявено за базово по научно-техническо творчество.Отборите по клуба ТНТМ печелят І място в състезанието ,,Пътешествие в Техноград”и І място по радиозасичане.

1976-1977-Тържествено е отбелязан 30-годишният юбилей на училището.Двеста и петдесет наши ученици са прехвърлени към новооткритото ХІ основно училище.

1986-1987– Тържествено е отбелязана 40- годишнината на училището с изложба „Ученическо творчество” в Дома на културата и тържествен концерт.

1987, 13 май- Открит е барелеф на Цанко Дюстабанов във фоайето на училището.Училищният хор, с ръководител Румяна Малева ,завоюва званието „Първенец” и златна значка.Същите награди печели и естрадно- сатиричният състав с ръководител Николай Колев.

1993-1994– Разкрита е паралелка І клас с разширено изучаван на музика.Тържествено честваме 150- годишнината от рождението на Цанко Дюстабанов чрез много разнообразни прояви.На 13 май 1994 г. се провежда градско състезание на тема: „Безсмъртният подвиг на априлци”- нашият отбор заема І място.Учители и ученици се срещат с живи родственици на патрона ни.Издаваме книга по случай празника.

Отборът по екология печели І място в републиканска надпревара с проект за отпадъчни продукти.

В „Почетната книга за дарования и постижения” на Габрово са вписани нашите ученици Йоана Цанева, Мария Матева, Христина Савова, Ивайло Станев , Радослав Маринов и Боян Даскалов.

В „Почетната книга”е вписано и ІІІ основно училище- за постигнати значителни резултати в учебно- възпитателната работа. Ученичките Ирина Дакева и Грета Атанасова получават „Почетни грамоти” от Министерството на образованието и културата на Чехия- за успешно участие в конкурс за рисунки в гр. Лидице.

Училищният хор, изграден от ученици от паралелките с разширено изучаване на музика, с художествени ръководители Бистра Мамулева и Елена Назърова през годините ежегодно участва в редица общински изяви- тържества, благотворителни концерти.Възпитаници на тези паралелки са приети в музикалните училища в град Стара Загора и град Плевен.

2000-2003– ученици от училището получават награди от различни конкурси за рисунка:”Малък Битолски Монмартър 2000”/Македония/,Национален конкурс „Децата на Европа”/2002г./,Международен конкурс „Европа в училще”/2003г./;

В областния кръг на олимпиадата по български език и литература отлично и много добре се представят Десислава Давидова, Ивета Радичкова, Милена Казакова и Надежда Цветанова, с учител Марияна Александрова.

2005-2006– Деница Миланова- първо място в „Математическо кенгуру”, второ място в областния кръг на олимпиадата по математика;

Отборът по тенис на маса с ръководител Георги Ангелов става областен първенец и участва в зоналните състезания в гр.Свищов; Владимира Костова- пето място с диплом на Държавно първенство по спортна акробатика,второ място със сребърен медал на Международен турнир по батут, второ място с грамота и сребърен медал на Държавно първенство по батут в гр. София.

2006-2007-спечелен обществен проект”Да бъдем заедно” към Общинското училищно настоятелство и Обществения дарителски фонд; сформирано е театрално студио с ръководител Ирина Стоянова;

Мартин Бабатов – второ място в математическото състезание „Цвятко Салабашев” и „Черноризец Храбър”; Анелия Илиева , Александрина Бончева – много добро представяне в математическите състезания „Иван Салабашев” и „Черноризец Храбър”, с учители Анелия Бабатова, Татяна Иванова, Стефка Петрова.

Станислав Божков- пето място с диплома в Национално състезание по карате; Тони Илиева – второ място,сребърен медал на Международно състезание по спортна акробатика в Германия

2007-2008– Училището работи по проект за извънкласни дейности „Бащино огнище”, клуб „Родолюбие”;

На олимпиада по БЕЛ- областен кръг с ръководител Мариана Александрова се класират двама ученици;

Областен кръг по история и цивилизация- с ръководител Красимир Григоров се класира един ученик;

Общинско първенство по баскетбол – І място момичета, ІІ място момчета; І място момичета –футбол в зала, ръководители: Ренета Кънева, Георги Ангелов

2008-2009- За областен кръг на олимпиада по математика се класира Анелия Илиева;олимпиада по история и цивилизация -областен кръг- 5 ученици;

Отборите по бадминтон, баскетбол, тенис на маса, шахмат стигат до областно представяне, ръководител Г.Ангелов

Боряна Съръгерова- І място за рисунка в конкурса „Мисия – спасител”; Михаела Христова стига до общински кръг с рисунка.

2009-2010– Разработка на два проекта: по модул „Ритуализация на училищния живот”-„Изработване на училищна униформа” от национална програма „Училището- територия на учениците”; по модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”;

Г- жа Лиляна Метева участва с учителска разработка в ХVІІІ Национален ученически конкурс „България- европейска самоличност и специфична духовност”, организиран от Национален клуб „Родолюбие”.

2010-2011– Училището работи по различни проекти: „Мога”; проект по национална програма „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване на допълнително обучение на ученици за повишаване на нивото и постиженията им по математика- V-VІІ клас”, ръководители Валентина Данаджиева и Радослава Цанева;

Въведе се целодневно обучение в І клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица