Новини, Общество|07.08.2017 10:16

Габрово ще има по-добра социална инфраструктура за деца

снимка: Община Габрово

Община Габрово кандидатства с проект за 299 920 лв. за подобряване на социалната инфраструктура за деца, съобщи Миглена Въгленова, главен експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета. Безвъзмездната субсидия е в размер на 200 000 лв., а останалата сума е от местния бюджет, осигурена след решение на Общинския съвет от 27 юли т.г.

Предвиден е ремонт и обзавеждане на помещения в неизползваем етаж на ул. „Ивайло“ № 13 в кв. „Христо Ботев“. В сградата, която е бивше детско заведение, се предоставят социални услуги за деца и възрастни.

След обновяването там ще се премести и Центърът за обществена подкрепа, който сега работи в зала „Възраждане“. Така услугата ще разшири дейността си и ще може да обслужва повече потребители.

Вторият аспект е закупуването на специализирано оборудване за работа с деца с увреждания, както и изграждането на сензорна градина за деца със специфични нужди. По този начин ще се обезпечи дейността на бъдещата услуга „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства“, която ще обедини центъра за деца от аутистичния спектър „Келер“ на ул. „Ивайло“ № 13 с дневните центрове на бул. „Трети март“ и в кв. „Велчевци“.

Предвиденото е във връзка с реформата в социалните услуги, заложена в актуализирания в края на миналата година План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

Община Габрово е конкретен бенефициент по процедурата „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ в съответствие с Кapтaта нa ycлyгитe зa пoдкpeпa в oбщнocттa и в ceмeйнa cpeдa и Кapтaта нa peзидeнтнитe ycлyги. Пo мяpкaтa мoгaт дa кaндидaтcтвaт oбщo 54 oбщини от cтpaнaтa и Министерство на здравеопазването.

Очакванията са проектът да стартира в началото на 2018 г. и да продължи 18 месеца.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар