Култура, Новини|30.06.2017 12:35

НМО – Габрово гостува с изложба във Велики Преслав

снимка: НМО – Габрово

С изложбата „И ний сме дали нещо на светът…” Националният музей на образованието гостува в Археологическия музей „Велики Преслав”.

„За пръв път изложбата е придружена с движими културни ценности от музейния фонд“, съобщи директорът на НМО – Габрово Мая Карагьозова.

„Тя има два основни акцента. Първият е приносът и значението на Кирило-Методиевото дело в европейския свят.

Вторият – различните форми на преклонение и почит към Светите братя: в писмени и материални паметници, иконография, житийна литература, монументално изкуство, в празничната система.“

Показани са археологически находки – керамични дъна с врязани букви, кирилски текст върху част от каменна колона.

Най-стари учебни писала и пособия – хараксал, пюпитър, пинакида, дивит, табла за писане, тетрадки по краснописание.

снимка: НМО – Габрово

Включени са взаимоучителни таблици, Неделник от 1806 г., първи буквари – на Бусилин от 1844 г. , където за пръв път се появяват образите на Светите равноапостоли, и книги от личната библиотека на Васил Априлов. В „Българските книжници…” от 1841 г. Априлов защитава българския произход на Кирил и Методий.

снимка: НМО – Габрово

Изложбата е визуален израз на историческия път – от Реймското евангелие, с което коронясват френските крале, през Самарското знаме с образите на Кирил и Методий, през първия български паметник на Светите братя в Казанлък, през най-високото отличие до 1944 г. – орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий”, до обявяването им от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа.”

снимка: НМО – Габрово

„И ний сме дали нещо на светът…” ще гостува във Велики Преслав до края на месец юли.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар