Свържи се с нас

Новини

Общината подмени „в движение“ проекта за Източната градска улица

Published

on

Визуализация на Източната градска улица. Снимка: Община Габрово

Без да уведоми хората Община Габрово скандално е подменила „в движение“ първоначалния проект за изграждане на новата Източна градска улица. Това твърдят жители на два централни габровски квартала, изпаднали в недоумение.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Мотивите на гражданите се базират на факта, че вместо да бъде изградена връзка за автомобили между ул.“Топлик“ с ул.“Марин Дринов“, каквото се е предвиждаше първоначално по проекта (виж визуализация по-горе), ще бъдат направени стълби за пешеходци.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на хората, когато Община Габрово е организирала представяне на проекта за Източната градска улица, местната общност от квартала е взела участие в срещата, но тогава автомобилната връзка е фигурирала в предложението, което много се харесало.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданите стигнаха и по-далеч в изказванията си. Те упрекнаха кмета, припомняйки че съответното кръстовище на ул.“Топлик“ с ул.“Марин Дринов“ дори е фигурирало в предизборната кампания и обещанията на Таня Христова, което всички очаквали да видят, а именно проходима улица за моторни превозни средства, която да облекчи трафика в центъра на Габрово. Нещо, което на практика сякаш вече няма как да се случи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Жителите на двата засегнати централни квартала са категорични, че заради една обходна улица се прекъсват четири други, нещо което по думите го има само в България. „Правиш улица, за да облекчиш уж движението, а в резултат от нея прекъсваш 4 други улици и натоварваш движението на цял квартал, плюс училище“, негодуват хората.

На техни въпроси, адресирани до Община Габрово и свързани с несъответствието между първоначално планираното и реализираното в действителност, от администрацията на кмета отговаряли, че нищо не било предвидено. „Излизат със стария градоустройствен план от 1973 г., при който плановете са били за правеното на пешеходна алея към вече бившия Младежки дом.“

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Проектът е буквално в движение подменен. Според наша вътрешна информация от Общината, след инициирането на подписката ни, са били предприети мерки. Свикана е комисия, без знанието на гражданите, която е решила да затворят улицата, защото това е много лесен начин да се спестят средства от направата на целия проект.

Почват да „вадят от 100 кладенеца вода“, от сорта че улицата е 5 клас, а новостроящата е 3 клас и не можело да има кръстовище между две такива улици. Наклонът бил прекалено голям, нещо което според експерти може да се редуцира. И ред други безумия защо не може да стане. В крайна сметка по-лесно е да отлееш 10 стъпала и да отрежеш цял квартал от важна комуникация.

За всички е ясно, че ако тази улица е свързана с „Топлик“ и тя работи, ще се облекчи изключително трафика, както в центъра на Габрово, така и в самия квартал. Целият трафик от стотиците коли, които сутрин минават от центъра на града, през моста Игото, ул.“Шипка“, тръгват по ул.“Йоан Предтеча“ или ул.“Орлово гнездо“, на родители които си карат децата до училище Ран Босилек, ще бъде облекчен.

Колите сега едвам се разминават. Стават задръствания. А за достъп на пожарна или линейка, особено зимата, не ми се мисли как ще се осъществява. Всички хора, видели първоначалния проект, се зарадваха, че улицата ще бъде разширена. Тунелът ще стане функционален и движението в целия квартал ще се изведе по много бърз и удобен начин за всички.

Но за съжаление това няма да стане. Всичко вече се бетонира. Улиците се затвориха. И тази Източна градска улица става от „Гунен кладенец“ до полицията. От никъде до никъде“, заяви жител на квартала.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Хората са на мнение, че с подмяната на проекта „в движение“ се  цели да бъдат отклонени част от средствата, отпуснати за случването му за първоначалния му вид, защото по думите им, „за да се направи една улица са необходими доста пари, а да се отлеят 10 стъпала – значително по-малко“.

Според гражданите събраната от тях подписка, в подкрепа на случването на първоначалния вид на проекта, няма да трогне Община Габрово.

„Защо по всичките снимки в медиите и по всичките предизборни  брошурки, улицата беше показана на хората?“, запита гражданин, които определи действията на Общината като измама.

В случай, че Община Габрово не вземе под внимание исканията на жителите на двата квартала, хората са склонни да изразят позицията си чрез протести и затваряне на улици.

Въпросът е изпратен и до Омбудсмана Мая Манолова, отговорила, че подадената до нея информация звучи логично в полза на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Как да преобразим балкона в оазис?

Published

on

Терасата е може да бъде най-вълшебното място в един дом, а в същото време и най-подценяваното. Много от нас изобщо не я разглеждат като част от жилището, а я използват само за сушене на прането, като склад за ненужни вещи или „гараж“ за колелото.

Всъщност, това е място, където винаги може да се насладите на свежия въздух и слънчевите лъчи с чаша ароматно кафе в ръка, без да напускате дома си. Място за романтична вечеря на свещи, кътче за почивка с книга в ръка или градина-оазис, която ви приканва да откраднете минути за себе си с глътка домашна лимонада или защо не да споделите коктейл с любим приятел. За целта обаче тя трябва да е приятно и уютно обзаведена.

Ситуацията, пред която света се изправи през 2020 г., ни накара да променим начина си на живот и да прекараме най-красивия сезон – пролетта затворени в домовете си. Това ни припомни колко силна е нуждата да бъдем навън и да вдишаме кислород извън четирите стени. Пандемията провокира много хора да развихрят въображението си и да преобразят своите малки балкони в истински райски кътчета, където да се радват на външния свят.

Изпращайки летните жеги, навлизаме в един от най-подходящите сезони за приятни мигове на балкона – есента. С помощта на добра идея, малко изобретателност и повече упорита работа, може да превърнете балкона в любимо място за разпускане и забавление и то със съвсем бюджетни решения. Не са ви нужни скъпи мебели или пък основен ремонт, доверете се на изобретателността си. Преобразяването се дели на два етапа – ремонтна дейност и декориране.

Ремонтирането може и да не е належащо, ако имате здрава настилка и по-важното – безпроблемно отводняване. Ако нямате този късмет обаче, добре е да коригирате малките недостатъци, за да се наслаждавате след това безпроблемно на резултата – заслужава си. Полезни инструкции ще намерите тук. Разбира се, би било добре да освежите стените или парапетите с нова боя. Всичко това не е задължително неприятна част. Бъдете креативни и го превърнете в приятно изживяване – извикайте приятел да ви помогне с плочките, въвлечете децата в боядисването. Ще се изненадате колко весело може да прекарате това време, когато е споделено с любими хора.

И най-важната част от този етап – безопасността. За да не превърнете забавата „от играчка в плачка“, погрижете се всички участници да бъдат оборудвани с ръкавици, предпазни очила и маски при къртенето, наколенки при смяната на плочките, а защо не и с работен гащеризон, за да запазите дрехите си. Всички това може да намерите на достъпни цени в новооткрития магазин за работно облекло, предпазна екипировка и аксесоари “Mazalat”.

После идва ред и на втория етап. Декорирането на терасата може да се окаже предизвикателство, но след като веднъж намерите подходящия дизайн, всички вкъщи ще я заобичат. А най-хубавото е, че може да избирате сред най-различни възможности за обзавеждане, всяко от които ще придаде съвсем различен вид на терасата ви. Ето някои идеи:

Използвайте палети, за да си направите мебели. Нужни са ви само няколко възглавници и малко въображение.

Лампичките отдавна не са само за Коледа. Светлините предават романтичен и приказен вид на помещението. Може да намерите широко разнообрази на пазара – с батерии или соларно зареждане, на изненадващо ниски цени.

Килимчетата и пътеките не са само за вкъщи. Нещо повече – именно те ще предадат това усещане за уют, което ви е нужно за вълшебно прекарано време.

Цветя и растения в саксии – нашият начин да вкараме природата вкъщи. Е, всеки има нужда да се порадва на зеленина, все пак е заложено в човешката ни природа.

И не на последно място – възглавнички, възглавнички и пак възглавнички!

Дайте воля на своето въображение. Впрегнете семейството си или приятели в процеса на трансформация. И нека тези редове ви послужат като вдъхновение и съвсем скоро да имате кътче от рая там, където най-малко сте очаквали – на терасата ви.

Зареди още

Новини

Национално състезание по Текбол в Габрово

Published

on

Тази събота, 19 септември, от 09.30 часа на пл. „Възраждане“, за първи път в Габрово ще се проведе първенство по един нов атрактивен спорт – Текбол Габрово оупън.

Участие ще вземат клубове от Габрово, Асеновград, Бургас, Хасково, Димитровград, Пловдив и София.

Въпреки, че най-ранните свидетелства за игра, наподобяваща футбол, датират от 200 г. пр. н.е., най-популярната спортна игра в света не спира да еволюира.

От футбол в зала и плажен футбол до по-екстравагантни форми, в комбинация с други спортове, като футголф и футволей, различни видове на спортната игра никнат като гъби през последните години.

Едно от най-новите течения се нарича Текбол. Спортът, създаден в Унгария, започва да става все по-популярен, като в последно време придобива слава и в една от най-футболните страни в света – Бразилия.

Играта прилича на тенис на маса, но с футболна топка. Самата маса пък е извита, а не с права форма. Играта се практикува от един състезател в отбор или по двойки.

Правилата изискват играчите да овладеят топката с едно докосване, след което да я прехвърлят в отсрещното поле.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица