Свържи се с нас

Новини

1500 кг чист био отпадък само за 10 дни

Published

on

снимка: Община Габрово

През изминалата седмица Община Габрово стартира инициатива, свързана с управлението на отпадъците, чиято цел е да се осигури незамърсена суровина за компостиране. За да се събира чист био отпадък, несмесен с рециклируеми отпадъци, на зеленчукови магазини в Габрово бяха раздадени индивидуални кафяви контейнери.

Съдовете са предназначени само за съответните търговски обекти. В тях могат да бъдат изхвърляни единствено биоразградими отпадъци – обелки и остатъци от плодове и зеленчуци, листа, костилки, черупки, утайка от кафе.

Към момента в инициативата се включиха 14 магазина, а при първото събиране на суровината бяха отчетени 520 кг чист био отпадък. Към момента, само 10 дни след старта на събирането, събраните количества са над 1500 кг. Очакванията са да бъде разширен обхвата на кампанията като се включат още търговски обекти и заведения за хранене.

Събираната от индивидуалните съдове суровина се транспортира до Регионалното депо за отпадъци, където се включва в процеса на компостиране. На площадката за компостиране биоразградимите отпадъци се смилат и пресяват, след което оформените купчини се обръщат и овлажняват.

Процесът на компостиране продължава няколко месеца, след което полученият компост е готов да бъде използван в градини и паркове.

снимка: Община Габрово

Една от причините за индивидуалните съдове за биоразградими отпадъци, предоставени на зеленчуковите магазини, е фактът, че често кафявите контейнери, разположени по улиците, са замърсени с отпадъци от пластмаса и хартия. Макар и в някои райони на Габрово да се наблюдава много високо ниво на разделно събиране на отпадъците, в други – смесването на отпадъка е факт, а това не позволява производството на качествен компост от биоразградими суровини.

В преходния период между лятото и есента изобилието от плодове и зеленчуци е голямо, а това неизменно води и до повишаване количеството на биоразградим отпадък. Два са начините той да бъде оползотворен правилно – като се изхвърли в кафявия контейнер или като се използва за домашно компостиране. В първия случай домакинствата лесно могат да отделят био отпадъците от всички останали, а мястото за тяхното изхвърляне е само едно – кафявия контейнер.

снимка: Община Габрово

Втората алтернатива е полезното и практично решение този тип отпадък да се използва за домашно компостиране. Компостирането в домашни условия е подходящо предимно за къщите с дворни места, къде лесно може да се обособи пространство за разполагане на компостер или организиране на компостна купчина. В зависимост от атмосферните условия и използвания материал, за узряване на компоста са нужни от 3 до 6 месеца. Компостът повишава почвеното плодородие, предпазва растенията от болести, задържа водата в почвата и я прави по-рохкава и лесна за обработка.

Отпадъци

ПОДХОДЯЩИ за компостиране

Отпадъци  

ЗАБРАНЕНИ за компостиране

Обелки от зеленчуци и плодове

Стайни и градински цветя

Прясно окосена трева

Изсушена трева и листа

Слама

Дървесни стърготини

Утайки от кафе

Черупки от яйца

Дървесна пепел

Остатъци от хляб и макаронени изделия

Торбички от чай

Салфетки

Негланцирана хартия

Естествени влакнести материали

Оборски тор

Месо, риба и кокали

Млечни продукти

Мазнини и масла

Сготвена храна

Изпражнения от домашни любимци

Остатъци от изгорели въглища

Остатъци от синтетични платове

Пластмасови отпадъци

Метални отпадъци

Гумени изделия

Гланцирана хартия

Заболели и инфектира

За да се получи качествен компост е необходимо “сухите”, богати на въглерод отпадъци (сено, клони, слама, дървесни стърготини и пепел, черупки и др.) и ”влажните”, богати на азот отпадъци (обелки, листа, трева, утайка от кафе, оборски тор и др.) да се смесят в съотношение 4:1. Тази пропорция не е задължителна, но при спазването й, процесите на гниене протичат по-бързо и се получава по-качествен компост.

Компостирането е най-простото и ефективно действие, което може да предприемем, за да намалим отпадъците и същевременно да подобрим състоянието на почвата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица