Свържи се с нас

Култура

Участниците в конкурса за Етъра ще се впишат завинаги в историята на Mузея

Интервю с директора на Етнографски музей на открито „Етър” по повод наскоро обявения конкурс за преустройство на хотела в комплекса

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Доц. д-р Светла Димитрова: Участниците в конкурса за Етъра ще се впишат завинаги в историята на музея!

Интервю с директора на Етнографски музей на открито „Етър” по повод наскоро обявения конкурс за преустройство на хотела в комплекса.

Доц. Димитрова, кое ви накара да инициирате архитектурен конкурс за хотел „Странноприемница” към ЕМО „Етър”?

Етнографският музей „Етър” е първият музей на открито в България. В него архитектурата е важен акцент – както в комплекса, който е недвижима културна ценност от национално значение, така и в образователните програми, свързани със старопланинската архитектура, които организираме за специаисти и любители от вече две години. Водени от това обстоятелство инициирахме избор на проект за преустройство на хотел „Странноприемница” чрез конкурсна процедура защото смятаме, че така ще постигнем по-голяма прозрачност и ще получим най-доброто предложение. Чрез архитектурния конкурс ще достигнем до повече хора, ще популяризираме още повече музея и неговата дейност. Една от стратегическите ни цели е да бъдем иновативни, да налагаме добри практики, да сме съизмерими с европейските музейни стандарти. Архитектурният конкурс е в унисон с тези ни стремежи.

снимка: ЕМО „Етър“

Какво представлява хотелът и каква е ролята му за ЕМО „Етър” и за Габрово?

Хотелът е разположен в непосредствена близост до музея и се възприема като част от неговата структура. Външният му вид е оформен в духа на възрожденската архитектура. Замислен е като място за настаняване на туристите, които посещават „Етър”-а, но днес той има много повече функции. Там организираме събития, правим научни конференции, настаняваме артисти и специалисти, които участват в музейния работен процес. Хотелът вече не е едно обикновено място за пренощуване. Той е среда, в която музейните дейности продължават своето развитие. Затова искаме да го направим още по-достъпен, по-различен, по-уютен и по-„музеен”. Да е едно специално място, в което хората да предпочитат да прекарат почивните си дни, учениците и студентите – да усвояват нови умения, гостите на Габрово – да похапнат вкусно.

Какво се надявате да получите от участниците в конкурса? Как това ще допринесе за развитието на етнографския музей?

Много искаме да има участници с интересни идеи и предложения. Очакваме съвременни и стилни решения, но съобразени с традиционния дух и същност на музея на открито, нова интерпретация на съществуващите детайли от интериора, успешна адаптация на наличните пространства и оригинални предложения за нови функции на хотела. Целта ни е да използваме максимално всички площи, да привличаме повече туристи, да впишем хотела в музейната структура и да го управляваме по най-добрия начин. Не залагаме на лукса, а на уюта и на възможността да пренасяме хората в миналото, без да ги лишаваме от удобства.

снимка: ЕМО „Етър“

Защо да участват проектантите в този конкурс?

Този конкурс е предизвикателство, което дава възможност на участниците да развихрят въображение и да приложат талант в съчетаване на традиционното с модерното без да нарушават духа на един обект от културно-историческото ни наследство, да предложат решения, използвайки в максимална степен съществуващите дадености и по този начин да популяризират качеството на своята работа. Конкурсът е състезание, в което проектантите ще получат оценка за свършеното от експерти, които се ползват с доверие и авторитет в своите области: архитектура, културно-историческо наследство, културен мениджмънт. Музеят е институция, която ежедневно допълва и обогатява своя историопис. Проектантите ще бъдат вписани завинаги в музейните анали.

Повече подробности за конкурса вижте ТУК
Интервюто е дадено за сайта Градът, автор е Радостина Попова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровци ще могат да прочетат 1 538 нови заглавия в Библиотеката

Published

on

Министерството на културата обяви списък с допуснатите и одобрени проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

Проектът е на обща стойност 25 000 лева и включва 1 538 нови заглавия. Над 40 % са изданията от български автори.

Общо 206 български издателства са намерили място в проектното предложение. Предвижда се закупуване на книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители.

Подбрани са художествена литература, художествени произведения за деца, хуманитаристика, справочна и друга научна литература.

„Средствата, отпускани от Министерство на културата, дават възможност своевременно да се закупят стойностни заглавия, съобразени изцяло с профила на библиотечния фонд и с информационните, културните и образователните нужди на потребителите на библиотеката“, смята директорът Савина Цонева.

*Снимки: РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Две специални отличия и три първи награди за МК „Весела“

Published

on

Пианистите от Музикален клуб „Весела“ спечелиха две специални отличия и три първи награди конкурс „Звукът на времето“.

На 3 и 4 юли изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново отвориха врати за провеждането на Седмия музикален конкурс.

В категория „Класическо пиано“, в конкуренцията на млади пианисти от музикалните училища в страната, успешното си участие осъществиха шест деца – лауреати на национални и международни конкурси, от Музикален клуб „Весела“.

Във втора възрастова група, 12- годишната Адриана Кънева спечели Първо място, а Полина Флориду на 11 години – Второ място. Двете момичета вече имат зад гърба си богат конкурсен опит. В програмите, с които те се представиха, специално място заеха творби от Шуберт, които те подготвиха за неотдавнашното си участие в едноименния конкурс, донесъл специална награда и признание за тях и преподавателката им Весела Пенева.

16- годишните Любомира Ангелова, Симона Тодорова, Александра Станева представиха в конкурсното си участие своите разнообразни по стил и характер програми. Те се класираха на Второ място в най-многобройната трета възрастова група.

Виктор Василев на 14 години спечели Първо място в трета възрастова група. С отличното си конкурсно представяне сред участниците между 13-16 години, именно Виктор стана носител на Купата за постигнат най-висок бал от точки.

В годината на Лудвиг ван Бетовен, по случай 250-годишнината от рождението на композитора и според регламента, почти всички участници в конкурса бяха включили в програмата си негови творби.

Журито, съставено от известни музиканти и педагози, под председателството на проф. Борислава Танева, присъди наградата „Бетовен“ на Виктор Василев за изпълнението му на „Контраданс“ в До мажор от великия немски композитор.

Наградите на Виктор от този конкурс са поредната висока оценка за него от страна на различни музикални специалисти и след отличните му представяния в Кипър и Москва.

В категорията „Музикални ансамбли“ с Първо място бе отличено клавирното дуо Симона Тодорова – Александра Станева, които се представиха с творби от Бах до нашия съвременник – композитора Николай Стойков.

Дуото е носител на най-високите отличия от конкурси в България, Македония, Франция, Русия и има концертно участие в Рим/ Италия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица