Свържи се с нас

Новини

Новият режим на светофара на Бичкинята крие опасност от инциденти

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Въведеният в началото на тази седмица нов режим на работа на светофарната уредба в квартал Бичкиня, от четирифазен в трифазен, създава опасност от катастрофи и инциденти, алармираха до редакцията на „Габрово Нюз“ живущи в района.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите им заплахата идва оттам, че се образува конфликтна точка между завиващите автомобили наляво на светофара от град Трявна към прохода Шипка, които трябва да се съобразяват и дадат предимство на движещите се направо от центъра на Габрово в посока Трявна, както и с тези, идващи от центъра и завиващи надясно по бул. „Столетов“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ситуация, която не е съществувала при „стария“ четирифазен режим на работа на светофара, когато макар и за малко по-дълго време се е преминавало през кръстовището, но без конфликтни точки.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това предизвика незабавна репортерска проверка, извършена от екип на медията. На място действително установихме, че светофарната уредба в кв. Бичкиня работи с променени фази и са намалени времената на изчакване, в направление от гр. Трявна в посока центъра на областния град. Но за съжаление констатирахме, че конфликтна (пресечна) точка, между двата потока на движещите се автомобили и реална опасност от катастрофи, съществува.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Много от водачите, идващи от Трявна и канещи се да завият наляво, не са информирани за въведения режим на работа на светофара и остават изненадани, когато другите шофьори ги засекат и започнат да използват клаксона на колите си, за да продължат движението си направо или сипят обиди по техен адрес.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според хората от квартала, преди някой да е пострадал или да са настъпили щети, проблемът може да бъде решен много бързо и лесно. Единият начин е вместо светофарната уредба да работи с променени фази и шофьорите да изпадат в ситуации на конфликт на пътя, може просто бъде изградено кръгово в зоната на сега съществуващото кръстовище. То освен, че ще улесни движението, ще намали и скоростта, особено когато светофарът е изключен през нощта.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Друга възможност е да се върне „старият“ четирифазен режим на работа, който осигурява повече сигурност на пътя без конфликтни точки, макар и с цената повече време, прекарано в изчакване на кръстовището. Хората са на мнение, че рано или късно катастрофа с отнето предимство на това място ще има.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Какво решение ще бъде намерено за кръстовището и светофара в квартала? Дали изобщо ще бъде обърнато внимание или търсен вариант, предстои да разберем. А дотогава призоваваме всички водачи да бъдат внимателни на пътя, спазвайки новите правила и проявявайки толерантност, и търпимост един към друг.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Нови четири площадки с подземни контейнери има вече Габрово

Published

on

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Оранжев код за силен вятър в събота за област Габрово

Published

on

Оранжев код за силен вятър е обявен за събота, 26 септември, за седем области в страната, сред които и Габрово. В районите, разположени в близост до Стара планина, ще духа бурен южен вятър, с пориви 24-27 м/сек.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. Времето през следващото денонощие ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°.

Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

Утре ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици.

Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24 -27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20° – 22° в Югозападна България до 30° – 32° на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават. В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово

Published

on

Ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово организира Ден на отворените врати на 30 септември, сряда, от 11.00 до 16.00 ч.

Поканата е насочена към всички медицински специалисти, които проявяват професионален интерес към развитието на съвременната болничната помощ и предоставя възможност за запознаване на място с условията, дейностите, услугите и медицинските грижи, които предлага най-новото лечебно заведение в Габровска област.

За допълнителна информация:
тел. 066/990090
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово гр. Габрово, бул. Трети март №9,
www.mbal-ivanrilski.com
e-mail: info@mbal-ivanrilski.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица