Новини, Общество|25.09.2017 13:58

Поставят безплатно силанти на зъбите на деца и в област Габрово

Снимката е илюстративна.

През месец септември в Габровска област стартира Национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на децата от 5 до 8 годишна възраст. Кампанията е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България

Какво представлява силанизирането?

Манипулацията представлява запечатване на фисурите(цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант/фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/.Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

При метода на силанизация зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите. Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

Защо да използваме защитни силанти?

Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат дупки и цепнатини(фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези дупки и цепнатини. Процедурата по поставането на силанти е кратка(около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител. Профилактичното покритие осигурява 100% здрава фисура и може да престои над 4 години, като осигурява пълноценно съзъбие. Поставянето на силанти ще продължи до края на месец ноември 2017 г. и е безплатно. Финансирането е осигурено от Министерство на здравеопазването.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма. За Габровска област те са 10. Регионален координатор е д-р Румяна Баева.

В Габрово по Програмата работят:
Д-р Никола Тотев
Д-р Теодосий Басарков
Д-р Велислава Попова-Генева
Д-р Ивайло Генев

В Плачковци по Програмата работи:
Д-р Звезделин Бъчваров

В Севлиево работят:
Д-р Евелина Попова
Д-р Ирена Йонкова.

В Трявна работи:
Д-р Галя Бъчварова

В Дряново работи:
Д-р Снежана Досева.

През миналата година в Габровска област са обхванати със силанизация 349 деца, като са силанизирани 1230 зъби. За първи път от стартирането на Програмата се извършват прегледи на децата с поставени силанти през 2013г., 2014г. и 2015 г., за да се направи оценка на ефективността от Програмата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар