Свържи се с нас

Новини

1500 кг чист био отпадък само за 10 дни

Published

on

снимка: Община Габрово

През изминалата седмица Община Габрово стартира инициатива, свързана с управлението на отпадъците, чиято цел е да се осигури незамърсена суровина за компостиране. За да се събира чист био отпадък, несмесен с рециклируеми отпадъци, на зеленчукови магазини в Габрово бяха раздадени индивидуални кафяви контейнери.

Съдовете са предназначени само за съответните търговски обекти. В тях могат да бъдат изхвърляни единствено биоразградими отпадъци – обелки и остатъци от плодове и зеленчуци, листа, костилки, черупки, утайка от кафе.

Към момента в инициативата се включиха 14 магазина, а при първото събиране на суровината бяха отчетени 520 кг чист био отпадък. Към момента, само 10 дни след старта на събирането, събраните количества са над 1500 кг. Очакванията са да бъде разширен обхвата на кампанията като се включат още търговски обекти и заведения за хранене.

Събираната от индивидуалните съдове суровина се транспортира до Регионалното депо за отпадъци, където се включва в процеса на компостиране. На площадката за компостиране биоразградимите отпадъци се смилат и пресяват, след което оформените купчини се обръщат и овлажняват.

Процесът на компостиране продължава няколко месеца, след което полученият компост е готов да бъде използван в градини и паркове.

снимка: Община Габрово

Една от причините за индивидуалните съдове за биоразградими отпадъци, предоставени на зеленчуковите магазини, е фактът, че често кафявите контейнери, разположени по улиците, са замърсени с отпадъци от пластмаса и хартия. Макар и в някои райони на Габрово да се наблюдава много високо ниво на разделно събиране на отпадъците, в други – смесването на отпадъка е факт, а това не позволява производството на качествен компост от биоразградими суровини.

В преходния период между лятото и есента изобилието от плодове и зеленчуци е голямо, а това неизменно води и до повишаване количеството на биоразградим отпадък. Два са начините той да бъде оползотворен правилно – като се изхвърли в кафявия контейнер или като се използва за домашно компостиране. В първия случай домакинствата лесно могат да отделят био отпадъците от всички останали, а мястото за тяхното изхвърляне е само едно – кафявия контейнер.

снимка: Община Габрово

Втората алтернатива е полезното и практично решение този тип отпадък да се използва за домашно компостиране. Компостирането в домашни условия е подходящо предимно за къщите с дворни места, къде лесно може да се обособи пространство за разполагане на компостер или организиране на компостна купчина. В зависимост от атмосферните условия и използвания материал, за узряване на компоста са нужни от 3 до 6 месеца. Компостът повишава почвеното плодородие, предпазва растенията от болести, задържа водата в почвата и я прави по-рохкава и лесна за обработка.

Отпадъци

ПОДХОДЯЩИ за компостиране

Отпадъци  

ЗАБРАНЕНИ за компостиране

Обелки от зеленчуци и плодове

Стайни и градински цветя

Прясно окосена трева

Изсушена трева и листа

Слама

Дървесни стърготини

Утайки от кафе

Черупки от яйца

Дървесна пепел

Остатъци от хляб и макаронени изделия

Торбички от чай

Салфетки

Негланцирана хартия

Естествени влакнести материали

Оборски тор

Месо, риба и кокали

Млечни продукти

Мазнини и масла

Сготвена храна

Изпражнения от домашни любимци

Остатъци от изгорели въглища

Остатъци от синтетични платове

Пластмасови отпадъци

Метални отпадъци

Гумени изделия

Гланцирана хартия

Заболели и инфектира

За да се получи качествен компост е необходимо “сухите”, богати на въглерод отпадъци (сено, клони, слама, дървесни стърготини и пепел, черупки и др.) и ”влажните”, богати на азот отпадъци (обелки, листа, трева, утайка от кафе, оборски тор и др.) да се смесят в съотношение 4:1. Тази пропорция не е задължителна, но при спазването й, процесите на гниене протичат по-бързо и се получава по-качествен компост.

Компостирането е най-простото и ефективно действие, което може да предприемем, за да намалим отпадъците и същевременно да подобрим състоянието на почвата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

РЕМО „Етър“ представи България на престижен форум в Словения

Published

on

Словенската столица Любляна се превърна в средище на идеи, иновации и вдъхновение. Там се проведе колоквиумът „Интерактивни изложби и дигитално куриране на нематериално културно наследство в музеите“, организиран от Регионалния център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа (София) и фондация „Форум за славянски култури“.

Събитието събра представители на музеи и културни институции от Сърбия, Словения, Хърватия, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, България и Република Северна Македония – хора, обединени от общата мисия да съхраняват духа на миналото чрез средствата на бъдещето. Модератор на събитието бе д-р Мирена Станева – експерт в Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

„Във времето на дигитална трансформация, нашата отговорност е не само да съхраняваме нематериалното културно наследство, но и да го превърнем в живо преживяване, достъпно, ангажиращо и свързано с общностите, които го създават. В този процес музеите надскачат традиционната си роля и от пазители на артефакти се превръщат в пространства за диалог и социализация, където нематериалното културно наследство може да бъде разказано и съприживяно.“, коментира д-р Ирена Тодорова – изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, която заедно с д- р Андрея Рихтер, директор на Фондация фондация „Форум за славянски култури“, откри събитието.

Сред впечатляващите презентации бе тази на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, подготвена от директора проф. д-р Светла Димитрова и Тихомир Църов, главен експерт „Връзки с обществеността“, който я представи пред международната аудитория.

Презентацията предизвика жив интерес сред участниците, които задаваха въпроси и споделяха впечатления от показания културен продукт. „Бих определил музей „Етър“ като добре представящ се по отношение на използването на съвременни технологии. В последната част от презентацията представих проекта „Дигитални близнаци“, който бе приет съвсем естествено на фона на останалите традиционни форми на представяне на нематериалното културно наследство“, сподели след събитието Тихомир Църов.

Когато занаятите оживяват чрез екрана Примерите, показани по време на колоквиума, доказаха, че новите технологии вече са неразделна част от културното представяне. Все по-често музеите използват виртуална реалност (VR), допълнена реалност (AR), 3D моделиране и сканиране, интерактивни екрани, холограми и онлайн виртуални турове.

Тези средства не само съхраняват знанието, но и го правят достъпно, емоционално и преживяемо – за хора от всички възрасти и точки на света.

Партньорството между фондация „Форум за славянски култури“ и Регионалния център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа започва през 2024 г. – с церемонията по връчването на наградите „Жива“, която се проведе именно в музей „Етър“ в Габрово.

Тазгодишният колоквиум в Любляна надгради това сътрудничество, като предостави пространство за обмен на знания между музейни специалисти, дигитални куратори и експерти по нематериално културно наследство. Програмата акцентира върху интерактивните изложби, дигиталното разказване на истории и използването на изкуствен интелект, добавена и виртуална реалност в музейната практика.

Събитието имаше една ясна мисия – да насърчи обмена на опит и добри практики между културните институции в славянския и Югоизточноевропейския регион, като изследва как музеите съчетават традицията и иновацията в дигиталната епоха. В Любляна този диалог оживя – между държави, между поколения и между светове, в които занаятите от миналото срещат технологиите на бъдещето.

Зареди още

Култура

Историята на Петър Бавулов и неговото музикално наследство

Published

on

Петър Христов Бавулов, роден на 15 ноември 1875 г. в с. Етър, днес квартал на Габрово, е едно от имената, оставили трайна следа в музикалната история на региона. Неговата кариера като музикант и ръководител на духова музика не само обогатява местната култура, но и вдухновява поколения музиканти и любители на музиката. В ранните си години Петър Бавулов работи като чаркаджия в родното си село, като изработва гайтани, но в края на 1883 г. по съвет на своя приятел Атанас Станчев започва музикалното си обучение.

В своята автобиография той разказва: „Като поотраснах работих по чаркове, където се плете гайтан за селски дрехи като чирак 2 години и като калфа 2-3 години. По внушение на едно по-възрастно момче от мен със 2-3 години, което работеше в един магазин (колониален) в гр. Казанлък на име Атанас Станчев ме посъветва да постъпя доброволец-ученик в музиката на 23 Шипченски полк и че капелмайсторът пазарувал от техния магазин и щял лесно да ме приеме и че съм щял там да науча хубав занаят и ще се наредя по-добре в живота. Тоя съвет ме доста сериозно запали и с големи молби на баща си и майка си, която беше много против, понеже ще дам задължително за 4 години служба, такъв бе реда, който иска да учи музика, и след доста молби и сръдни се сдобих с родителско разрешително от баща ми и майка ми, заверено от Общинското управление. Това трябваше понеже бях малолетен.

Снимка на Петър Бавулов, б.д.

Вземам разрешителното в джоб и хайде в Казанлък. Приятеля ми нареди среща с капелмайстора, който ми прегледа зъбите, че са здрави и се съгласи да ме приеме и след един малък медицински преглед от полковия лекар въпроса за приемането ми се разреши. След това давам задължително, че ще служа 4 години и на 28 ян. 1894 г. излезе заповед от полка, в която беше вписано и мойто приемане като музикантски ученик в музиката на 23 Шипченски полк. ”

Обучението му се ръководи от Михаил Копчалиев – известен музикант и педагог. Бързо овладява флигорната и започва да свири цели маршове, което го поставя на пътя на музиката за цял живот.

-Сникна на Петър Бавулов и Н. Харалампов, 1895 г. (Бавулов – седнал)

„По време на службата си през отпуск, се запознах с музикантите от Габрово и един от тях Бай Коста Шопа, който притежаваше повече репертора на музиката ме замоли да напиша по-хубавите маршове, които свирим в полка, също и музикални пиеси, за да си обогатят репертоара и аз посотянно пишех и изпращах ноти на музиката в Габрово. Тогава ръководител на музиката беше Васил Петков, тъй наричания от всички в града Бай Васил, който освен като ръководител на музиката, се занимаваше с предаване на уроци по цигулка, китара, мандолина и др. струнни инструменти. Така да се каже той е според мен основоположникът на струнните инструменти и малки оркестри в Габрово.”

След успешното завършване на военната си служба през 1898 г., Бавулов се завръща в Габрово, където започва работа като бас флигорнист в Габровската духова музика, ръководена от Васил Петков. През 1905 г. е избран за ръководител на състава, като веднага започва да разширява репертоара и да внася нови произведения и инструменти от Чехия. Стремежът му да обогати музикалния живот на Габрово е ясно изразен в усилията му за развитие на местната музикална сцена.

„Мечтаех да създам една доста сериозна музика минимум от 15 човека, за да дам на Габрово макар и малка музикална култура.”

Снимка на Петър Бавулов, б.д.

През 1914 г., когато Габровската духова музика временно спира своята дейност, Бавулов не спира да свири. Той се включва в оркестъра на местното казино и изявява таланта си не само като музикант, но и като виолончелист и тромбонист.

Когато Първата световна война го отвежда в Русе, той постъпва във Втори Искърски полк като баритонист, но след края на конфликта се връща в Габрово и възобновява своята роля като ръководител на музиката в града. Талантът и страстта му към музиката не само го правят известен, но и създават основата за трайно присъствие на духовата музика в културния живот на Габрово. Участвал е в концерти, свирил е с ученически оркестър, както и с музикални състави в региона, оставяйки своето наследство в музикалната история на града.

Петър Христов Бавулов почива на 30 януари 1969 г. в Габрово, но неговото име и принос в музикалната култура на България продължават да живеят. Неговият живот и работа са пример за отдаденост на изкуството и стремеж към обогатяване на културната идентичност на местната общност.

Представените документи се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са достъпни за потребителите на архивна информация.

Изготвил:
Стефка Вуцова, главен експерт в Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Новини

Ден на здравословното хранене и спорта се проведе в Габрово

Published

on

И тази година рекорден брой – 160 ученици от 16 училища от 4-те общини на област Габрово, участваха в Деня на здравословното хранене и спорта. Това бе четиринадесетото поредно издание на инициативата, която насърчава здравословния начин на живот сред подрастващите.

Тя бе реализирана на 12 ноември в спортна зала “Орловец“ в Габрово, която за два часа беше изпълнена от възгласите на участниците, които се състезаваха в спортните игри. Заниманията бяха водени от Таня Горанова от РУО – Габрово, а техните съотборници упорито работеха върху решаването на задачи, включени в образователните игри.

В играта за памет трябваше да открият две по две еднакви карти на плодове и зеленчуци. Оказа се, че задачата не е никак лесна да запомниш местата на 60 карти. Пъзелът със зеленчуци и плодове не беше толкова труден и почти всички отбори успяха да се справят в определеното време. Те трябваше да се потрудят доста, за да подредят с предоставения им набор от букви най-дългата пословица, посветена на здравето.

Участниците бяха приветствани от началника на РУО – Габрово Георги Маринов и от заместник – областния управител Иван Любомиров. Всяко дете и отбор получи подарък, а победителите в двете състезания – индивидуални награди.

Подаръците бяха осигурени от Европейски център ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровска търговско-промишлена палата. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово беше основният организатор съвместно с Регионално управление на образованието, Областна администрация, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ и Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица