Свържи се с нас

Новини

Кметът забрани брането на липов цвят в Габрово

Предвиждат се солени глоби за нарушителите! До 5 000 лева за физически лица, а за юридически – имуществена санкция до 10 000 лева.

Published

on

снимка: Община Габрово

Със заповед на кмета на община Габрово Таня Христова се забранява брането на липов цвят край пътища с натоварен автомобилен поток на територията на общината, както и чупенето и рязането на клони от липовите дървета. Новината оповестиха от администрацията на кмета.

Забраната е във връзка с чл. 62 от Закона за лечебните растения и чл. 19, т. 1 от Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на община Габрово и предвид настъпващия период на цъфтене на липите.

В заповедта е посочено, че отсичането на дълготрайни декоративни дървета (в т. ч. липови) и на клони от тях в частни и общински имоти се осъществява само с разрешение на Община Габрово. Брането на липов цвят в частни имоти се извършва само след декларирано съгласие от техните собственици. По високите части на дърветата брането на липов цвят се извършва със стълби, за да се избегне увреждането на дърветата.

Общинско звено „Озеленяване”, гражданите, както и всички кметове и кметски наместници в Габровска община следва да следят за неправомерното бране на липов цвят и да сигнализират за нарушения Общински инспекторат или органите на МВР. Сигнали могат да се подават на телефонен номер 0700 144 10.

В същата заповед, кметът Таня Христова нарежда Общински инспекторат и органите на МВР да извършват проверки и да съставят актове по реда на Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на територията на община Габрово.

Община Габрово напомня, че за неспазване на посочените забрани и изисквания на нарушителите ще се налагат глоби в размер до 5 000 лева за физически лица, а за юридически – имуществена санкция до 10 000 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица