Свържи се с нас

Икономика

Разходите се увеличават, доходите намаляват, показват данни на НСИ

Published

on

С 2,1% се понижава общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г., показват предварителните данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства, на които се позовава money.bg. Основната част от този доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсиите. Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата.

Доходите от нея през първото тримесечие на 2011 г. средно на лице от домакинството са 459 лв., което е с 1.3% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Същевременно относителният дял на работната заплата в общия доход нараства от 51.1 на 52.9%, или с 1.8 процентни пункта за разглеждания период.

Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход се увеличава с 1.5 процентни пункта и съставлява 32.9% от него. През първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 2.5% и достигат до 285 лв. средно на лице от домакинство. Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 775 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2010 г. с 1.4%. Разходите за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 52.2% от всички разходи, показват данните на НСИ.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 3.0% и през първото тримесечие на 2011 г. са 284 лв. средно на лице в домакинството. Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се понижават от 147 лв. през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същото тримесечие на 2011 г., когато са 140 лв. средно на лице от домакинство. Разходите за здравеопазване намаляват със 7.8% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 45 лв. средно на лице. Намаляват разходите за транспорт и съобщения с 2.6% и достигат 81 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява от 11.0 на 10.5%. Разходите за алкохолни напитки и цигари намаляват с 10.0% и през първото тримесечие на 2011 г. възлизат на 32 лв. средно на лице от домакинството.

Намаляват разходите за облекло и обувки с 6.3% и през първото тримесечие на 2011 г. те са 18 лв. средно на лице.

АргументиБГ

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица