Свържи се с нас

Новини

Откриха шампионата за Световната купа по хандбал за мъже

Published

on

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

В Габрово беше даден официален старт на Световната купа по хандбал за мъже. Състезанието се провежда паралелно в града на хумора и във Велико Търново. 16 отбора от цял свят ще мерят сили за отличията.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Кметът на община Габрово Таня Христова отправи тържествено приветствие към участниците и официалните гости на церемонията. В словото си тя акцентира върху усилията на президента на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева, която извоюва привилегията България да домакинства престижното състезание. По думите й Габрово не случайно е избран да бъде един от градовете, където се провежда Световната купа, заради големите традиции на габровската школа в развитието на този спорт. Тя отправи пожелание към състезателите да се борят честно и най-добрите да победят, да запазят вълнуващи спомени от града и да пожелаят да се върнат отново в Габрово.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Представителят на Световната хандбална федерация Франтишек Таборски също поздрави спортисти, гости и публика и пожела борбата за световната купа да бъде единствено по правилата на честната игра, спортсменския дух на разбирателство и отборно партньорство.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Оркестър „Габрово“ изпълни българския национален химн, с което официалната част от церемонията приключи.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Музикален поздрав към гостите отправи Анна Христова с изпълнението на песента „Пак съм у дома”.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Младите танцьори на ДФА „Габровче“ зададоха ритъма на предстоящите игри с бързия неравноделен такт на българското хоро и танца „Копаница“.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Националният отбор на България е в група „С“ заедно с отборите на Кипър, Андора и Азербайджан. Веднага след откриването българският тим се впусна в първата си битка за купата в мач срещу Кипър в зала „Орловец“.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

Във вторник и сряда от 18.00 часа националите ни играят с Андора и Азербайджан, отново в Габрово. В състава на България е габровецът Росен Колев, който играе в Германия с екипа на „Шалке 04“. В треньорския щаб е треньорът на „Чардафон“ Христо Йорданов.

снимка: Общински спортни имоти – Габрово

В зала „Орловец“ ще се играят срещите и от предварителна група „D“, в която е шампионът от първото издание на турнира през 2015 г. – Фарьорски острови, заедно с Китай, Армения и Молдова. Мачовете в спортна зала „Орловец” са с вход свободен за зрители.

В ДСК „Васил Левски” във Велико Търново са срещите от група „А“ – Турция, Косово, Албания и Ирландия, и група „В“ – Люксембург, Грузия, Малта и Великобритания.

Първите два отбора от всяка група ще се класират за 1/4-финалите, а медалистите от шампионата ще получат правото да попаднат в основната схема на квалификациите за Европейското първенство за мъже през 2020 г., което за първи път ще бъде с 24 отбора.

Специално за проявата на 16 юни в България ще пристигнат двете най-влиятелни личности в световния хандбал – президентът на Международната федерация (IHF), която организира първенството – д-р Хасан Мустафа, и шефът на Европейската федерация по хандбал Михаел Видерер. Същия ден за тях е организирана среща във Велико Търново, на която са поканени вицепремиерът Томислав Дончев, спортният министър Красен Кралев и кметовете на двата града Таня Христова и Даниел Панов.

Какво сподели старши-треньорът на националния отбор на България Георги Андреев може да видите на сайта на Общински спортни имоти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица