Свържи се с нас

Новини

Белгийски специалисти посетиха Дневния център

Published

on

В седмицата от 23 до 27 октомври в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово се проведе Вторият етап на обучителния модул “Принципи на ерготерапията при работа с хора с увреждания“. Специалистите от Дневния център и техните белгийски колеги работиха, обменяха информация и обсъждаха различни случаи.

По време на първия етап на проекта шест специалисти от Габрово се обучаваха за една седмица в Брюксел и Аалст, Белгия, а от 23 до 27 октомври – преподавателите от Университета в Брюксел, специалност Ерготерапия Jeroen Vos, Rik Lambrechts, Katrien T’Sas и Isabelle Libens, работещи в училище за хора със специални потребности „Хоризонт“ IBSO De Horizon, посетиха Дневния център, за да споделят опит и да наблюдават работещите специалисти от Дневния център в различни ателиета и дейности.

Специалистите от Университета в Брюксел останаха приятно изненадани и не пропуснаха да отбележат положителните неща, случващи при работата с пълнолетните лица с увреждания в Дневния център в Габрово.

„Определянето на целите и следването им – в краткосрочен и дългосрочен план, потвърждава правилността на пътя, който специалистите в Дневния център следват. Те работят с много ентусиазъм, чувство и себеотдаване на каузата, да бъдат в помощ и подкрепа на хората с увреждания. Положителните резултати са видими и прави впечатление приятелската и семейна атмосфера, която всички заедно постигат“, споделиха белгийските преподаватели.

В средата на миналата седмица в Ритуалната зала на Община Габрово се проведе семинар, на тема „Принципи на Ерготерапията и клинична обосновка. Аутизъм, практически насоки за работа с лица с аутизъм. Комуникационни средства“.

На него белгийските преподаватели представиха презентации по темите. Присъстваха много специалисти от останалите социални услуги в града, целият екип на ДЦПЛУ, както и колеги от Русе и Дряново.

На 27 октомври се състоя заключителната среща на специалистите от двете страни, на която почетният консул на България в Източна Фландрия и почетен гражданин на Габрово Вили Ван Импе връчи специални сертификати на българските специалисти, преминали през обучението.

„Всички работим заедно и именно в това е тайната на успеха. От обмена, който се осъществи по време на двата етапа на проекта, единодушно можем да заключим че нивото на работа, професионализма и капацитета на нашите специалисти е на много високо ниво, равностойно на това на белгийските колеги. Най-важното е човек да открие своето призвание и след това да му се отдаде, разкривайки по този начин възможностите си“, споделят от Дневния център.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Задържаха под стража 34-годишна за жестокия побой над момиче на Нова година

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районният съд задържа под стража 34-годишна жена, с инициали М.Н., която е привлечена в качеството ѝ на обвиняема.

Обвинението е за това, че на 31 декември, в Габрово, около 11.00 часа, в къща в резултат на нанесен побой, причинила средна телесна повреда на 21-годишно момиче, с инициали К.М., изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по чл.129 ал.1 от НК.

От данните по делото е установено, че престъплението е извършено на битова основа, поради влошени взаимоотношения между обвиняемата и пострадалата.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отличие за Надежда Желева, ръководител на Окръжната прокуратура

Отличие от Главния прокурор на Република България Иван Гешев за прокурор Надежда Желева – и.ф.административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово.

Published

on

Прокурор Надежда Желева – и.ф.административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, бе поощрена от Главния прокурор на Република България с отличие – плакет „Прокуратура на Република България“ и грамота.

Отличието е за постигнати отлични резултати в организацията на работа на Окръжна прокуратура – Габрово и за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения по възложените преписки и дела.

Отличието е по предложение на г-жа Таня Недкова – административен ръководител, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Прокурор Желева е завършила Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е с над 25 години магистратски стаж. Професионалната ѝ кариера започва на длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Габрово.

Тя е заемала и длъжностите „прокурор“ и „заместник административен ръководител“ на Районна прокуратура – Габрово, след което „прокурор“ и „заместник окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Габрово.

От 18.03.2015 г. до 18.03.2020 г. прокурор Желева е административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, след което и до настоящия момент изпълнява функциите на административен ръководител на Габровска окръжна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

В ход е акция за скорост в цялата страна

Published

on

В ход е нова специализирана полицейска операция, с акцент върху контрола на скоростните режими. Това обяви на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

След анализ на основните причини за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината до този момент се установи, че несъобразената скорост и то в малките населени места, пътищата I, II, III клас и междуселищните шосета е сред водещите.

Ето защо бе преценено да се направи операция с акцент спазване на скоростните режими, заяви Крушарски. Проверките на пътните полицаи ще продължат до сряда, включително. Екипите ще бъдат разположени основно на първокласните пътища и тези от II и III клас.

По време на последната специализирана полицейска операция, която се проведе от 15 до 20 януари, са проверени 37 443 моторни превозни средства и 44303 души (водачи и пътници). От екипите са установени 22 725 нарушения на скоростните режими и 17 754 други нарушения, сред които 1 369 за неизползване на обезопасителни системи, 142 за управление на МПС след употреба на алкохол, 53 за управление след употреба на наркотични вещества.

Санкционирани са и 934 пешеходци за пресичане на необозначени места, както и 65 водачи за отнемане на предимство на пешеходец.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица