Новини|07.06.2017 11:52

„Приеми ме на село“ спечели „Енерджи Глоуб“ за България

снимка: Община Габрово

Проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“ бе избран за победител на страната ни в екоконкурса „Енерджи Глоуб“ /Energy Globe Award/ за 2017-а година, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

„Приеми ме на село“ се състезаваше в категория „Младеж“ на престижната награда. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в дейности от селския бит.

Българският проект, наред с националните победители от 180 държави, бе представен на световната публика в онлайн платформата на конкурса, в Световния ден на околната среда – 5 юни. На тази дата „Енерджи Глоуб“, под патронажа на ЮНЕСКО и Програмата на ООН за околната среда, показва най-добрите устойчиви екологични решения.

Габровската кандидатура получава правото да продължи и в следващото ниво за световната награда „Енерджи Глоуб 2017“ /World Globe Award/. Международно жури от независими експерти ще избере финалистите, които ще станат ясни в края на годината.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като опазване на ресурсите, подобряване качеството на въздуха и водата, енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници, рециклиране, както и повишаване на осведомеността в тези области.

Наградата е представена в шест теми – „Земя“, „Огън“, „Вода“, „Въздух“, „Младеж“ и „Устойчиви пластмаси“. Победителят във всяка категория получава 10 000 евро, 17-килограмова бронзова статуетка и сертификат.

„Energy Globe Award“ се присъжда ежегодно за дългосрочни екопроекти, които третират въпросите за продължително използване на природните ресурси. Тази година са подадени над 2 000 заявки от цял свят, сред които проектите на Община Габрово, в сфера на екологията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар