Показват „Дързостта да бъдеш пръв” в Берлин

На снимката: Емил Михов и Милен Василев

Документалният филм, за българския индустриалец и дарител Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв”, ще бъде представен в Деня на народните будители – 1 ноември, в Българския културен център в Берлин.

Поканата към създателите на 27-минутната лента дойде след изключителния интерес към филма в родния град на Хаджиберов – Габрово, и медийния интерес към новаторския подход на творческия екип – Емил Михов (режисьор), Милен Василев (автор на идеята и музиката) и Красимира Христова (сценарист).

Премиерата, състояла се точно преди година в Габрово, впечатли с внушителното присъствие на млади хора и събра няколко поколения наследници на индустриалеца.

Половин година след това филмът беше обявен за „Събитие на Габрово в областта на културата”.
Иван Хаджиберов (1858 – 1934) създава първата в България фабрика за производство на фини вълнени платове и първата водноелектрическа централа за индустриални нужди, изградена изцяло с български капитали.

Историята му определя най-високото място в почетната йерархия – „Патриарх на българската индустрия”, но екипът на филма не тръгва по стъпалата на възхода, а дръзва да разкрие човека, оставил ни смелото и вдъхновяващо изречение „Никой не ми каза, че това не може да стане и аз го направих”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар