Свържи се с нас

Новини

Наши специалисти седнаха в инвалидни колички в Брюксел

Published

on

Група от пет специалисти от Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения” – Габрово, работещи в образователната и социалната сфера, седнаха в инвалидни колички в Брюксел, за да се поставят на мястото на хората с увреждания. Целта бе да разберат по-добре техните нужди и предизвикателствата, пред които са изпрани хората в затруднено положение.

Обучението им в белгийската столица стана възможно благодарение на проекта „Принципи на ерготерапията”, подкрепен от Фондация „Хора в помощ на България: Аалст – Габрово”, чрез Клуб „Приятели на Белгия”, в лицето на Марияна Башева.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Резултатите от първата част на проекта, състоял се в периода от 18 до 22 септември в градовете Аалст и Брюксел, бяха представени пред журналисти в Дневния център за пълнолетни с увреждания в кв. Бичкиня.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Представиха ни основни принципи на ерготерапията и няколко модела на работа с пациент/клиент, работа с Мандала, тренинг с реални случаи от нашата практика. Най – полезно от обучението беше практическата част, в която имахме възможност да се поставим на мястото на лицето с увреждане и да се опитаме да направим дейности от ежедневния живот на човека. Да намерим начини за справяне в дадена ситуация и разбира се да усетим затрудненията – пазаруване, пренасяне на продукти, готвене, почистване, сервиране  в инвалидни колички. По този начин имахме възможност на един по–различен поглед като специалисти, да обмислим как да структурираме работата си с пациента/клиента, кое би било полезно“, сподели Искра Дойчинова, кинезитерапевт в Дневния център за пълнолетни с увреждания в кв. Бичкиня.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В проекта участват още Надежда Пунчева, логопед и специален педагог в Ресурсния център за подкрепа и приобщаващо образование, Галя Георгиева, психолог в Центъра за деца – аутисти „Келер“, Анелия Александрова, специален педагог и Галя Иванова, трудоперапевт в Дневния център за пълнолетни с увреждания.

„И тази година посетихме училище Хоризон (училище за деца с ментални увреждания). Влязохме в класни стаи с различни направления, сензорна зала и зала за рехабилитация. Резултатът от първата част на проекта е обмен на много добри практики, с полезни и ценни съвети, които да приложим в нашата работа“, разказа още Искра Дойчинова.

Теоретичното обучение на габровските специалисти се е провело в университетския колеж „Одесее“ (ODISEE). Според Надежда Пунчева нашите специалисти не са били само слушатели, а активни участници в обучителния процес, а Анелия Александрова е категорична, че такива проекти са много полезни.

Предстои втори етап на проекта „Принципи на ерготерапията”, който ще се случи в периода 23 – 27 октомври т.г., когато ще се проведе обучителен семинар в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Очаква се от Белгия да пристигнат двама преподаватели по ерготерапия и двама специалисти от училище Хоризон – психолог и трудотерапевт, информира Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“.

Програмата е в процес на обсъждане и уточнения. Планира се в един от дните да се организира семинар, на който да присъстват специалисти и студенти от Габрово и от други градове. Обсъжда се и евентуална среща на родители и специалисти.

„Надяваме се традициите в обученията да продължат, тъй като считаме за полезно обмяната на опит и с други държави, въпреки различията в социалните системи“, казаха в заключение участниците в пресконференцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Георги Йорданов отново е в съдийската комисия на БФС

Published

on

Бившият габровски футболен рефер Георги Йорданов, който в момента е съдийски наблюдател на УЕФА и БФС, отново намери място в съдийската комисия на футболната ни централа.

Това стана факт, след като начело на комисията застана Костадин Гергинов, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Той замени на поста Костадин Стоичков след решение на Изпълкома на БФС. За габровския специалист изминалите шест месеца бяха много успешни в личен план.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Само един заразен с КОВИД-19 през последните дни

Published

on

Един е новият регистриран случай на коронавирус за периода от 15 до 17 януари на територията на област Габрово. Това съобщиха днес, 18 януари, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

По данни на здравните власти заразеният е от община Габрово, има грипоподобни симптоми и в момента провежда домашно лечение.

Далият положителна проба за вирусната инфекция е имал едно контактно лице, на което е изготвено предписание за задължителна 10-дневна домашна изолация.

За периода от 15 до 17 януари в Габровска област няма починали лица, информираха още от РЗИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината набира предложения за публично – частни партньорства

Published

on

Като част от политиката си за постигане на устойчиво развитие на местната общност, Община Габрово се стреми към обединяване на частния и публичния ресурс при реализиране на проекти с добавена стойност, чрез идентифициране на различни форми на публично – частни партньорства.

Регламентирано в Закона за концесиите публично – частното партньорство в България позволява инициативата да изхожда от икономическите оператори (физически и юридически лица).

В тази връзка, Община Габрово отправя покана за предложения, по чл. 56 от Закона за концесиите, за реализиране на концесии за строителство, за услуги или за ползване на публична общинска собственост насочени към интегриран градски транспорт, спорт и спортна инфраструктура, градска среда и други.

Предложенията следва да съдържат описание на предмета и обекта на концесията, финансово-икономически анализ и обосновка.

Когато предложението касае концесия, включваща и възлагане на строителство, то трябва да е съпроводено и от инвестиционно предложение, което да съдържа прединвестиционно проучване или задание за изработване на инвестиционен/идеен проект, с което да определя прогнозните технически, функционални и икономически показатели на строителството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица