Новини, Политика|23.10.2017 11:43

Областният откри събитията за председателството и членството ни в ЕС

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител Невена Петкова откри в Севлиево първото от поредицата комуникационни събития, във връзка с отбелязването на Десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

снимка: Областна администрация – Габрово

На срещата присъстваха народният представител Иглика Иванова, двамата зам.областни управители, заместник – кметове, началникът на РУО – Габрово, представители на Училищно настоятелство – Севлиево, на неправителствени организации, ученици.

„Целта на информационната кампания е да представи приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Публичността и широката информираност са основа за успешното ни развитие като страна член на Европейския съюз”, каза при откриването на форума областният управител и представи ключовите послания в програмата на България и основните тематични измерения, върху които ще бъде фокусирано председателството на страната ни.

„Това е възможност да покажем страната, която обичаме – една Проевропейска България, имаща своя цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа, интегриран член нужен за бъдещото развитие на Европа.“ – заяви Невена Петкова и допълни, че водещият принцип на работа по време на нашето Председателство ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите – членки, ще насърчава партньорствата и ще бъде отворено към гражданите.

Областният управител сподели още, че в период, когато Европейският съюз е изправен пред множество предизвикателства и възможност, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят и младите хора.

„Председателството е отговорност на цялото общество и всички можем да допринесем за успеха му и за представянето на България по начина, по който страната ни заслужава. Девизът му е „Съединението прави силата“ и е отражение на историята на страната ни и държавността, а същевременно и на идеята за обединена и солидарна Европа.“ – допълни още по време на презентацията си Невена Петкова.

По време на срещата участниците в нея имаха възможност да разговарят с евродепутата Андрей Новаков, който представи различни аспекти от работата си в Европарламента. Говори за възможностите за младите хора и отговаря на различни въпроси свързани с Евросъюза.

снимка: Областна администрация – Габрово

В края на информационната среща областният управител Невена Петкова откри изложба с фотографии на тема „Нещо българско и родно…в ЕС“. Изложбата е от проведен конкурс в рамките на инициативата за популяризиране на БГ Председателството.

В десет табла са подбрани снимки, които представят България по различен начин. Прави впечатление, че онова „нещо“, което най-много напомня на хората, които са извън родината ни за нея са българските народни танци, защото получените такива снимки са преобладаващи.

„Хорото е символ на цялост и на обединението ни навсякъде по света“, сподели областният управител Невена Петкова и допълни, че за конкурса са участвали снимки от Испания, Италия, Румъния, Литва, Германия, Австрия, Белгия, Великобритания, както и в изложбата е включена една провокация, която показва, че България не е само в рамките на ЕС, а стига и до …Антарктида.

снимка: Областна администрация – Габрово

Символична награда беше връчена на Георги Анадолов, който изпрати снимка с дълбока символика – в сърцето на Лондон красотата на българските народни танци. Анадолов е организатор на Събор „Древно наследство“, който представя и популяризира богатството на българските традиции и фолклор в британската столица.

снимка: Областна администрация – Габрово

Изложбата предстои да бъде представена днес (23 октомври) в Дряново от 16:00 часа в Ритуалната зала на общинската администрация. Това е и началният час на информационното събитие там. За Община Трявна събитието ще се състои на 25 октомври отново от 16:00 часа в заседателната зала.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар