Свържи се с нас

Новини

Общината подмени „в движение“ проекта за Източната градска улица

Published

on

Визуализация на Източната градска улица. Снимка: Община Габрово

Без да уведоми хората Община Габрово скандално е подменила „в движение“ първоначалния проект за изграждане на новата Източна градска улица. Това твърдят жители на два централни габровски квартала, изпаднали в недоумение.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Мотивите на гражданите се базират на факта, че вместо да бъде изградена връзка за автомобили между ул.“Топлик“ с ул.“Марин Дринов“, каквото се е предвиждаше първоначално по проекта (виж визуализация по-горе), ще бъдат направени стълби за пешеходци.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на хората, когато Община Габрово е организирала представяне на проекта за Източната градска улица, местната общност от квартала е взела участие в срещата, но тогава автомобилната връзка е фигурирала в предложението, което много се харесало.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданите стигнаха и по-далеч в изказванията си. Те упрекнаха кмета, припомняйки че съответното кръстовище на ул.“Топлик“ с ул.“Марин Дринов“ дори е фигурирало в предизборната кампания и обещанията на Таня Христова, което всички очаквали да видят, а именно проходима улица за моторни превозни средства, която да облекчи трафика в центъра на Габрово. Нещо, което на практика сякаш вече няма как да се случи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Жителите на двата засегнати централни квартала са категорични, че заради една обходна улица се прекъсват четири други, нещо което по думите го има само в България. „Правиш улица, за да облекчиш уж движението, а в резултат от нея прекъсваш 4 други улици и натоварваш движението на цял квартал, плюс училище“, негодуват хората.

На техни въпроси, адресирани до Община Габрово и свързани с несъответствието между първоначално планираното и реализираното в действителност, от администрацията на кмета отговаряли, че нищо не било предвидено. „Излизат със стария градоустройствен план от 1973 г., при който плановете са били за правеното на пешеходна алея към вече бившия Младежки дом.“

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Проектът е буквално в движение подменен. Според наша вътрешна информация от Общината, след инициирането на подписката ни, са били предприети мерки. Свикана е комисия, без знанието на гражданите, която е решила да затворят улицата, защото това е много лесен начин да се спестят средства от направата на целия проект.

Почват да „вадят от 100 кладенеца вода“, от сорта че улицата е 5 клас, а новостроящата е 3 клас и не можело да има кръстовище между две такива улици. Наклонът бил прекалено голям, нещо което според експерти може да се редуцира. И ред други безумия защо не може да стане. В крайна сметка по-лесно е да отлееш 10 стъпала и да отрежеш цял квартал от важна комуникация.

За всички е ясно, че ако тази улица е свързана с „Топлик“ и тя работи, ще се облекчи изключително трафика, както в центъра на Габрово, така и в самия квартал. Целият трафик от стотиците коли, които сутрин минават от центъра на града, през моста Игото, ул.“Шипка“, тръгват по ул.“Йоан Предтеча“ или ул.“Орлово гнездо“, на родители които си карат децата до училище Ран Босилек, ще бъде облекчен.

Колите сега едвам се разминават. Стават задръствания. А за достъп на пожарна или линейка, особено зимата, не ми се мисли как ще се осъществява. Всички хора, видели първоначалния проект, се зарадваха, че улицата ще бъде разширена. Тунелът ще стане функционален и движението в целия квартал ще се изведе по много бърз и удобен начин за всички.

Но за съжаление това няма да стане. Всичко вече се бетонира. Улиците се затвориха. И тази Източна градска улица става от „Гунен кладенец“ до полицията. От никъде до никъде“, заяви жител на квартала.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Хората са на мнение, че с подмяната на проекта „в движение“ се  цели да бъдат отклонени част от средствата, отпуснати за случването му за първоначалния му вид, защото по думите им, „за да се направи една улица са необходими доста пари, а да се отлеят 10 стъпала – значително по-малко“.

Според гражданите събраната от тях подписка, в подкрепа на случването на първоначалния вид на проекта, няма да трогне Община Габрово.

„Защо по всичките снимки в медиите и по всичките предизборни  брошурки, улицата беше показана на хората?“, запита гражданин, които определи действията на Общината като измама.

В случай, че Община Габрово не вземе под внимание исканията на жителите на двата квартала, хората са склонни да изразят позицията си чрез протести и затваряне на улици.

Въпросът е изпратен и до Омбудсмана Мая Манолова, отговорила, че подадената до нея информация звучи логично в полза на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

 1. asjdhasdjkh

  23.10.2017 at 8:35

  В цял свят (в белите държави) центъра се прави пешеходен, само тук искат достъп с автомобили навсякъде

  • Някой

   23.10.2017 at 13:21

   Баси и централната част. Това е над пазара, каква централна част, какви пешеходни зони. Това винаги си е било улица, от там децата ходят на училище. Ама какво значение имат децата, да се научат да летят и така да стигат до 1-во.
   Простотията край и граници няма.

 2. Цветелина Чилова

  23.10.2017 at 8:45

  Браво на Общината, това е защото на кмета не се е налагало сутрин да се опитва да се размине със стотиците коли на загрижени родители каращи децата си в Ран Босилек, а за зимата да не говорим-мисия невъзможна. Имам конструктивно предложение:ДА БЪДЕ ЗАКРИТО УЧИЛИЩЕТО/тъкмо ще се облекчи бюджета/!!!

 3. Браво на Общината! Ще отчетем, че сме направили улица, голяма работа , че междувременно сме развалили други! Каним г-жа Таня Христова и автора на „прекрасния“ проект да дойде и да поживее на улица „Марин Дринов“. Да се опитата да си вкарат вкъщи нов хладилник по предвидения тротоар, широк само 1 метър или да минат по него с детска или инвалидна количка… Да погазят в калта или по разсипания паваж по ул. „Еким Цанков“… Да се опитат да си изпратят децата на училище… Като ще крадете, крадете, но поне с останалите пари направете нещо удобно за хората!

 4. Мечковица

  23.10.2017 at 21:31

  Какъв център е там?.Това е трета глуха и циганския баир.Затваряйте туй село

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Днес е срещата с партньорите на „синята зона“ в Габрово

Published

on

Днес, 21 февруари, от 15.00 часа в сградата общинската администрация ще се проведе срещата между ръководството на Община Габрово и заинтересованите, които имат желание да участват и партнират в продажба на електронни талони за кратковременен престой в зоните за платено паркиране.

Партньори могат да бъдат търговски обекти, попадащи в близост до зоните. Община Габрово ще осигури устройствата за продажба на талоните, както и комисионна за всеки продаден талон.

Задължение на всеки партньор ще бъде да осигури интернет свързаност на устройството и да постави на видимо за посетителите място обозначение, че е обект за продажба на електронни талони.

Всички представители на търговски обекти, желаещи да станат партньори на Общината в продажбата на електронни талони, могат да получат допълнителна информация и да се заявят желание за участие в срещата на тел.: 0896 640 556 или на електронен адрес parking@gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци възнегодуваха срещу винетките

Published

on

Жители на отдалечения от центъра на Габрово квартал „Войново“ възнегодуваха срещу винетките, които за поредна година ще трябва да си купят, за да се придвижват до центъра на града или до други квартали, използвайки за по-напряко околовръстния път или строящия се в момента Обход.

Търпението на местните вече е изчерпано и хората от квартала имат проблем, сходен с този на софийските Панчарево, Нови Искър и Банкя, протестирали наскоро с искане винетните такси за тях при предвижване до София да отпаднат.

Хората, също като столичани, настояват да имат възможността да пътуват в рамките на населеното си място без винетка, тъй като са граждани на Габрово, плащат си данъците в Община Габрово и гласуват при избора на кмет и общински съветници в града.

Най-засегнати от проблема са живеещите в намиращите се в покрайнините на града квартали „Войново“, „Велчевци“, „Славовци“, „Гачевци“, „Дядо Дянко“, „Лисец“ и др., които не могат да ползват без винетка Обхода или околовръстното, за да пътуват много по-напряко от един квартал до друг, а трябва да минават през центъра, което оскъпява пътуването им.

„Софийските квартали няма да плащат винетка. Ами габровските?“ Това попита Светлозар Стефанов от Габрово, изпратил свой сигнал до представители на държавни и общински институции, и медии, във връзка с последните събития, свързани с несправедливото изискване да се заплащат винетки от хора, живеещи в крайните квартали на столицата и големите градове.

„Както за хората от „Нови Искър“ и „Бистрица“, така и за нас, като жители на кварталите „Войново“, „Велчевци“, „Славовци“, „Гачевци“, „Дядо Дянко“, Лисец“ и други в Габрово, това е абсурдно. От публикациите в медиите стана ясно, че дори самият министър-председател Бойко Борисов смята за абсурдно да се глобяват хората за това, че пътуват в рамките на населеното си място без винетка“, коментира Светлозар Стефанов.

Оказва се, че габровци са алармирали компетентните органи и власти още в средата на миналата година за казуса. В писмото си до общински, държавни институции и медии Стефанов е приложил и кореспонденцията си по този проблем.

Според отговорите на държавните институции на неговото писмо, което прилага до медиите, в този абсурд няма никакъв проблем или е извън техните правомощия да го решат.

„Питам се дали хората трябва да излязат на улицата, да блокират пътища и да режат камери, за да се промени нормативната уредба. Призовавам Община Габрово, по примера на столичния кмет Йорданка Фандъкова, да поеме отговорност и да защити жителите си, а АПИ да прекрати практиката да глобява шофьорите, които ползват околовръстните пътища на Габрово и подходите към тях, спазвайки указанията на министър-председателя на Република България“, пише в писмото си Светлозар Стефанов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

НМО и НАГ разширяват сътрудничеството в музейно-педагогическата практика

Published

on

От 11 до 19 февруари ученици от петте паралелки XII клас на Национална Априловска гимназия проведоха уроци в Националния музей на образованието на тема „Просвета и култура през Възраждането“.

снимка: НМО – Габрово

Съвместната работа на музея и гимназията е част от дейностите на Национален център „Музейно училище“ към НМО. Учениците имаха възможност да се докоснат до движими културни ценности, съхранявани в музея. В музейните възстановки се запознаха с методите на килийното и светско образование.

снимка: НМО – Габрово

Освен богатството на фонда и постоянната експозиция в музейно-педагогическите урочни форми бяха включени изложбите „Учебниците на габровското училище – основа на новобългарското образование“ и „Българското училище – образование и възпитание чрез правила“, както и късометражния филм, посветен на Културата през периода на Възраждането.

снимка: НМО – Габрово

Уроците в музея „изваждат“ учениците от обичайната среда, поставят ги в ново, културно-историческо пространство, което им създава интерес, мотивира ги да участват активно в образователния процес.

снимка: НМО – Габрово

Дванадесетокласниците се запознават с артефакти и събития от българската история, които не са включени в задължителното учебно съдържание. Това провокира учениците да задават въпроси, да изказват мнения, да се оформя дискусия, да се изгражда критично историческо мислене.

снимка: НМО – Габрово

Според музейните специалисти и педагозите активността на учениците, тяхното желание и вдъхновение показват необходимостта от уроци в нова образователна среда, каквито са местата с културно-историческа памет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица