Свържи се с нас

Култура

Рекордна посещаемост в НМО – Габрово през месеца на словото

Рекордна посещаемост в Националния музей на образованието през Месеца на словото и знанието

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Рекордна посещаемост в седмицата след 24 май отчита Националният музей на образованието – Габрово. От 26 май до 1 юни включително, обичайните за този период музейни стандарти се завишиха с 35 процента в сравнение с миналата година. Освен уникалния брой посетители – 3 487, НМО отчита и значително удължаване престоя на посетителя в музея.

Най-голям дял има традиционната аудитория – учениците от първи до четвърти клас, и учителите. Според музейната статистика тази година се наблюдава увеличаване дела на възрастните – най-вече родители, придружаващи групите. По-малък е процентът на ученици от основната степен.

снимка: НМО – Габрово

Най-много организирани посещения в цитирания период има от София, Варна, Плевен, Стара Загора, Добрич, Ямбол, Разград, Шумен, Казанлък, Бургас, Габрово.

Удължаването на престоя на посетителя е свързано с предварителна организация и предлагане на специални събития от страна на Националния музей на образованието.

снимка: НМО – Габрово

137 класа избраха НМО – Габрово за тържествено завършване на учебната година с ритуал по връчване на свидетелствата в автентичната среда на музейните възстановки.

157 преминаващи в по-горен клас ученици получиха Атестат от НМО. Музейното свидетелство е фотокопие на оригиналния Атестат, който Главното мъжко училище в Габрово връчва на първия випуск през 1875 г. Преди Априлското въстание Атестат са получили само 5 седмокласника, по-късно оставили имената си в историята – Васил Дюстабанов, Никола Рязков, Димитър Добрев, Тодор Постомпиров и Жельо Маринов – първите четирима от Габрово.

снимка: НМО – Габрово

Най-голям интерес тази година предизвика предлаганото от НМО „Годишно изпитание” във Възстановката на взаимното училище, анимирано от музейни специалисти по Рибния буквар на Петър Берон. Изпитанието се провежда в рамките на един учебен час и през него преминаха 47 класа от Габрово, Ямбол, Стара Загора, София, Разград, Русе, Раднево.

Всички 3487 посетители са обслужени с екскурзоводна беседа. 40 процента от тях са гледали и филми в музейната кинозала, посветени на новобългарското образование, проследяващи просветните ни традиции и свързаните с тях просветни дейци.

снимка: НМО – Габрово

Филмите са методически помагала, изработени от Националния музей на образованието в помощ на учебния процес и се приемат с изключителен интерес от учителската колегия.

снимка: НМО – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица