Култура, Новини|08.08.2017 11:24

Тази вечер откриват изложбата ,,Между Индонезия и Европа“

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Приложно изкуство, от фонда на Художествената галерия „Христо Цокев“, показва изложбата ,,Между Индонезия и Европа“, която ще бъде открита в галерията днес, 8 август, от 17.30 часа.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Експонирани са творби от 21 автори, култови и украсни предмети от индонезийския бит.
Керамиката и стъклото доминират и определят облика на изложбата. Присъстват творби на Георге Фъркашиу, Алфред Ипсер, Илия Янков, Христо Йонков, Младен Младенов, Коста Данев, Иван Кънчев, Евгени Недев, Стефан Монев.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Специално място е отделено на композицията ,,Изтичане” – дарение на ХГ „Христо Цокев” от румънския художник проф. Дан Попович.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

За разнообразието на изложбата допринасят творбите на Иван Иванов – декоративни форми от бронз; творбите от дърво на Кънчо Цанев и Никола Калчев.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Предметите от керамика и стъкло отчетливо се определят от своята анти утилитарност – самостойни и нефункционални в своята същност, с чисто кавалетни стойности.

Тази тенденция е от началото на 70-те години на XX век и продължава да присъства чисто формално в творчеството на така наречените художници – приложници до днес.

Повечето керамични произведения са от Международния симпозиум АРТ Керамика Враниловци 2013 г., организиран от галерия „Христо Цокев“.

Показано е и дарението на Агенцията за международно сътрудничество ДЖАИКА, представляващо куклички показващи традиционна Японска сватба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар