Новини, Общество|28.09.2017 14:35

Наши специалисти седнаха в инвалидни колички в Брюксел

Група от пет специалисти от Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” – Габрово, работещи в образователната и социалната сфера, седнаха в инвалидни колички в Брюксел, за да се поставят на мястото на хората с увреждания. Целта бе да разберат по-добре техните нужди и предизвикателствата, пред които са изпрани хората в затруднено положение.

Обучението им в белгийската столица стана възможно благодарение на проекта „Принципи на ерготерапията”, подкрепен от Фондация „Хора в помощ на България: Аалст – Габрово”, чрез Клуб „Приятели на Белгия”, в лицето на Марияна Башева.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Резултатите от първата част на проекта, състоял се в периода от 18 до 22 септември в градовете Аалст и Брюксел, бяха представени пред журналисти в Дневния център за пълнолетни с увреждания в кв. Бичкиня.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Представиха ни основни принципи на ерготерапията и няколко модела на работа с пациент/клиент, работа с Мандала, тренинг с реални случаи от нашата практика. Най – полезно от обучението беше практическата част, в която имахме възможност да се поставим на мястото на лицето с увреждане и да се опитаме да направим дейности от ежедневния живот на човека. Да намерим начини за справяне в дадена ситуация и разбира се да усетим затрудненията – пазаруване, пренасяне на продукти, готвене, почистване, сервиране  в инвалидни колички. По този начин имахме възможност на един по–различен поглед като специалисти, да обмислим как да структурираме работата си с пациента/клиента, кое би било полезно“, сподели Искра Дойчинова, кинезитерапевт в Дневния център за пълнолетни с увреждания в кв. Бичкиня.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В проекта участват още Надежда Пунчева, логопед и специален педагог в Ресурсния център за подкрепа и приобщаващо образование, Галя Георгиева, психолог в Центъра за деца – аутисти „Келер“, Анелия Александрова, специален педагог и Галя Иванова, трудоперапевт в Дневния център за пълнолетни с увреждания.

„И тази година посетихме училище Хоризон (училище за деца с ментални увреждания). Влязохме в класни стаи с различни направления, сензорна зала и зала за рехабилитация. Резултатът от първата част на проекта е обмен на много добри практики, с полезни и ценни съвети, които да приложим в нашата работа“, разказа още Искра Дойчинова.

Теоретичното обучение на габровските специалисти се е провело в университетския колеж „Одесее“ (ODISEE). Според Надежда Пунчева нашите специалисти не са били само слушатели, а активни участници в обучителния процес, а Анелия Александрова е категорична, че такива проекти са много полезни.

Предстои втори етап на проекта „Принципи на ерготерапията”, който ще се случи в периода 23 – 27 октомври т.г., когато ще се проведе обучителен семинар в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Очаква се от Белгия да пристигнат двама преподаватели по ерготерапия и двама специалисти от училище Хоризон – психолог и трудотерапевт, информира Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

Програмата е в процес на обсъждане и уточнения. Планира се в един от дните да се организира семинар, на който да присъстват специалисти и студенти от Габрово и от други градове. Обсъжда се и евентуална среща на родители и специалисти.

„Надяваме се традициите в обученията да продължат, тъй като считаме за полезно обмяната на опит и с други държави, въпреки различията в социалните системи“, казаха в заключение участниците в пресконференцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар