Новини, Общество|10.11.2017 9:25

70 години училище „Цанко Дюстабанов“

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

70 години от основаването си чества днес, 10 ноември, габровското училище „Цанко Дюстабанов“. Преди 70 години в габровския квартал „Падало“ врати отваря ново основно училище, което поема част от учениците от началните училища „Пенчо Ралчев“ и „Петър Падалски“ и от Първа прогимназия „Радион Умников“. Решено е училището да носи името на войводата на Габровската чета през Априлското въстание от 1876г. – Цанко Дюстабанов.

ОУ „Цанко Дюстабанов” е средищно и осигурява целодневен режим на обучение. Открито е през 1947г. и разполага с два корпуса-стар и нов. През 2011 г. е проектирана и изградена мълниезащитна инсталация, покриваща периметъра на цялото училище и прилежащите му дворни площи.

Училището разполага с най-големия физкултурен салон, в който се провеждат ученическите игри и различни общински спортни прояви и състезания. През 2005 г. е оборудван компютърен кабинет и е обособено помещение „Игротека“ за осъществяване на дейности по интереси за полуинтернатните групи в начален етап на основна образователна степен. Училището работи по проекти и програми, насочени към повишаване качеството на образование и социализация на деца от различни етноси.

Летописната книга разказва:

1940-лятото-Започва строителството на сградата на Основно училище „Ц.Дюстабанов”

1947, 11 ноември- Започва първата учебна година.Учениците се отделят от тогавашните начални училища”Пенчо Ралчев” и Падалското и от първа прогимназия „Радион Умников”. Паралелките в началните четири класа са по една, а в прогимназията – по две. Открита е и детска градина, която се настанява в апартамент за живеене, поради липса на специално помещение за нея.

1948, 18 април- Освещава се училищното знаме.

1961– януари-Започва строителство на пристройка към лицевата страна на сградата.

1962-1963– Предадено е новото крило с 10 класни стаи и 5 кабинета.Пуснато е парното отопление.Броят на учениците достига 1101, разпределени в 12 начални паралелки, 19 прогимназиални, 2 занимални и полудневна детска градина.

1972-1973-Учиището е обявено за базово по научно-техническо творчество.Отборите по клуба ТНТМ печелят І място в състезанието ,,Пътешествие в Техноград”и І място по радиозасичане.

1976-1977-Тържествено е отбелязан 30-годишният юбилей на училището.Двеста и петдесет наши ученици са прехвърлени към новооткритото ХІ основно училище.

1986-1987– Тържествено е отбелязана 40- годишнината на училището с изложба „Ученическо творчество” в Дома на културата и тържествен концерт.

1987, 13 май- Открит е барелеф на Цанко Дюстабанов във фоайето на училището.Училищният хор, с ръководител Румяна Малева ,завоюва званието „Първенец” и златна значка.Същите награди печели и естрадно- сатиричният състав с ръководител Николай Колев.

1993-1994– Разкрита е паралелка І клас с разширено изучаван на музика.Тържествено честваме 150- годишнината от рождението на Цанко Дюстабанов чрез много разнообразни прояви.На 13 май 1994 г. се провежда градско състезание на тема: „Безсмъртният подвиг на априлци”- нашият отбор заема І място.Учители и ученици се срещат с живи родственици на патрона ни.Издаваме книга по случай празника.

Отборът по екология печели І място в републиканска надпревара с проект за отпадъчни продукти.

В „Почетната книга за дарования и постижения” на Габрово са вписани нашите ученици Йоана Цанева, Мария Матева, Христина Савова, Ивайло Станев , Радослав Маринов и Боян Даскалов.

В „Почетната книга”е вписано и ІІІ основно училище- за постигнати значителни резултати в учебно- възпитателната работа. Ученичките Ирина Дакева и Грета Атанасова получават „Почетни грамоти” от Министерството на образованието и културата на Чехия- за успешно участие в конкурс за рисунки в гр. Лидице.

Училищният хор, изграден от ученици от паралелките с разширено изучаване на музика, с художествени ръководители Бистра Мамулева и Елена Назърова през годините ежегодно участва в редица общински изяви- тържества, благотворителни концерти.Възпитаници на тези паралелки са приети в музикалните училища в град Стара Загора и град Плевен.

2000-2003– ученици от училището получават награди от различни конкурси за рисунка:”Малък Битолски Монмартър 2000”/Македония/,Национален конкурс „Децата на Европа”/2002г./,Международен конкурс „Европа в училще”/2003г./;

В областния кръг на олимпиадата по български език и литература отлично и много добре се представят Десислава Давидова, Ивета Радичкова, Милена Казакова и Надежда Цветанова, с учител Марияна Александрова.

2005-2006– Деница Миланова- първо място в „Математическо кенгуру”, второ място в областния кръг на олимпиадата по математика;

Отборът по тенис на маса с ръководител Георги Ангелов става областен първенец и участва в зоналните състезания в гр.Свищов; Владимира Костова- пето място с диплом на Държавно първенство по спортна акробатика,второ място със сребърен медал на Международен турнир по батут, второ място с грамота и сребърен медал на Държавно първенство по батут в гр. София.

2006-2007-спечелен обществен проект”Да бъдем заедно” към Общинското училищно настоятелство и Обществения дарителски фонд; сформирано е театрално студио с ръководител Ирина Стоянова;

Мартин Бабатов – второ място в математическото състезание „Цвятко Салабашев” и „Черноризец Храбър”; Анелия Илиева , Александрина Бончева – много добро представяне в математическите състезания „Иван Салабашев” и „Черноризец Храбър”, с учители Анелия Бабатова, Татяна Иванова, Стефка Петрова.

Станислав Божков- пето място с диплома в Национално състезание по карате; Тони Илиева – второ място,сребърен медал на Международно състезание по спортна акробатика в Германия

2007-2008– Училището работи по проект за извънкласни дейности „Бащино огнище”, клуб „Родолюбие”;

На олимпиада по БЕЛ- областен кръг с ръководител Мариана Александрова се класират двама ученици;

Областен кръг по история и цивилизация- с ръководител Красимир Григоров се класира един ученик;

Общинско първенство по баскетбол – І място момичета, ІІ място момчета; І място момичета –футбол в зала, ръководители: Ренета Кънева, Георги Ангелов

2008-2009- За областен кръг на олимпиада по математика се класира Анелия Илиева;олимпиада по история и цивилизация -областен кръг- 5 ученици;

Отборите по бадминтон, баскетбол, тенис на маса, шахмат стигат до областно представяне, ръководител Г.Ангелов

Боряна Съръгерова- І място за рисунка в конкурса „Мисия – спасител”; Михаела Христова стига до общински кръг с рисунка.

2009-2010– Разработка на два проекта: по модул „Ритуализация на училищния живот”-„Изработване на училищна униформа” от национална програма „Училището- територия на учениците”; по модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”;

Г- жа Лиляна Метева участва с учителска разработка в ХVІІІ Национален ученически конкурс „България- европейска самоличност и специфична духовност”, организиран от Национален клуб „Родолюбие”.

2010-2011– Училището работи по различни проекти: „Мога”; проект по национална програма „С грижа за всеки ученик”, модул „Осигуряване на допълнително обучение на ученици за повишаване на нивото и постиженията им по математика- V-VІІ клас”, ръководители Валентина Данаджиева и Радослава Цанева;

Въведе се целодневно обучение в І клас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • Хубав и малко тъжен юбилей. От 1100 ученици, сега са по-малко от 100. И вероятно ще бъде следващото закрито училище. Чака се санирането на сградата, защото няма как да се усвояват средства от закрито училище. Но празникът си е празник. Здраве и успех на настоящите и бившите учители и ученици на училището.

Напиши коментар