Свържи се с нас

Новини

Читател се оплака: МАИР „Боженци“ се стопанисва немарливо!

Published

on

снимка: Боженци Музей, фейсбук

На редакционната ни поща info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link получихме мнението на гражданин, решил да посети през август т.г. МАИР „Боженци“ и останал с негативни впечатления от архитектурно – историческия резерват, край Габрово. В своя коментар посетителят за съжаление споделя своите неприятни впечатления, които е придобил и сигнализира за нередности относно прилагане на Наредба, гласувана от Общински съвет – Габрово.

Публикуваме без редакторска намеса писмото, изпратено до „Габрово Нюз“, в което пише:

„Горещ летен августовски ден. Решаваме да посетим МАИР „Боженци” и да разгледаме експозицията уникални костюми от български филми.

Още преди да влезеш в Боженци виждаш разпиляна окосена трева и неподдържана цветна градина – сякаш овце са минали през нея и са я опасли. Зад таборките нахвърлени изсъхнали клони. От старото школо се носи тупурдия от скачащи хора.

Разбираш, че това са участниците от кампа по драматургично писане. Туристите се чудят какво става. Продължаваш нататък и решаваш да си направиш снимка пред къща музей Баба Райна, на фона на сандъчета с прецъфтели и проскубани мушката.

Продължаваш разходката. Виждат се разпънати палатки и лаещи кучета да се разхождат между тях/пак на участници от драматургичното писане/. Господа общинари, откога в архитектурно – исторически резерват се къмпингува? Защо не се вижда ценоразпис на услугата?

Решаваш да разгледаш експозицията от уникални костюми от български филми. Уви! Няма я, защото там се провежда някакво обучение. Гледаш в сайта на резервата – там никъде не е упоменато, че за еди какъв си период няма да може да се посети.

От сайта на МАИР „Боженци” разбираш, че всеки последен вторник от месеца посещенията на музейни обекти са безплатни! http://bojentsi.com/museums/ Спазва ли се това?! Защо това не е написано на табелата с цените? Ще бъде уведомена КЗП за повеждаща туристите информация.

Отсреща е информацията на музея. Гледаш табела – вход за музейните обекти за възрастен 4 лв. Правиш справка в наредбата за местните данъци и такси, актуализирана от 29 юни 2017 г. и виждаш, че т.1 до 4 са отменени.

Значи посещенията трябва да са безплатни. А от Музея продължават да искат пари за вход за посещения. Според наредбата предложението за промяна е направено от директора Мирослав Йорданов и утвърдено от Общински съвет на две заседания.

От Общината казват, че цените са съгласувани и разрешени от кмета г-жа Христова, с което се обезсилва решението на Общински съвет и то има няма няколко дни след публикуването на Наредбата. Това означава ли, че и останалите разпоредители с бюджет, могат да променят цените на извършваните от тях услуги когато си пожелаят?

Господин Директор! Не четете ли какви промени предлагате? Вероятно и не може да пишете? Защо лишавате ръководената от Вас институция от приходи или осъзнали сътвореното от Вас, някой трябва да замита следите от вашата немарливост. Вероятно ще кажете, че е грешка. Не може да бъде техническа грешка Наредба, подготвяна няколко месеца.

Поемете отговорност за действията си и недоброто стопанисване на поверения Ви резерват и си подайте оставката. За да не остават жителите на града с негативни впечатления, че такива „издънки” се случват и с останалите културни институции“, пише в писмото, изпратено до редакцията на „Габрово Нюз“.

В случай, че ръководството на МАИР „Боженци“ желае да изрази позицията си по случая, Новинарския портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ предоставя възможността за право на отговор.

Ако и Вие желаете да ни покажете вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения или сигнали на адрес: info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост и аудиторията ни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица