Свържи се с нас

Новини

Новият режим на светофара на Бичкинята крие опасност от инциденти

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Въведеният в началото на тази седмица нов режим на работа на светофарната уредба в квартал Бичкиня, от четирифазен в трифазен, създава опасност от катастрофи и инциденти, алармираха до редакцията на „Габрово Нюз“ живущи в района.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите им заплахата идва оттам, че се образува конфликтна точка между завиващите автомобили наляво на светофара от град Трявна към прохода Шипка, които трябва да се съобразяват и дадат предимство на движещите се направо от центъра на Габрово в посока Трявна, както и с тези, идващи от центъра и завиващи надясно по бул. „Столетов“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ситуация, която не е съществувала при „стария“ четирифазен режим на работа на светофара, когато макар и за малко по-дълго време се е преминавало през кръстовището, но без конфликтни точки.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това предизвика незабавна репортерска проверка, извършена от екип на медията. На място действително установихме, че светофарната уредба в кв. Бичкиня работи с променени фази и са намалени времената на изчакване, в направление от гр. Трявна в посока центъра на областния град. Но за съжаление констатирахме, че конфликтна (пресечна) точка, между двата потока на движещите се автомобили и реална опасност от катастрофи, съществува.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Много от водачите, идващи от Трявна и канещи се да завият наляво, не са информирани за въведения режим на работа на светофара и остават изненадани, когато другите шофьори ги засекат и започнат да използват клаксона на колите си, за да продължат движението си направо или сипят обиди по техен адрес.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според хората от квартала, преди някой да е пострадал или да са настъпили щети, проблемът може да бъде решен много бързо и лесно. Единият начин е вместо светофарната уредба да работи с променени фази и шофьорите да изпадат в ситуации на конфликт на пътя, може просто бъде изградено кръгово в зоната на сега съществуващото кръстовище. То освен, че ще улесни движението, ще намали и скоростта, особено когато светофарът е изключен през нощта.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Друга възможност е да се върне „старият“ четирифазен режим на работа, който осигурява повече сигурност на пътя без конфликтни точки, макар и с цената повече време, прекарано в изчакване на кръстовището. Хората са на мнение, че рано или късно катастрофа с отнето предимство на това място ще има.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Какво решение ще бъде намерено за кръстовището и светофара в квартала? Дали изобщо ще бъде обърнато внимание или търсен вариант, предстои да разберем. А дотогава призоваваме всички водачи да бъдат внимателни на пътя, спазвайки новите правила и проявявайки толерантност, и търпимост един към друг.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Журналист.

    15.06.2017 at 23:42

    Или пък просто хората да си ползват главите и да мислят и внимават като карат. Но пък от друга страна защо да не се направи още едно кръгово да се усвоят още малко евро пари за глупости…

  2. Анатоли Недев

    16.06.2017 at 8:38

    да бе , защо да не се направи и там кръгово…трябва , ама да довършат тази глупост на Шивара……

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

До края на месеца може да се променя осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Съдът оправда габровец да е извършвал грабеж на ул. „Свищовска“

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 24 януари, състав на Окръжния съд оправда мъж от Габрово по обвинение за извършен грабеж.

Съдът призна Н.Б. за невинен в това на 9 септември 2016 г., около 19,30 ч. на ул. „Свищовска“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, да е отнел от владението на мъж от същия град мъжка чантичка със съдържащите се в нея вещи, всичко на обща стойност 142,40 лева, като употребил за това сила.

С оглед проведеното съдебното следствие съдът счете, че не са налице категорични доказателства за това, че Н.Б. е извършил престъплението, за което е предаден на съд, поради което го оправда по повдигнатото му обвинение.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба – графика: Хубава си, прекрасна си, Унгарийо

„Графиките ми, включени в тази изложба,
целят да припомнят една популярна унгарска песен,
която започва така: Хубава си, прекрасна си, Унгарийо”.

Изложбата на Антал Ревес се състои от 13 по-големи графики – изтънчено изображение на местности в Унгария, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО или отличени с наградата Europa Nostra.

Изображенията представят емблематични места в Унгария като Будапеща, Вишеград, Хортобад, Холокьо, Агтелек, Панонхалма, Токай, Кьосег, Мохач и езерото Фертьо. Антал Ревес е роден през 1931 г. в град Папа.

Завършва Унгарската академия по приложно изкуство, както и специалност Графика в Унгарската академия по изобразително изкуство. Негови преподаватели са: Дьорд Конечни, Ищван Боц Кьопеци, Йеньо Барчаи.

През 1995 г. получава професионалната награда на Националното сдружение на унгарските творци.

Като член на Творческата общност „Деркович” и на Съюза на графичните дизайнери през 1995 г. е организатор и основател на Фондация „За унгарския плакат”.

Като независим дизайнер, съвместно със съпругата си Юдит Вигнер, твори в различни области на графичния дизайн. Съвместно изготвят плакатите си, подписани с инициалите им RW. Паралелно с графиките изработва декоративни пана, календари и други. Антал Ревес умира през есента на 2016 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица