Свържи се с нас

Любопитно

Родопа и Странджа планина се „пренесоха“ на Узана

Published

on

снимка: Тодорка Мирчева

Географският център на България отново събра на едно място хора от цялата страна.

снимка: Тодорка Мирчева

Клубът на привържениците на популярна народна марка автомобили Фолксваген за поредна година с удоволствие провеждат Националния си Събор на територията на община Габрово и по–специално в туристическата местност Узана.

снимка: Тодорка Мирчева

Едно мероприятие, на което няма съревнование и състезание, а време за приятелска раздумка, професионален и любителски разговор, на тема автомобили и най-вече един разумно организиран отдих в полите на най-голямата Узанска поляна.

снимка: Тодорка Мирчева

Тази година организаторите заложиха на националния елемент по време на тридневния престой в планината. С много енергия ансамблите „Сивек“ и „Шевица“ накараха приседналите да се включат в българските хора.

снимка: Тодорка Мирчева

Кулминацията бяха смолянските гайдари, от формация „Родопите“, които още при първото изпълнение предизвикаха всеки да рипне в Балкана.

снимка: Тодорка Мирчева

На свечеряване, когато звездите изгряха, започна ритуалът на нестинаря Николай Топчийски от София. Г-н Топчийски е инженер и се грижи за автоматиката в Софийския метрополитен, но от 35 години се е посветил на един от най-древните български обичаи – нестинарството. Учил се е от най-стария нестинар бай Жеко Тотев.

снимка: Тодорка Мирчева

В началото на своето зараждане – преди 6 хиляди години, танцът върху жарава с боси крака се е играел с оброчна плочка, върху която са изрисувани мъжкото и женското начало. Днес този древен езически ритуал се изпълнява с иконата на Св.Св. Константин и Елена.

снимка: Тодорка Мирчева

През деня на поляната гореше огън, оформен артистично, от който на свечеряване нестинарят започна да растила жаравата. Наблюдавахме в захлас какво прави: растилаше в кръг, а въглените дишаха оживено и магично в пурпурни цветове. Огънят беше оформян от него като кръг, като кръст, като звезда – всичко това е символ на плодородието, на здравето, щастието и на слънцето, което ни дава топлина, сила за живот.

снимка: Тодорка Мирчева

Удоволствието да изпитат изживяването пълно имаха няколко деца, които нестинарят понесе на ръце, танцувайки върху жаравата. Всичко това се случваше под съпровода на смолянските гайдари и тъпана, които задаваха темпото. От жаравата танцът премина в тежко спираловидно хоро, с участниците на Събора, водени от човека, посветил се на древния езически обичай.

снимка: Тодорка Мирчева

Сборът на толкова жизненост показа, че хората имат сетива да оценят красотите на Габровския Балкан. От нас, домакините, зависи да го опазим от посегателства.

снимка: Тодорка Мирчева

Автор: Тодорка Мирчева, Кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Туристическият сайт на Габрово с нов дизайн

Published

on

Туристическият сайт на община Габрово е с нова визия и вече е активен, информираха от администрацията на кмета.

Той представя забележителностите в града ни, заведенията за хранене и местата за настаняване, а също така и любопитни места за откривателите – чешмите в града, веломагазините, зоните със свободен интернет и други.

Сайтът се обновява постоянно, а в момента се работи активно по напълването му с информация.

Той дава идеи и как да прекарат времето си габровци и гости на града – за театралните постановки, концерти, изложби, филми, фестивали и всички останали интересни неща, които си струва да се видят.

Дава и полезна информация относно синята зона и нейните правила, контакти с болници и зъболекари, времето и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Рекорден брой участници в „Мама е добър „шофьор“ 2

Published

on

Рекорден брой участници събра второто издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор“, която се проведе в Градинката с мечето в Габрово. На стартовата линия застанаха общо 30 екипажа, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Сред тях освен традиционната комбинация – майка с дете в количка, се включиха още трима бащи, един дядо и три баби със своите внучета.

Ентусиастите преминаха по маркирано трасе, демонстрирайки умения за спринтиране между конуси, правилно разделно изхвърляне на отпадъци, смяна на памперс и повиване на бебе в парка.

Участниците показаха отлична физическа форма, техничност, бързина и прецизно изпълнение на регламента.

Сред най-атрактивните отбори бяха майки с двойни колички, раница на гърба, с дете в ръце и пате-проходилка, участници с мини МПС, пешеходни състезатели в стил „ръка за ръка“.

Видяхме нови стилове на придвижване в градски условия – умерен спринт, крос-ръченица, балетна стъпка, скорост на две гуми и в галоп с ускорение.

Финалист в надпреварата стана Силвия Петрова, която, въпреки че управляваше количка с близнаците Емил и Станислав на 1 г. и 7 м., постигна най-добро време от 00:53 секунди.

На второ място с резултат от 00:58 секунди се нареди Микаела Кулева с 8-месечната Деа, а третото място зае Златина Дафинова с Велизара на 4 месеца, която преодоля препятствията за 00:59 секунди.

Първенците бяха наградени от партньорите на инициативата фирма „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, Държавен куклен театър – Габрово и Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Бяха връчени специални отличия за най-малък участник, за най-атрактивно представяне и за правилно разделно изхвърляне на отпадъци. Таткото Александър Маджуров зарадва всички състезатели с вкусни курабийки с късметче.

Кметът Таня Христова също наблюдава надпреварата и приветства присъстващите. В унисон с голямата екоцел за опазване на околната среда от вредните емисии на автомобилите, но и от безразборното изхвърляне на отпадъци, бе краткият етюд, изпълнен по време на играта.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите на Община Габрово за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово поздравява всички участници, деца и родители за емоцията и запомнящото се присъствие!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица