Новини, Политика|11.10.2017 16:59

Орфей Миндов поиска въвеждането на „защитени професии“

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител Невена Петкова и нейният заместник, с ресор социални дейности, култура, младежки дейности, Мария Пенева посетиха Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна по покана на директора Орфей Миндов.

По време на срещата Миндов разказа за историята на училището и за специалностите, които изучават учениците там. Той открои като тревожен факта, че за традиционни специалности като иконопис например през настоящата година не е имало желаещи.

Коментирана беше необходимостта от въвеждането на т.нар. защитени професии, защото само това е начинът те наистина да оцелеят във времето.

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният и заместник – областният управител посетиха различни часове и имаха възможност да наблюдава как работят учениците.

Директорът на гимназията сподели и предизвикателствата, с които трябва да се справя, както и представи свои идейни проекти.

Един от тях включва изнесен магазин, където всеки, който има желание да може да посети и да си закупи от изработените от учениците изделия.

Невена Петкова пое ангажимент да проучи възможността за реализирането на този проект. Тя е категорична, че трябва да се намери начин за изграждане и на спортна площадка за учениците, които към момента нямат никакви подходящи условия за провеждане на учебните часове по физическо възпитание.

„Не случайно се инвестират толкова средства в образователна инфраструктура, за да може децата да имат подходящи условия, както за учене, така за спорт и отдих.“ – заяви областният управител и обеща да съдейства в рамките на своите правомощия.

снимка: Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар