Свържи се с нас

Новини

Кметът награди победителите в 4-я кръг на BG-X Ендуро шампионата

Published

on

снимка: Община Габрово

Габровската звезда в ендурото Теодор Кабакчиев оглави генералното класиране в BG-X Ендуро шампионата, след като спечели четвъртия кръг – „Forest of fear“. Състезанието се проведе на 3 и 4 юни, на мотополигона в село Донино, с участието на близо 80 пилоти, които демонстрираха уменията си в дисциплините Х-крос и навигация.

Четвъртият кръг беше за всички класове при моторите – „Профи“, „Експерт“, „Стандарт“, „Сеньори“ и „Жени“, както и за ATV-та. Наградите на призьорите от „Гората на страха” връчи кметът на община Габрово Таня Христова.

Организаторите наредиха изцяло видимо за публиката трасе с препятствия от стари автомобили, дървени трупи, големи камъни, ровове и няколко атрактивни скока, по което участниците правиха различен брой обиколки, в зависимост от класа си. Навигацията беше в събота и неделя в горите около Узана. В първия ден пилотите трябваше да се справят с трасе, което за класовете „Профи“ и „Експерт“ беше с дължина от около 80 километра. Заради излелия се обилен дъжд, много от участниците не успяха да стигнат до финала. Във втория ден състезателите направиха две обоколки с начална и финална точка хотел „Импулс“.

снимка: Община Габрово

Трикратният шампион на България Теодор Кабакчиев не срещна затруднения на своя територия. Габровецът, който се състезава с КТМ за „Екстрийм Тойота Венци“, спечели двата манша от Х-кроса в най-високия клас „Профи“, при това с аванс. В първия Теодор си позволи да изостане на старта, но още в края на първата от шестте обиколки беше начело и финишира с аванс от минута и 2 секунди пред Илиян Кузманов (Honda 250 CRF, AFG Racing). Във втория манш Кузманов изостана с 52 секунди. Трети и в двата старта се нареди лидерът в генералното класиране преди този кръг Станислав Кирилов (Husqvarna, WINBET Hard Riders). Така Теодор си осигури актив от 15 точки от Х-кроса, Кузманов взе 12, а Кирилов – 10.

снимка: Община Габрово

Сериозен тест за пилотите се оказа тежкият първи навигационен ден. „Гората на страха“ измъчи участниците и само четирима от „Профи“-тата успяха да преминат цялото трасе. Теодор завърши първи с време 3 часа и 13 минути. Искрен Генов (GAS GAS EC 250, WINBET Hard Riders) стигна до финала 37 минути след победителя, а Станислав Кирилов (Husqvarna, WINBET Hard Riders) зае третото място с близо час изоставане от Кабакчиев (54.54 мин). Четвъртият, който успя да стигне до финала, бе Димитър Митов (KTM 450 SXF, МРК Боляри). Останалите шестима „Профи“-та приключиха надпреварата по различни точки от трасето.

снимка: Община Габрово

Кабакчиев беше най-бърз и във втория навигационен ден, като изпревари с 15 минути Михаил Михайлов (КТМ 300 ЕХС, МРК Боляри) и с 16 минути Станислав Кирилов (Husqvarna, WINBET Hard Riders). Победата в навигацията донесе още 25 точки в актива на Теодор, втори стана Искрен Генов (GAS GAS EC 250, WINBET Hard Riders), който взе 22, а трети с 20 точки се нареди Станислав Кирилов (Husqvarna, WINBET Hard Riders).

Общият сбор от 40 точки от IV-я кръг на BG-X Ендуро шампионата – „Forest of fear Gabrovo 2017“ изведе габровецът начело в генералното класиране. Той вече е с актив от 120 точки, след три последователни победи, и има две повече от досегашния лидер Станислав Кирилов. Трети във временното подреждане е Илиян Кузманов (Honda 250 CRF, AFG Racing) със 103 точки.

снимка: Община Габрово

„Гората на страха“ беше успешно състезание за още трима габровски пилоти. Шампионът в групата „Сеньори“ за 2016 г. Габриел Тотев (КТМ) спечели на своя територия като събра актив от 37 точки. В Х-кроса състезателят на „Риск клуб“ (Габрово) завърши втори след Стоян Пачарозов (КТМ, WINBET Hard Riders), но в навигацията се справи по-добре и записа победа. Пачарозов остана втори в кръга с 35 точки, следван от Момчил Генов (GAS GAS EC 250, Gas Gas) с 31. В генералното подреждане пилотът на „WINBET Hard Riders“ остава начело с аванс от 18 точки пред Тотев.

снимка: Община Габрово

Победа взе и Денка Йорданова при жените. Състезателката на „Риск клуб“ – Габрово единствена се престраши да кара своя КТМ по трасето за Х-крос, а в навигацията завърши втора и със събраните 37 точки завоюва победата във „Forest of fear“, следвана от Зорница Тодорова (KTM 300 EXC, МРК Боляри). Във временното генерално класиране Денка излезе на второто място с 86 точки, на 31 зад лидерката Йоана Симеонова (Yamaha wr 250, WINBET Hard Riders).

снимка: Община Габрово

В надпреварата при АТВ-тата Христо Колев (Suzuki LTR450, ATV Пиратите) беше най-бърз в навигацията, но заради седмото място в Х-кроса остана на третата позиция в крайното подреждане от кръга с 31 точки.

снимка: Община Габрово

В клас „Хоби“ първите две позиции заеха състезатели на „Enduro Sevlievo“. Победата извоюва Светослав Маринов (Beta 300 RR), а втори се нареди Драгомир Владимиров (KTM 250 SXF).

снимка: Община Габрово

Надпреварата в Габрово беше генерална репетиция за Теодор Кабакчиев и останалите родни състезатели, които планират да участват в 23-то издание на най-известната световна екстрийм ендуро надпревара „Ерзбергродео 2017“ в Австрия от 15 до 18 юни. Следващият кръг от BG-X Ендуро шампионата е на 15-16 юли в Кърджали.

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

500 първокурсници се записаха в ТУ – Габрово

Published

on

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, информираха от висшето учебно заведение.

През академичната 2020/21 година по т.нар. държавна поръчка се очаква да влязат близо 700 нови студенти, от които едва 45 от местата са за специалности в областта на социалните и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и редовна форма на обучение 6 са на 100% запълнени.

40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено обучение са 7%.

Традиционно силен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните професии, които са приоритетни за икономиката. Отчетлива е тенденцията за повече предпочитания към задочната форма на обучение.

Според представители на ТУ – Габрово има ясна тенденция за по-тясна връзка между избора на специалност и търсенето на кадри в пазара на труда.

Записването в Техническия университет ще продължи до средата на септември, тъй като една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември.

Информация за специалностите и всички необходими документи за кандидат-студентите е публикувана на интернет страницата на ТУ – Габрово – секция „Прием“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Четири училища ще изградят СТЕМ – центрове

Published

on

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери, в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините, за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Четири училища от област Габрово са с одобрени проекти по националната програма, общата стойност на които е 584 000 лв. Това са Природоматематическа гимназия “Акад. Иван Гюзелев” – 266 000 лв, II ОУ “Неофит Рилски” – Габрово – 218 000 лв, НГПИ Тревненска школа – 50 000 лв и ПГИ “Рачо Стоянов” Дряново – 50 000 лв.

Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

Със средствата ще се изграждат учебни центрове, в които пространствата ще бъдат оборудвани с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на СТЕМ-науките.

Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

С Постановлението се одобряват средства по две дейности според броя на учениците в училището.

12 617 955 лв. са предвидени за реализиране на одобрените проекти на 45 общински училища по дейност I „Големи проекти”. Финансирането за едно училище може да е до 300 000 лв. и е предназначено за училища с над 300 ученици, където ще се изграждат центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели, изследвания, иновации и др.

3 969 021 лв. се предоставят на одобрените проекти на 83 общински училища по Дейност II „Малки проекти”. Всяко училище с до 300 ученици може да кандидатства с проект до 50 000 лв.

Предвидено е със средствата да се трансформират малки по мащаб физически пространства – една или две класни стаи или отделни кътове, като се изграждат „работилници”, изследователски лаборатории, класни стаи за креативни дигитални създатели и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Елена Йончева: България се превърна в мафиотска държава!

Елена Йончева: Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава

Published

on

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това каза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Поводът за него са продължаващите протести срещу управлението в София.

В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските лидери не осъждат открито развитието на обстановката в страната. Припомня се механизмът за сътрудничество и проверка, който с годините открива „позитивно институционално развитие“ в България.

Това според мнението на Елена Йончева (както и според голяма част от протестиращите) не е вярно. Нещо повече, според нея, липсата на реакция на европейските институции сега може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите от ЕС.

Евродепутатът посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чужди инвестиции са силно ограничени, заради слабостите в правна система, която не защитава инвеститорите. Мощни олигарси държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната. Държавният глава поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение повече от 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразяват или се безпокоят, че ще изгубят работата си.

Българският евродепутат е убедена, че правителството ще бъде принудено да подаде оставка, дори да не е веднага. Тя прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията, каза Йончева, като посочи, че подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде много важна в този процес.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат желание да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, станала известна чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. Връзките с Лукойл предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата собственост в Барселона. Испанските власти разследват т.нар. къща в Барселона.

В същото време лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата срещу корупцията. ЕНП изглежда не иска да постави под съмнение почтеността на управляващите в България.

Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и неговата […] борба срещу корупцията, както и осъществения прогрес за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българските власти твърдят, че ще анализират записа, но само за това дали е бил законен или не, а не и съдържанието му.

Йончева припомня, че председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица