Новини, Общество|06.11.2017 10:35

Над 600 деца от страната се включиха в проявите на НМО – Габрово

Ученици от СОУ „Емилиян Станев” – В. Търново с кавалериите на НМО – Мъдър, Благонравен, Прилежен. На първия ред – Неприлежните

През Есенната ваканция над 600 деца, от цялата страна, се включиха в инициативите на Националния музей на образованието, които се провеждат под наслов „Техният ден – времена, събития и личности”.

Учителят по История и Български език и литература в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Раднево, Митко Костадинов в ролята на даскал Неофит

Този ноември те са посветени на 95 години от първото честване Деня на народните будители и на всички ученици музеят предлага новия си филм за зараждането, развитието и превръщането на Първи ноември в общонароден и официален за България празник.

Ученици от Горна Оряховица за пръв път разглеждат музея

По желание на посетителите се прожектират тематични видеофилми, изработени от НМО. 70 деца от ОУ „Васил Априлов” – Варна, избраха филма за Благодетеля „Ние живеем за нашите потомци”, посетиха гроба на Априлов и споделиха, че на входа на тяхното училище има барелеф на патрона. За талантливите и изявени деца от варненското училище е учредена Априловска награда.

Наблюдателност, бързина и съобразителност показват децата при подреждане на музейните пъзели

Ученици от Раднево, Троян, Горна Оряховица, В. Търново, Стара Загора, София гледаха късометражните филми „Д-р Петър Берон”, „Неофит Рилски”, „Просветни традиции и модерни времена”.

Любка Тинчеваот НМО показва на децата от Есенната занималня в ИМКА- Габрово на какви плочи са писали техните връстници преди около 180 години

Някои деца предпочетоха играта с тематични пъзели с образи на народни будители, други – ролеви игри в двете възстановки на музея – на Килийно и Взаимно училище.

”На колене” в Килийното училище

За техните учители и придружаващи ги родители НМО предложи изложбата, посветена на Пенка Касабова – първата българска с висше образование по специалността Предучилищно възпитание, оставила значителна следа в историята на българската педагогика. Музеят е подготвил и специална тематична витрина за Никола Живков във връзка със 135 години предучилищно образование в България.

Ученици от начално училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Троян

В Месеца, под наслов „Техният ден – времена, събития и личности”, се включи и Есенната занималня, организирана от ИМКА – Габрово, която избра урок в Школото на даскал Неофит. Децата анимираха с интерес „наказанията” и „похвалите” в килийното училище и се представиха блестящо в „Изпитанието”.

Наказанието „Магаре” в Килийното училище забавлява децата

Основно училище „Неофит Рилски” – Габрово, посети НМО в деня на 90-та си годишнина, за да връчи 40 награди на най-добрите и най-талантливи ученици, издигнали авторитета на училището.

VI а клас на ОУ „Неофит Рилски” – Габрово. Вдясно, долу директорът Мая Колева

„Дойдохме в Националния музей на образованието, защото е единствен в България, един от символите на просветата, храм на знанието. На колегите им прилича да са точно в този храм на Първи ноември – каза Мая Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски”. – Днес будители са съвременните учители, от които зависи бъдещето на нацията. Тази година отбелязваме 90 години от създаването на нашето училище и решихме, че музеят е най-подходящото място за празник.”

Анатолий Антов – учителят, който винаги ще бъде в музея на Първи ноември

За Анатолий Антов, учител по История и География, това е мястото, на което е бил всяка година на 1 ноември: „Всяка година на тази дата водя тук учениците, на които съм класен ръководител. Това е свято място, пред което аз се прекланям и възхищавам! Днес в музея е VI а, другата година ще е VII а и пак ще дойдем.”

Освен организирани прояви през Есенната ваканция музеят беше посетен от десетки семейства от различни градове в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар