Свържи се с нас

Култура

Знакови учители направиха дарения на НМО – Габрово

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Поредните дарения за тази година постъпиха в Националния музей на образованието. Семейството на учителя по немски език Петко Чубриков и емблематичните за развитието на габровския спорт Симона и Благой Вангелови подариха ценни учебници, книги, снимки, удостоверения, свидетелства и други лични и училищни документи от миналия век, които ще обогатят музейния фонд, съобщи директорът на НМО – Габрово Мая Карагьозова.

Чубриков пред метеорологична станция в двора на Априловска гимназия

Чубриков е единственият в Габровска област действащ учител по български език и литература и немски език с половинвековен стаж – от 1967 година досега, без прекъсване. Той е от първите учители в страната приложили разширеното изучаване на немски език. Инициатор на ваканционна програма за овладяване на чужд език в реална среда – всяка пролет в продължение на двадесет години Чубриков организира посещения на ученици в Германия.

Особено ценни са дарените от него снимки на випуск 1961 на Средно смесено училище ”Васил Априлов” – Габрово; на една от първите метеорологични училищни станции в България; ученически книжки от 1933/34 г. и 1936/37 г. с печати на Народна прогимназия „Метьо Хр. Чехларъ” в Хаджицонев мост и на Държавно допълнително земеделско училище в Габрово. Повечето документи са наследени и запазени от съпругата му Илка Чубрикова.

Петко Чубриков е дългогодишен приятел на музея, един от първите педагози, изнесли урочна дейност извън класната стая в края на миналия век с открит урок по старобългарска литература в Националния музей на образованието.

Снимка от дарението на Вангелови. Пред Априловската гимназия. 1938 година, 8 Б клас на гимназията

Благой Вангелов, 21 години инспектор по физическо възпитание, и съпругата му Симона Вангелова – директор на Ученическа спортна школа в Габрово, дариха личната си библиотека, събирана близо четири десетилетия и свързана с учебно-тренировъчния процес по различни видове спорт. Тя включва 80 издания – ръководства, помагала, теоретични и практически разработки по физическа култура, сборници с педагогически опит за различни степени на обучение, книги и учебници от ВИФ ( НСА), указания, схеми с игри и физически упражнения, служебни бюлетини, богат снимков материал за учители по физическо възпитание от четирите общини на бившия Габровски окръг и други. Има и специализирана литература на руски език.

Борис Вангелов с учители по физическо възпитани като шнспектор в Окръжен народен съвет – Габрво. На снимката Вангелов е най-вляво

Като инспектор Благой Вангелов за пръв път въвежда часове по физическо възпитание в началната степен, водени от учители специалисти, както и задължително обучение по плуване.

снимка: НМО – Габрово

Даренията ще бъдат обработени от Комисията по идентификация и ще бъдат включени в музейния фонд според нормативните изискания, поясни г-жа Карагьозова.

Свидетелство на Христина Радкова за завършване на прогимназиален курс на Народна смесена прогимназия „Метьо Хр. Чехларъ” в квартал Недевци, Габрово

Снимка от дарението на Вангелови. Ученици празнуват абитуриентски бал с ученически униформи. 1938 година. На снимката е майката на Симона Вангелова – Анастасия Ст. Гунчева, от известната габровска фамилия ГунчевиСнимка от дарението на Вангелови. Пред Априловската гимназия. 1938 година, 8 Б клас на гимназията

Петко Николов Чубриков, старши метеорологичен наблюдател в метеорологична станция № 883 при АГ – Габрово за времето от 1 октомври 1957 година до 30 април 1961г.

Част от дарената лична библиотека на сем. Вангелови

Борис Вангелов

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„В света на Старопланинската архитектура“

Успешно пето издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

Published

on

Отлична организация, полезно обучение с практическа насоченост и добре подбрана теоретична част. Това е оценката на участниците в петото издание на образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

В рамките на три дни – 7, 8 и 9 август, хора с интерес към традиционните техники на градеж създаваха конструкции от камък, глина, дърво и друга растителност.

Участниците бяха разделени на групи, всяка от които се включи в изграждането на каменна подпорна стена със стълби, в направата на дървени сглобки и на мазилка от естествени материали. Програмата включваше лекционни модули, посветени на старата архитектура, а участниците имаха възможност да се запознаят със стари къщи, плевня и воденица в село Потока и габровския квартал Етъра.

През 2020 година бе реализиран и специален модул, в който се обучаваха деца на родители, участващи в програмата. Малчуганите се обучаваха как се плете плет и как се подготвят материалите за него, създадоха от дърво къщички за птици и домове за домашни любимци, изработиха калъпи и направиха малки кирпичени тухли в тях.

През 2020 година участниците в образователната програма бяха тридесет и един, от които осем деца. Създатели на „В света на старопланинската архитектура“ са Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Регионален етнографски музей на открито „Етър“.

От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ). Тази година е юбилейното пето издание на програмата. Към основните спонсори се присъединяват КАБ – Регионална колегия, гр. Габрово и фирма „Рьофикс“ – България.

*Снимки: РЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица