Новини, Общество|03.07.2017 15:30

Песенна и танцова магия за здравето на Преси

27 от всички 34 действащи читалища в Община Габрово, ще участват в обща благотворителна инициатива „Да помогнем на Преси“.

Почти всички любителски колективи от общината се включат с по едно изпълнение в концерта, чиято цел е да подпомогне събирането на средства за лечението на 10-годишната Преслава Червенска от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Габрово.

Концертът е с начало 18 часа в зала „Възраждане“ на 4 юли, вторник. Час преди това пред залата ще отвори врати поредният Селски мол.

Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ също е благотворителен и повечето от продуктите, които този път ще бъдат донесени от село, ще се продават за каузата Преси да порасне като здраво и пълноценно дете. Тя е с вродено заболяване Spina bifida, което й пречи да ходи нормално и трябва да бъде оперирана до една година, защото след това ходенето ще се превърне в мъчение за нея и лечението няма да бъде възможно. Именно затова трябва да се бърза.

Това не е единствената инициатива в подкрепа на каузата. Преди малко повече от седмица се проведе благотворителен базар в парк „Маркотея“, организиран от габровски майки. Фейсбук групата „Благотворителен базар за Преслава“ продължава да трупа стотинка по стотинка, левче по левче към нужната сума. На 27-ми юни се състоя и благотворителната викторина „Soprano Quiz Night“.

А най-новото читалище на Габрово „Будителите“ 2017 покани приятели и габровци на „Хоро за здраве“ на 4-ти от 17 часа пред зала Възраждане – да сторим магия за добро, със силата на традицията и вярата, както и с личните си дарения, да помогнем на Преси в най-скоро време да се залови за общото хоро!

Изключително трогателен е жестът Мариянна, майка на 3 деца, която се бори с рака – тя обяви в социалните мрежи, че по-голямата част от средствата от дарителските кутии в нейна помощ също ще отидат за лечението на Преси. И всички търгове, организирани за нейното подпомагане в социалната мрежа, се пренасочват в полза на Преслава Червенска.

Сумата, необходима за операцията, е 22 400 евро. Семейството е разкрило дарителска сметка на името на: Преслава Христова Червенска в Първа Инвестиционна Банка АД
IBAN: BG17FINV91501317000248.

За реализацията на концерта ще работят безвъзмездно водещата Светлана Кацарска, звукооператорът Петьо Йорданов и всички, ангажирани с подготовката и организацията на инициативата. Те на свой ред благодарят за съдействието на фирмите и специалистите, които помагаха и за популяризирането на концерта.

Да се хванем в ръце и за ръце и да помогнем на Преси!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар